SG.hu

Internetszolgáltatók a betárcsázós programok ellen

A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője a szolgáltatókkal folytatott egyeztetés során, a nemzetközi példákra támaszkodva többlépcsős megoldást dolgozott ki az úgynevezett betárcsázó programok ellen. Az erről szóló megállapodást a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője kedden tizennyolc szolgáltatóval írta alá.

2001-ben jutott a hatóság tudomására, hogy léteznek olyan szoftverek, amelyek sokszor a felhasználó tudta nélkül emeltdíjas, vagy külföldi telefonszámokat hívnak fel. A felhasználó a hívásról, arról, hogy betárcsázó program áldozata lett, a legtöbb esetben csak váratlanul magas telefonszámlája kézhezvételekor értesül. A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) és a szolgáltatók között létrejött megállapodásnak megfelelően a szolgáltatók folyamatosan a HFJK tudomására hozzák a veszélyes telefonszámokat, azokat, amelyeket a "betárcsázó" programok a felhasználók elővigyázatlansága miatt, a fogyasztók tudta nélkül, költségüket megnövelve felhívnak.

A HFJK honlapján közzéteszi ezeket a számokat, ezek listáját folyamatosan bővíti és aktualizálja. Az új számokról külön is értesíti a megállapodást aláíró szolgáltatókat. A megállapodást aláíró távközlési szolgáltatók letiltják a "betárcsázó és egyéb gyanús számok" listáján szereplő számok automatikus kapcsolását, és azokat csak kézi kapcsolással teszik elérhetővé. A hívás előtt tehát a hívónak szóban is meg kell erősítenie hívási szándékát. Enélkül, tehát modemes Internet kapcsolat esetén nem valósul meg automatikusan a veszélyes szám kapcsolása.

Ismeretes, hogy a betárcsázó programok üzemeltetői szinte hetente változtatják azokat a külföldi telefonszámokat, amelyek a visszaéléseiket lehetővé teszik. Új, a "betárcsázó és egyéb gyanús számok" listájára még fel nem került számok automatikus hívása ellen többféle, szoftveres védelem létezik. Ezek a szoftverek a HFJK honlapján folyamatosan letölthetők a felhasználók számára.

A megállapodásnak köszönhetően az Internet Szolgáltatók Tanácsa vállalta:
  • valamennyi új előfizető az előfizetői szerződés mellékleteként értesül a trójai programok veszélyéről, a védekezés adott módjáról
  • a védelmet nyújtó programokat telepítő CD-n is megkapja.
  • a régi előfizetőket a veszélyről és a védekezés lehetséges módjairól e-mailben értesítik az Internet Szolgáltatók Tanácsának tagjai
  • a HFJK által megfogalmazott tájékoztatást mellékelnek a szolgáltatók a számlalevélhez is.

    A nem kívánt tárcsázó programok elleni hatékony védekezés eszközeként az NHH egy banner kampányt is indít. A megállapodást aláíró szolgáltatók:

    Agnátus-Pont 2004 Távközlési Szolgáltató Kft.
    AMTEL Hang és Internet Kommunikáció Magyarország Kft.
    BT Limited Magyarország Fióktelepe
    Com.unique Telekommunkiációs Szolgáltató Kft.
    EMITEL Távközlési Rt.
    eTel Magyarország Távközlési Kft.
    EXTERNET Informatikai Szolgáltató Kft.
    GTS-DataNet Távközlési Kft.
    H 1 Telekom Távközlési és Kereskedelmi Kft.
    HUNGAROTEL Távközlési Rt.
    InTeleCom Telekommunikációs és Szolgáltató Kft.
    INVITEL Távközlési Szolgáltató Rt.
    Keystone-Inc. Kft.
    MATÁV Rt.
    MONOR Telefon Társaság Rt.
    PanTel Távközlési Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
    TELE 2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
    UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #4
      Én pl modemmel vok.. de nincs ilyen problémám, viszont az télleg szégyen h a másik lehetőség 17rugó/hó 2évre lekötve..
    • cSuwwi #3
      még mindig valami 50% körül mozog Mo.-on a modemes elérések száma.
    • comet #2
      A legegyszerűbb és legjobb védekezés a broadband minél gyorsabb és széles körűbb elterjesztése lenne. De ezt soha nem fogják beismerni a kedves piacvezető cégek. Ez vmi szégyen hogy 2004-ben még modemes internetezés létezzen...
    • Mighty #1
      Nagyon helyes! Bár engem nem érint, de gondolom sokan szívnak(tak) ilyen köcsögök miatt.