Berta Sándor

A tárcsázóprogramok miatt nem hívható 13 állam Írországból

Írország az első állam, amely technikai blokáddal kívánja megakadályozni az internetes tárcsázóprogramok további ténykedését. Az összes telefonvonalat és internetes kapcsolatot blokkolni fognak 13 országba.

2004. október 4-étől Írországból nem telefonálhatunk közvetlenül 13 "leginkább veszélyesnek minősített" államba, ugyanis "dialer"-ek főleg ezekbe a kiválasztott országokba irányítják át a hívásokat, így okozva tetemes károkat a felhasználóknak. A tárcsázóprogramok már akkora problémát jelentenek, hogy azzal - hazánkhoz hasonlóan - kénytelen volt foglalkozni az ír kommunikációs szabályozásért felelős kormánybizottság is.

A legtöbb felhasználó csak akkor veszi észre, hogy csalás áldozata lett, amikor megkapta telefonszámláját és már túl késő van. Mindez úgy lehetséges, hogy az illető személyek tudta nélkül egy - akár spam-ben is terjedő - dialer-program települt fel a számítógépére, ami minden, a világhálóra való csatlakozáskor az internetes kapcsolatot automatikusan átirányítja olyan országokba, mint például a Cook-szigetek, Tuvalu, Nauru vagy Mauritánia. Ezekbe az államokba egyetlen perc telefonhívás is 3-5 euróba kerül.

Az eseteket és a tárcsázóprogramok elleni védekezés lehetőségeit vizsgáló kormánybizottság szóvivője, Tom Butler szerint az utóbbi időben egyre gyakrabban fordult elő Írországban, hogy az átlagosan 80 eurós telefonszámlákhoz szokott felhasználók egyszer csak 780 eurós számlát kaptak. S ilyenkor hiába bármifajta reklamáció, a telefontársaságok nem kártalanítják az ügyfeleiket és nem is sztornírozzák a számlákat.

Az ír kormány csak tavaly 300 esetben kapott bejelentéseket állampolgároktól a dialer-programok kapcsán. A kormánybizottság négy hónapon át tárgyalt a telefontársaságokkal, az internet-szolgáltatókkal és a károsult magánszemélyekkel. Ennek a megbeszélés-sorozatnak a vége az lett, hogy a felek megállapodtak abban, hogy blokkolnak minden olyan államba menő telefonhívást és internetes kapcsolatot, amely gyakran szerepel a dialer-programok címlistájában.

Az október 4-én hatályba lépő rendelet kimondja azt is, hogy távolsági hívást ezentúl is lehet majd kezdeményezni az adott országokba, fontos változás azonban, hogy ilyen esetekben először egy telefonközpontba fogják kapcsolni a hívó felet, ahol megvizsgálják, hogy a tárcsázott telefonszám az adott országban valóban létezik-e és nem lesz-e az ügyfél csalás áldozata.

A dialer-programok elleni harcnak ezzel még nincs vége. A szóvivő kijelentette ugyanis, hogy a következő hat hónapban folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy esetleg mely további államokat vegyék fel a blokádlistára. A Cook-szigetek vezetői egyébként a hír hallatán azonnal jelezték: készek együttműködni az ír hatóságokkal és elkészíteni, majd kiadni egy hamis telefonszámokat tartalmazó listát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SniperWolf #4
    Hát egy csöppet gáz,hogy nem lehet majd telefonálni a nagynénének a 13. országból... :)
  • kicsizoz #3
    pasthelod: Már megtörtént a témában az a "csoda" amit említesz :)
    (bár kormány oldalról tán nem volt benne senki...)
  • DW #2
    "Az összes telefonvonalat és internetes kapcsolatot blokkolni fognak 13 országba."

    Kicsit nyögvenyelős ez a mondat.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    5ik bekezdés ... csupa csoda , ami magyarországon szinte sose fordulhatna elő ... kormány telefon szolgok , isp-k .. non plus ultra magánszemélyek ! .. hááát ..