Berta Sándor

IT terén is piacvezető lesz Ázsia

Wen Jiabao kínai miniszterelnök négynapos látogatást tett Indiában. A politikus szerint a két ország összefog, akkor az IT-iparban akár piacvezetők is lehetnek a XXI. században.

Bizakodó a közös kínai-indiai IT fejlesztésekkel kapcsolatban a kínai miniszterelnök. A négynapos látogatás célja elsősorban a két ázsiai állam közötti gazdasági kapcsolatok kiépítése, illetve a meglévő együttműködés felgyorsítása, kibővítése. Wen Jiabao e célból számos kétoldalú egyezményt írt alá indiai tárgyalópartnereivel. A kínai miniszterelnök meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy amennyiben a világ két legnépesebb országa összefog az információ-technológia területén, akkor hamarosan az IT-szektornak előbb meghatározó szereplőivé, majd piacvezetőivé válhatnak.

India szoftverfejlesztési és Kína hardvertervezési és -gyártási képességei, kapacitásai és tapasztalataik segítségével a két ország az eddiginél is nagyobb mértékben növelhetné a gazdasági növekedését. Kína annyira komolyan gondolja a javaslatát, hogy pekingi vezetők megerősítették: amennyiben India igent mond az együttműködésre, úgy Kína eltekintene az 1962-es háborúval kapcsolatos határproblémák felemlegetésétől. India jelezte, hogy ilyen engedményre szintén hajlandó.

A négynapos látogatás hétfőn ért véget Új-Delhiben, amikor is Wen Jiabao találkozott A. P. J. Abdul Kalam indiai elnökkel, Manmohan Singh miniszterelnökkel és Natwar Singh külügyminiszterrel. Wen Jiabao Indiát megelőzően ellátogatott Pakisztánba, Bangladesbe és Sri Lankára is. A kínai politikust útjára számos üzletember elkísérte, akik többek között felkeresték a Tata Consultancy nevű indiai szoftverfejlesztő cég székhelyét is a dél-indiai high-tech metropoliszként emlegetett Bangalore-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #22
    Nem értem mire gondolsz pontosan azzal, hogy Amerikát nem segítette soha senki.
    Ha pl a II VH-ban nincs a Szovjetunió és nem hajlandó több millió katonáját feláldozni azárazföldi harcban, akkor az amerikaiak szépen elrepkedhettek volna a Németország alatt egyesült Europa felett egy ideig, amíg a sugárhajtású gépek le nem vadásszák a bombázoikat. Az első ember a holdon is valszeg német lett volna, nem csak az első holdrakéta;)
    De ez csak fantázia.

    Amit írsz azzal magam is gondban vagyok, mit lehetett volna, kellett volna tennie az EU-nak Irakkal kapcsolatban. De szerintem az EU országoknak ki kellett volna alakítani egy egységes álláspontot, mielött közöllük némelyik egyenként megy benyalni Bushoz (köztük sajnos Mo is) talán akkor ez a kis majom nem játssza ki egymás ellen az országokat.

    A politika az viszont politika, én sem vagyok meggyőződve, hogy bármelyik EU politikus jobb lenne pl Bushnál. Valszeg a németeknek franciáknak voltak még folyamatban levő üzleteik az irakiakkal ezért ellenezték a háborút.

    Az viszont nem játék, hogy azóta a konfliktus következtében meghalt vagy 1500-2000 szövetséges katona/civil, és kb 100 000 iraki. Sajnos ezek olyan nagy számok, melyek mögött az un nemzetözi terrorizmus áldozatainak száma több nagyságrenddel eltörpül!!!!
    Ezt a katasztrófát semmilyen politikával nem lehet megindokolni.

    És mint mondtam egy ilyen arrogáns külpolitika és egy hasonlóan arrogáns kínai politika nem jó omen.
    Nem értem viszont az EUnak miért kellene mindíg az USA seggében loholnia.
    Az EU csak azért nem nevezhető szuperhatalomnak, mint USA mert (még) nincs megfelelő nagyságú hadereje, minden másban felülmúlja az USA-t.
    Az amerikai fegyverek egyelőre drágák, az orosz és később a kínai fegyverek sokkal olcsóbbak lesznek, a jövőben sok minden megváltozhat! Nem feltétlenül kell kínai fegyvert venni, de marhára le tudja nyomni az árat a konkurencia.
  • BlackRose #21
    "Az USA soha nem a saját erejére támaszkodott, sokkal inkább az ellenségei gyengeségére, mint minden nagyhatalom. Osszd meg és uralkodj!"

    ezen lehet vitatkozni, de meghatározott szempontból igay amit mondassz, na de én nem erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy az USA a saját erejére támaszkodik akkor arra gondoltam, hogy az USA-ban az emberek nem várnak, hogy valami történjen, hanem mindég maguk teszik meg a dolgokat, mindég is elképesztően nagy volt az a dolog, hogy a saját munkájukra támaszkodnak, pl. a háborúkban is óriási erőfeszítésekkel építették ki a nagy haderőt és a gazdasági hátteret, nem segített nekik soha senki (a Franciákon kívül a föggetlenségi háborúban). Tehát nem szoktak várni, hanem lépnek, persze nem mindég jót de azt nem is lehet mindég. Az Iraqi háborúrol meg nem tudok mit gondolni, mert nem tartom magam eléggé informáltnak, hogy mik a pozitív vagy negatív oldalak (ha háború akkor biztos, hogy negatív), de ki tudja mi lett volna ha nem lépik meg ezt a lépést, persze nem akarom mondani, hogy jobb lett volna, mert nem tudom és hazudik mindenki aki azt mondja, hogy tudja, de itt is bizonyos az a dolog, hogy az USA nem várt hanem lépett még ha esetleg rosszul is. De most én itt most egy picit filozofálnék...

    1. Az USA képes volt maga megtámadni Iraq-ot (és meg is tette)
    2. Az EU nem tudta semmiképpen sem megakadáljozni.
    3. Ha ez így volt, akkor teszem fel a kérdést: Miért probálta az EU megakadáljozni, szerintem ha valamit nem lehet akkor minek egyáltalán próbálni.
    4. Ez az EU kontra USA, az Iraqi helyzetet csak negatívan befolyásolta, mert ha pl. az EU az USA mellé áll, akkor Iraq könnyebben lett volna felszabadítva (a felszabadítva szót nem kell komolyan venni).
    5. Szintén nehezített az USA helyzetén
    6. Az EU is most majd "bűntetve" lesz az USA részéről, mert persze, hogy az USA nem felejti el a szövetségi jóindulat hiányát.

    tehát mindenkinek nehezebb lett a dolga, mindenki
    veszteséget könyvelt el az együttműködés kimaradásából, vagyis az történt, hogy az EU gyakorolta nagyképűségét (nem volt elég nagy - nem tette meg amit akart), az USA is gyakorolta nagyképűségét (persze elég nagy volt, mert megtette amit akart), az EU sajátmagának tett károkat mert az USA-t kérdőjelezte meg. Iraq jobban vérzett mint amennyire kellet volna...
    teszem én most fel itt a kérdést, hogy ki a hülye? Azt mondják okos enged... hát most itt nem tudom ki volt az okos, mert senki sem engedett. Az EU.nak az USA mellé kellet volna állni, de követelni megfelelő feltételeket, vagyis az EU aktívan részt kellet vona vegyen a dolgokban, így az USA megcsinálta amit akart, az EU nevetséges lett, mert minden amit dumált nem valósult meg. És még e mellet a két oldal között elhidegülés következett be... ezért ellemiben is hasravágnám a diákokat, itt ezek a nagyagyú politikusok meg stratégiai vizsgán nullára viszgáztak, most az lehet, hogy erkölcsileg az EU-nak igaza volt, de a világ és a realitás nem erkölcsi leckékből áll, hanem valami másból...
  • NEXUS6 #20
    Huh! Hát asszem minden mondatról elmondhatnám a nézőpontomat, de megpróbálok egy két dologra koncentrálni.

    Én azért vagyok EU párti mert lehet, hogy nem itt lehet a legnagyobb karriert megcsinálni a világon, nincs európai álom. De ha csak élni akarsz akkor itt szinte mindenki megkaphatja azt, amit a világ nagyobbik (elmaradott) részén csak sok-sok pénzzel/hatalommal lehet biztosítani és csak a társadalom szük felső rétege engedhet meg magának.
    Az USA soha nem a saját erejére támaszkodott, sokkal inkább az ellenségei gyengeségére, mint minden nagyhatalom. Osszd meg és uralkodj!
    Ha egy országból elmennek a szakemberek Amerikába, az szerintem inkább az adott ország
    gyengeségének, mint Amerika belső erejének a bizonyítéka.

    Az állam gazdaságba való beavatkozása nem az ördöggel való szövetség kötés, ne feledd el ez húzta ki éppen amerikát a gazdasági válságból, ez tette szuperhatalommá, és ez emelte fel a háború után Japánt a Kistigriseket és végül Kínát is. Ezek a dolgok egy teljesen liberalizált, magára hagyott gazdasággal nem sikerültek volna!!!!!

    Az IBM Pc részlegének a felvásárlása szerintem az első lépés egy olyan folyamatban, ami majd az elkövetkező évtizedekben fog kiteljesedni, de majd meglátjuk!

    A háborúk elkerülésének lehetőségéről sajnos nincsen túl jó véleményem, sajnos mind az USA mind Kína külpolitikájában elég konfrontatív. Nem elégszik meg az elrettentéssel, és a diplomáciával, sokszor a saját hadi hépezetének épségét is veszélyeztető kalandokba bocsájtkozik, és ez mindkettőre igaz!!!!
    Irak kudarc minden szempontból! Nincs olyan nézőpont ami Amerika számára pozitív lenne. Katonailag nem tud belőle profitálni, nem tekínthető tapasztalatszerzési lehetőségnek. Miért lenne jó, ha pl egy harckocsivezetőnek, lokátorkezelőnek az utcán kell járőriznie, ettől nemkap plusz XP-t!
    Hatalmas költséggel lekötik gyak az egész amerikai haderőt, eközben Tajwant csak az atomfegyverrel való fenyegetéssel tudnák megvédeni, egy hagyományos fegyverekkel vívott konfliktusban nem. Csakhony atomfegyvere Kínának is van!

    Nekem azokról az amerikai technológiai fölényről kiszivárogtatott jelentésekről, a II VH német csodafegyvereiről szóló legendák jutnak az eszembe.

    Amúgy kevés olyan "demokráciát" tudnék mondani, ahol szinte egymás kezébe adja az elnökség (köztársasági elnök + kormányfő egyben) kilincsét
    apa és fia élő politikusokról hadihajókat neveznek el. Ettől még persze Amerika működhet jól, de nem ettől fog jól működni!!!

  • BlackRose #19
    "Az EU-hoz csak annyit fűznék hozzá, hogy lehet hogy pénzügyileg statisztikailag jobbak az amerikaiak, de az életminőség szempontjából Európa azért jobban áll!!!!"

    és ez kimondottan igaz, pl. Magyarország, Szlovákia, és a többi 10 újonnan csatlakozott országra meg persze Spanyolország, Portugália, Görögország... az EU tagok közül Finnország, Anglia, Németország, Hollandia meg még egynéhány mondhatja, hogy probáll az USA-hoz hasonló életszinvonalat fenntartani, de nehezen, a többi messze jár ehhez... de mondtam már, hogy nem sokat ér ez a duma, más informáciokkal rendelkezünk ezért nem látjuk egyformán a dolgokat, te tisztára EU parti vagy (magad is mondod) én meg neutrális, vagyis az EU-ban sok negatívumot látok, de nem vagyok sem ellene, de persze nem vagyok vakon EU párti sem, lehetne jó dolog, de nagy változásokra van szükség, ha ezt megteszi az EU akkor van esélye ha nem akkor nem hiszem, hogy a jövő szempontjából derülátonak kell lennem. Az USA meg mindlg a saját erejére támaszkodott és itt van neki a nagy előnye, mert a teljes privát beállítású gazdasága amelybe az állam nem sokat avatkozik bele (az EU-ban meg szocializmus van kialakulóban és mindenki az államra meg a politikusokra vár, főleg az újonnan csatlakozott államokban) az USA-ban az ünnálóságra van mindenki nevelve a kezdetektől, nem kérnek semmit az államtól, sőt zúgolodnak ha az állam avatkozik, minden őnindulásból ered, sokkal egyszerűbb akármit elkezdeni (az EU birokrácia nagyon nagy fék)...

    Ja és az IBM-et nem vásárolták fel a Kínaiak, csupán a PC részleget adták el ami az IBM gyenge 5%-át sem tette ki, de ez is veszteséggel működött.

    De a globalizáció ahhoz vezet, hogy megszünnek a nemzetgazdaságok, kiegyenlítődik a világ (vagy legalább is ezen az úton halad), úgyhogy nem igen értelmes ez a duma itt, mert 50 év múlva egésszen más világ lesz, nem hiszem, hogy valamelyik ország átveszi az USA szerepét, inkább azt hiszem, hogy az USA nem lesz annyira kimagasló nagyhatalom, mert a világ jobban fog hasonlítani rá. Háborúkat meg nem tartok valószinűnek gazdasági nagyhatalmak között, mert a globalizáció ezt egyenessen gátolja. Az USA a maga kiszámított lépései miatt éppen azért csökkenti a fegyverrendeléseket, mert nem lát szükségletet rájuk, vagyis becslésük szerint kevesebbel is megtartják erőelőnyüket, hidd el ez nem pénz kérdése... nem egy olyan országnak mint az USA, csak ők nem szoktak fejjel falnak menni... meg persze a vadászgépekről lassan más irányba terelődik a technika, pl. harci robotok, infrastruktúra romboló fegyverek stb., minden fejlődik ezen a világon az USA harci doktrinája meg modern és mindlg előnyben van mert rendszeressen igazi tűzpróbára teszik (Vietnám, Iraq, Szerbia, Iraq...) és itt mindég módosítanak rajta, hogy jobb legyen, mások meg sokszor elalszanak a és tévessen abban állmodoznak, hogy nekik milyen szuper mindenük, az USA-ra is néha vonatkozik ez, de ideiglenessen mert a reális körülmények között is működnek. Ez persze nem csak a hadseregre vonatkozik, az USA egy önmegfigyelő önkritikus társadalom amely napról napra igyekszik javítani magán, persze nem kürtölik ezt szét a világnak, de amikor elalszik a lámpa akkor mindenki megnézi, hogy hol volt tegnap, meg hol van ma, és ha negatív a különbség, vagy gyengébb a haladás mint volt akkor holnap már változtatnak valamit, míg sokhelyen máshol hazudunk magunknak, hogy nállunk milyen jó... és napról napra rohanunk a szakadék felé. Hol kritizálják legjobban Bush-t? Nem az EU-ban, hanem az USA-ban. Ujraválasztották az igaz, de most ezek a kritikák érezhetőek, mert Bush második mandátumában nem is hasonlít magára, na ez az ami hiányzik máshol, az USA képes emberek váltása nélkül is változásokra, míg az EU sokszor emberek változása révén is megtartja az irányt...
  • NEXUS6 #18
    Igen, csak éppen ma már ott tartunk, hogy a legtöbb tartósfogyasztási cikk ázsiai eredetű, szal nyugat nem tudja olyan szintre csökkenteni a fogyasztást, hogy abból a kínaiak szopjanak.

    Sikerült Kínának csatlakoznia a gazdasági/pénzügyi világszervezetekhez, és csak hallgassátok milyen hangosan rikácsolnak abban a pillanatban, ha valaki védővámozni, kvótázni merészel!
    A játszma gyakorlatilag eldőlt, marha mérgesek, ha valaki megpróbálja elsumákolni a téteket.
  • pemga #17
    Szerintem BlackRose is pontosan ezt mondta, annyival megspékelve, hogy mindezt a folyamatot tudja lassítani az, hogy visszaesik a fogyasztás EU/US-ben :). Kína ebből akarja fedezni a saját befektetéseit/megtakarítását. Ügyes kis trükk, először lenyúlták a technológiát, hogy meglegyen a minőség és termelékenység, aztán lenyomják az árakat :), miközben erősen ügyeltek arra, hogy külföldi ne adhasson el náluk árukat. A globalizációnak ez is része, nem csak az, hogy a gazdagok átírják a szegényebb országok törvényeit saját érdekeiknek megfelelően :).
  • NEXUS6 #16
    Az a gáz, hogy a nyugati gazdaságok egyre inkább a gazdagok társadalmát építik (ők ezt hívják globalizációnak), miközben a kínaiak lenyúlják a szegényeket.
    Most is igaz, hogy ritka forintnál jobb a sűrű fillér!
    Ma még lehet hogy a leggazdagabb cégek nyugatiak, de a legtöbb áru kínából származik, és ahogy javul a minőségük, úgy növekszik a kínai cégek profitja, és vásárolják majd fel a versenyben alulmaradt nyugati cégeket (lásd IBM).
    Úgy húzzák ki a nyugat zsebéből az összes pénzt, ahogy az angolok szopatták be őket az ópium kereskedelemmel annak idején.

    Az EU-hoz csak annyit fűznék hozzá, hogy lehet hogy pénzügyileg statisztikailag jobbak az amerikaiak, de az életminőség szempontjából Európa azért jobban áll!!!!
  • NEXUS6 #15
    A költségvetési hiány önmagában tényleg csak egy szám, de ha nincs aki a költségvetési év végéig meghitelezi az ellenértékét akkor a tanárokat tűzoltókat katonákat nem lesz miből jövőre kifizetni.
    Hosszú távon romolhat az ország hitelbesorolása, ami rosszabb feltételű hiteleket jelent, ami még nehezebb helyzetbe hozza a kormányt.
    Az USA kormányzata ezért is jelentősden csökkenti kiadásait pl a katonait, ha nem is ezt verik a legnagyobb dobra. Az új fegyverrendszerekből, amik majd 10-20 év múlva hívatottak hogy biztosítsák az usa fölényét csak fele-harmad annyi mennyiséget rendelnek, annak ami az eredeti terveben volt.
    Ez a szitu önmagában is ledarálhatja az USA szuperhatalmi státuszát!!!
    20 év múlva a Kínaiak lehet hogy csak kicsit lesznek technológiailag lemaradva, miközben a világ termelőkapacitásának nagyrészét birtokolni fogják. És ha már nem kell 20 vadászgépet feláldozni egy amerikai gép lelövésért hanem csak 2-t akkor már lehet hogy megfognak 1-2 háborút kockáztatni!!!!

    Ha megszűnik, vagy csökken az USA vonzóképessége a bevándorlók irányában, akkor ugyan úgy egy öregedő társadalommal kell a vezetőknek szembenéznie, mint bármelyik más fejlett társadalomnak a világon.
    A gáz az, hogy lehet hogy kisebb a nyugdíj/eü biztosítás hiánya, kisebb az ilyen válság az USA-ban, de nem is kap mindenki ugyan olyan szolgáltatást! Ott egy tüdőgyusziba is bele fogsz halni, és mindenki csak téged fog okolni, hogy miért nem gondoskodtál magadról.

    Az oroszok a negatív tendenciákat úgy tudták kemény munkával úgy ahogy legyőzni, hogy 15 éven keresztül 20-30%-al csökkentették a lakosság életszínvonalát. Ma már csupán egy középhatalom, a szovjetunió is szétesett!
    (Ez bármelyik szövetségi rendszerrel megtörténhet, ha rosszabbodik a helyzet, még az USA-val is.)
    Minden esetre, most az oroszok elég jól profitálnak a magas olaj árakból, persze ha azt nézzük, hogy a dollár mellette milyen alacsony, akkor kicsit összetetteb a helyzet.
  • pemga #14
    Ezt ők nem tudják belső forrásokkal megoldani? Kb. olyasmit csináltak asszem a Sárga-folyón, hogy bődületesen felduzzasztották egy szurdokban (szokásos: falvakat kitelepít, többezeréves templomokat elhord, erőműt felépít). És ez csak egy, a 80-90s évek fordulóról, azóta mi mindent építhettek :D. Atommal mi van mint lehetőség? Őket gondolom nem feszélyeznék az olyan problémák, mint hová és építsünk hulladéktemetőt :O. Oroszok nem tudják (v. akarják) ellátni őket kellő anyaggal és tudóssal?
  • pemga #13
    "ha meg engemet kérdeznek akkor az EU-ból minnél előbb szöknék valahová mert itt nem lesznek szép idők az biztos..."

    Japánba nehéz, az életedben nem kaphatsz állampolgárságot, hiába vannak szétöregedve, téged már nem vállalnak be :). Bár lehet, hogy ez a nyitással meg fog változni. Kínába Mo-ról már lehet menni, nyitják az IT-toborzó központokat. DKorea is érdekesen hangzik. Nyelveket néztem, japánt lehet tanulni, kínaiból light mandarin van, kantoniról nem tudok (www.keletinyelvek.hu). Koreait még csak nem is láttam. Írás-oktatás van neten, a koreai az általam ismert legegyszerűbb írás, pár óra alatt le lehet nyomni, gyakorlatilag rovásírás, a hangjaik közel állnak a magyarhoz (létezik mássalhangzó-lágyítás, a/á, e/é különbségek, amitől bármely európai kifekszik :)). A kínai/japán írás viszont elég kemény, nekik is több év, mire az iskolában használható szintre hozzák magukat :).