Gyurkity Péter

Egy amerikai szenátor szavatolná a VoIP szolgáltatók adómentességét

Az amerikai szenátus Kereskedelmi Bizottsága a következő héten dönt arról a törvényjavaslatról, amely megtiltaná az államok számára az Internet Protokollon nyugvó telefonos hangátvitel (VoIP) szabályozását, és megadóztatását.

Amennyiben a bizottság támogatja John Sununu szenátor indítványát - amely eddig is az átlagosnál gyorsabban haladt a törvényhozás útvesztőjében - a javaslat még az idén a szenátus elé kerülhet. "A bizottság tagjai előtt két világos alternatíva áll: vagy megteremtjük egy átlátható és tiszta rendszer alapjait, amely az innováción és a fogyasztók érdekein nyugszik, vagy létrehozunk egy agyonszabályozott, költségekkel és díjakkal teletűzdelt szolgáltatásrendszert, amely kaotikus állapotokat eredményezne" - jelentette ki egy interjúban Sununu. "Azok a felhasználók, akik jelenleg is e-maileznek és azonnali üzenetküldő szoftvert használnak, jól tudják, hogy a következő lépés ezen szolgáltatások szabályozása lenne."

A bizottság véleménye azonban korántsem egyhangú. Egy júniusi meghallgatáson számos demokrata és republikánus bizottsági tag kijelentette, hogy nem támogatja Sununu javaslatát, mert az adózás megszűntetésével a segélyhívó szolgálat is jelentős összegektől esne el. A javaslat valószínűleg újabb vitákat szül majd, mivel állásfoglalása nem egyértelmű a vidéki és az alacsony jövedelmű előfizetőket támogató program (Universal Service Program) esetében. Kimondja ugyan, hogy a hagyományos telefonvonalakra csatlakozó társaságoknak - közvetve, vagy közvetlenül - hozzá kell járulniuk a programhoz, de nem említi azokat a szolgáltatókat, amelyek nem veszik igénybe a telefonos hálózatot.

Az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor máris jelezte, hogy a javaslatnak tartalmaznia kell a VoIP szolgáltatások lehallgatásának előírásait is. A minisztérium ugyanis szeretné engedélyeztetni az internet alapú szolgáltatások, például a Skype lehallgatását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Szarok az amcsikra.