Berta Sándor

Elkészült az első 3D-s videótelefon

Még a videótelefon sem tudta meghódítani a világot, máris itt az utódja a holografikusnak is nevezett 3D-s videótelefon. Az új készülék mindenképpen forradalminak hat, ám még számos gyermekbetegséggel kell megküzdenie.

Ki ne emlékezne a Csillagok háborújában arra a jelenetre, amikor R2D2 egy fontos holografikus üzenetet kézbesített Leia hercegnő megbízásából Obi van Kenobinak. A technika, amit akkor sokan megcsodáltak, néhány hónapon vagy esztendőn belül valósággá válhat. S hogy mindez nem csak hírlapi kacsa azt bizonyítja, hogy Susumu Tachi, a Tokiói Egyetem Számítógép-tudományi és Fizikai Szakának professzora bejelentette, hogy sikerült létrehoznia egy újfajta, úgynevezett hologram-telefont.

Ennél a rendszernél a telefonáló egy boxba áll be, ahol a kamerák 30 fokos felvételt készítenek az arcáról. A telefon az így kapott 3D-s felvételt az éteren keresztül elküldi egy körülbelül ötven centiméter magas hengernek, ahol diódák és száloptika gondoskodik a fotó megjelenítéséről a beszélgetések ideje alatt. Ráadásul, aki körbejárja a boxot, az így mindig az adott oldalról fogja látni a telefonáló arcát.


A professzor a hengert munkatársával, Tomohiro Endo-val közösen fejlesztette ki és SeeLinder-nek nevezte el. Ez a név a látás - to see - és a henger (cylinder) nevek ötvözete. A rendszer segítségével egy egész család egyszerre telefonálhat és így nagyon egyszerűen kivitelezhetővé válnak a videokonferenciák vagy a konferenciabeszélgetések is.

A rendszer azonban több gyermekbetegségben is szenved. Így például a 3D-s effektust nem lehet látni, ha az ember felülről, vagy lentről pillant a képernyőre és a képélesség is hagy kívánnivalót maga után. Ráadásul az alkalmazott henger körülbelül 74 000 euróba kerül. A sorozatgyártás beindulásával azonban ez a magas ár hamar mérséklődhetne. Endo szerint a készülék akár már a közeljövőben megjelenhet a telekommunikációs piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #14
  Izlések & pofonok..
  Amúgy ez nem vmi új dolog, már v 20éve kísérleteznek ilyen hengerekkel, ez se több..
 • Munch #13
  Minden jót a japánok találnak fel, de szegények olyan egyformán csúnyák, hogy az összes videotelefonnak ugyanazt a képet kell továbbítania... :D
 • Rafaelo #12
  annak rossz akinek nagy orra van !!!!!
 • GABOR16 #11
  Szar teleportkabin, ami csak félig juttat át, mert kevés az energia
 • MaDFoX #10
  Eddig szar volt a hang mert kicsi volt a savszelesseg... ...aztan nagyobb lett es lett hozza szar kep is... ...aztan nagyobb lett es a szar kep mar 3D-s, a szar hang maradt, mert arra kicsi a savszelesseg... ...mi jon meg? :S
 • Laza #9
  en mar csak azt nem ertem, ki ad ezeknek kozel 19 millio forintnyi manit erre a hengerre, az ilyen jellegu kutatasokra?! :)
  milyen jol is megy ezeknek a kutatoknak... :)
 • dduma #8
  ez akkora baromság már elnézést...
 • TheZsenyka #7
  És a telefonszex új értelmet nyer :)
 • TheZsenyka #6
  A fordító valószínűleg német anyagból dolgozott.
 • Luminas #5
  a mobiltelefont is fogni kell a kezedben, mégis sokan használják...