Berta Sándor

Számítógépes telefonbetyárokat füleltek le Németországban

Sajnos hiába fektetnek szinte minden országban egyre nagyobb hangsúlyt az emberek felvilágosítására, a számítógépes és az internetes csalók még mindig százszámra szedik áldozataikat. Jól példázza ezt egy közelmúltban lebukott német telefonbetyár-banda esete is.

A lefülelt bűnözői csoport székhelye Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában, Düsseldorfban volt. A csalók több ezer embert vertek át, az általuk okozott kár több millió euróra rúg. A 29 és 34 év közötti korú gyanúsítottak számítógépes hangrögzítőket használtak az emberek megtévesztésére és több ezer euró értékű óriási nyereményeket, köztük például külföldi utakat ígértek az áldozatoknak. A bűnözők nem elégedtek meg az egyszerű ígéretekkel, volt olyan háztartás, ahol szabályosan ostromolták ajánlataikkal a lépre ment felhasználókat. Egyes embereket naponta harmincszor hívtak fel különböző ürügyekkel.

A trükkjük a következő volt: ahhoz, hogy a számítógépes hangrögzítőkről bejátszott ígéretekben elmondott nyereményekhez jussanak, az embereknek fel kellett hívniuk egy német 0190-es emelt díjas telefonszámot, ami 15-20 euróba került. Több ezren beleestek a csapdába és utána hiába keresték a pénzüket, illetve a csalókat, azok szőrén-szálán eltűntek. Kámforrá váltak, hogy egy másik, az előző településtől jó messze lévő városban kezdjék újra az "üzletet".

A rendőrök végül hosszas nyomozás után szinte biztosak voltak abban, hogy sikerült a csalók nyomára bukkanni, ugyanis az öt elkövető luxuséletet élt és ezzel felkeltették a hatóságok érdeklődését. A rendőrök meglepetésszerűen csaptak le és házkutatást tartottak öt düsseldorfi cégnél. Az akció sikeres volt, amit az is bizonyít, hogy a nyomozók a helyszínről huszonöt kartonnyi bizonyítékkal és nyolc lefoglalt számítógéppel távoztak. Az Aida nevű bevetési csoportnak sikerült kiderítenie azt is, hogy az emberektől kicsalt pénz 25 különböző bankfolyószámlájára folyt be, ám a nyomozók azóta is hiába keresik a több millió eurót. Az akció után csak öt gyanúsított és több ezer keserű és dühös panaszos maradt.

A számítógépes telefonbetyárok mellett igencsak elterjedtnek számít az úgynevezett tárcsázóprogramos módszer. Ilyenkor általában egy program települ a felhasználók PC-jére, és az internetező gyakran nem is sejti, miféle. Legtöbbször már csak akkor derül ki a baj, amikor az ügyfél megkapja a több tízezres telefonszámlát.

Szerencsére Magyarországon igen sok oldalon lelhető fel információ a tárcsázóprogramokról és az ellenük való lehetséges védekezési módokról. Ilyen segítség található többek között a Nemzeti Hírközlési Hatóság portálján belül a Betárcsázó probléma menüpont alatt, a Védekezz.hu oldalon, valamint a http://www.hif.hu/menu4/m4_4/tarcsazo-gyik.htm címen. A figyelemfelhívás persze nem nyújt védelmet, de hazánkban több cég is, így például a ZeroBug foglalkozik a betárcsázós programok ellen védelmet nyújtó biztonsági szoftverek fejlesztésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SickBump #4
    Az ilyen kis p***aarcok miatt voltam kenytelen a vonalas telefont megszuntetni a lakasban... Mig en dolgozom, fateromat tobbszor hivjak naponta hasonlokkal. O meg, mikor hazaerek, lelkendezve meseli, hogy mi mindent nyert... aztan majd fizethetem a zsiros szamlakat, mert hiaba oktattam ki ezekrol, az oregem szenilis.

    A kurva anyjukat!
  • SymbioC #3
    Az emberi hiszékenység és hülyeség végtelen...
  • Antifasiszta #2
    jól csinálták
  • akyyy #1
    Azt hittem valami ingyenes telefonáló progi betyárkodására jöttek lá (álá voip busteres topic eleje:D )