Berta Sándor

Szövetség a biztonságos IP telefonálásért

Szolgáltatók és fejlesztő fogtak össze azért, hogy a jövőben megakadályozhatók legyenek az IP-telefon (VoIP) hálózatok elleni hackertámadások. A szervezet több, mint húsz alapítótagja között van például az Avaya, a Qwest, a Siemens és a Symantec is.

A hivatalosan VoIP Security Alliance (VoIPSA) névre hallgató biztonsági szövetséget a nemrég a 3Com nevű óriáscég által megvásárolt Tipping Point nevű vállalat vezeti. A VoIPSA újonnan megválasztott elnöke, David Endler szerint sokan szinte csak közömbösen legyintenek, amikor szóba kerül a IP-telefon hálózatok biztonsága, pedig ezek a rendszerek gyakorlatilag ugyanakkora veszélyeknek vannak kitéve, mint a hagyományos vezetékes hálózatok. A szakember kijelentette: a hackereknek eddig még nem volt idejük VoIP-specifikus hackereszközök kifejlesztésére, ám mindenki biztos lehet abban, hogy ez változni fog. Ráadásul azok a támadások, amelyek a hagyományos hálózatok számára csak idegesítőek, a VoIP-felhasználók számára komoly következményekkel is járhatnak.

David Endler egy példával szemlélte a probléma nagyságát. Amennyiben egy hagyományos hálózatot hackertámadás ér, akkor mondjuk lelassul az internetes böngésző vagy egy-egy internetes oldal elérhetetlenné válik, ám ha egy ugyanilyen támadás egy VoIP-alapú telefonközpont esetében következik be, akkor az is lehetséges, hogy átmenetileg nem továbbíthatók még a segélyhívások sem.

Peter Busam, a Decisive Business Systems nevű VoIP-megoldásokat szállító cég alelnöke szerint a felhasználók jelenleg elsősorban a technológia iránt érdeklődnek és nem foglalkoznak az ahhoz kapcsolódó biztonsági kockázatokkal. Úgy véli, az IP-telefon hálózatok biztonsága olyan kihívás, amelyet igencsak komolyan kell(ene) venni, bár az is igaz, hogy a VoIP-hálózatokat fenyegető támadások napjainkban még nem jelentenek komoly veszélyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!