Gyurkity Péter

Steve Jobs szerint kapzsik a zenekiadók

Steve Jobs szerint a kiadók helytelenül járnak el, amikor a digitális letöltések árait emelik, mivel ez újra a kalózkodás felé taszítja a felhasználók jó részét. Eközben cége átállása az Intel chipekre jól halad előre.

A vállalat elnöke egy Párizsban megrendezett sajtókonferencián beszélt a zenekiadók döntésének helytelenségéről, ami az Apple-t is érzékenyen érintené, hiszen az iTunes szolgáltatáson keresztül ugyanezen kiadók zeneszámait forgalmazzák. A Reuters beszámolója szerint Jobs egyenesen kapzsinak nevezte a kiadókat, amiért újból az árak emelésén gondolkodnak, miközben minden erővel igyekeznek letörni a kalózmásolatok forgalmazását.

"Ha az árak emelését akarják, az azt jelenti, hogy kezd eluralkodni rajtuk a kapzsiság" - jelentette ki Jobs, hozzátéve, hogy az árak emelése maga után vonja majd a felhasználók távozását, akik közül sokan visszatérnek az illegális másolatokhoz. Ez pedig még inkább ellehetetlenítené a kiadókat, akik jelenleg is az alacsony forgalom és csökkenő bevételek miatt panaszkodnak. Nem kell azonban félteni őket: az emelést sürgető cégek között ott van az Universal Music, a Sony BMG, az EMI Group és a Warner Music, amelyek együttesen a piac 75 százalékát uralják. Ezek a kiadók több másik céggel összefogva éppen a napokban alakítottak kalózellenes konzorciumot, amelynek fő feladata egy új kutatólaboratórium felállítása, amelyben a szakemberek új módszereket kísérletezhetnek ki a filmkalózok visszaszorítására.

Az Apple eközben jól halad az Intel chipekre történő átállás terén, legalábbis Jobs állítása szerint. Az elmúlt napokban különböző híresztelések bukkantak fel a világhálón, amelyek az első Intel-alapú PowerBook megjelenését januárra tették, mások viszont jóval később valószínűsítették a debütálást. A The Register értesülése szerint a vállalat elnöke leszögezte, hogy 2006 júniusában, és nem korábban érkezik az első ilyen Mac. Hozzátette, hogy a Mac OS X végső verziójában új technológiával akadályozzák meg az operációs rendszer PC-re történő feltelepítését, amely technológiát hamarosan az Intel is megkapja.

A cég az elmúlt hónapban Budapesten nyitotta meg Közép-Európa első Apple Centerét. Ezt azzal indokolták, hogy hazánkban nemcsak az iPod-eladások vannak a csúcson, hanem az egy évvel korábbi, közel ezer darabos Macintosh gépeladás idén megduplázódott és átlépte a lélektani kétezret. Leginkább még mindig a grafikus és a szerkesztő alkalmazások professzionális művelői számítanak az Apple gépekre, de a termékskála bővítése nyomán egyre több otthoni felhasználó kaphat kedvet hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #33
    Szerintem sokkal inkább a jogvédő irodákkal van a baj (pl. artisjus), mert a szerzők képtelenek kikerülni a kiadót, s ha maguk akarnának zenét "árulni" baromira ráfaragnának. Mindez a közös jogkezelésnek álcázott jogvédői ügyvédek zsebtömésére jó.
  • Baszkurátor #32
    Ez igaz.
    De a legnagyobb baj az, hogy a mi kifizetett 1000 forintunkból a zenész jó ha 100-at kap.
    A többit ezek a tetvek(artisjust és társai) nyulják le.Büdös ingyenélők!
  • Pönye #31
    Visszatérve a Drum&Bass-re.Egy isten zene.
  • fapapi #30
    Ezek a mai slágergyáros szutykok csak azért nem élnek meg lemezeladásokból, mert azért nem veszik, meg mert 1 hónap után unalmas és hallgathatatlan, hányingerem lesz tőle. Azért meg hogy hányjak egyet nem, kell kiadnom pénzt.
    Nézz meg egy Omegát, illést, bikinit, eddát, akik a szememben zenészek. a többi csak szutyok.
    Egy zenész zenéjét megveszem, mert amíg élek szívesen meghallgatom. Egy szutykot letöltök, mert 2 hónap múlva letörlöm.
    Minőségi zenét kell csinálni, minőségi nem tátogós koncerteket és talán az előadók is megélnének.
    A kiadók is kinyalhatják mert kiad minden szutykot hát ne csodálkozzon rajt ha a szutyok nem fogy.
  • MacrosTheBlack #29
    Olyan zenét kell jáccani, amit nem 30 hangmérnöknek kell "fotosoppolni" hogy hallgatható legyen.
  • MacrosTheBlack #28
    Steve Jobs szerint kapzsik a zenekiadók
    Szerintem is!
  • TH448 #27
    Ami engem illet, szerintem eleve a zenészek sem megfelelően vannak fizetve. Értem ezalatt azt, hogy mondjuk keressen a koncertekkel (ugye ott csinál is vmit), de mondjuk a "nagyok", akik megírják a szöveget, alárakják a zenét, hát, nehogy már milliomosként éljen az eladásokból... Normál ember gürizik mint állat, és akkor sincs látszata, ezek meg felnyávognak pár számot, és...
    Tehát koncertek meg egyebek...
    Ugye erre egyik legjobb példa Palotai, aki ugye rétegzenét játszik, de mivel DNB-t nem veszik annyira, meg ugye ő DJ (bár volt neki válogatásalbuma), de legalább csinál hetente mittudomén hány bulit, nem pedig csak egyszer csinál vmit, aztán dől a lé. Érdekes mód, amikor a tv-ben vmelyik kommersz zenész házát mutatják, sosem jelent gondot az anyagi kiadás. És ott van pl. az Aljas kúszóbab, akik abból sosem fognak megélni, mégis csinálják...
    A kiadókról meg csak annyit, h kapják be, telhetetlen bagázs, úgy kell a semmiből pénzt csinálni, viszont ugye már féltik a jövőjüket...
    Viszont Stewe Jobs is elmehet a fenébe. Játssza itt a jófiút, aztán nézzük meg egy MAC árát, vagy egy iPodét. Szóval ez kurva jó szöveg, meg szépen hangzik, hogy jajj a felhasználókért mindent, de az Apple-nek megvan a haszna, és csak egy új ágazatból akar nagyobb százalékot...
    Minden cég profitorientált, ez van, nem tökéletes a világ.
  • Fenjoy #26
    és akkor megint oda lyukadnak ki, ahonnan elkezdték... ergo saját maguk ellenségei:)
  • ensomhet #25
    Jaa, és itt hangszeres zenéről beszéltem. A Reason-el és társaival összebarkácsolt zene meg annyiba kerül, hogy megveszi a programot, kitapasztalja egy fél év alatt, valamint kell egy jó mikrofon és hangkártya ének felvételéhez, és kész is.
  • ensomhet #24
    Az igaz, hogy vannak olyan zenei stílusok, amiket nehezebb rögzíteni. De manapság már párszázezerből össze lehet rakni egy jó minőségű otthoni hangrögzítő cuccot, s pl az általam preferált zenei stílusnak megfelelő felvételeket lehet készíteni. Az is érdekes, hogy van olyan terjesztő itthon, akinek megéri külföldi CD-t 2900 körüli áron adni, s érdekes módon annak is igen igényes a kinézete.
    Már itthon is vannak stúdiók, ahol sztem profi felvétel készíthető (Denevér, HSB, Elysion stb). Denevér honlapjáról: 10-12 számod lemez, 16 nap / 200 óra, mindennel együtt 640ezer. De sztem ez tényleg fasza lesz, és még nem is a legolcsóbb hely. Namost viszont ha egy zenekar olyan köcsög, mint pl a Korn, hogy hónapokig szöszmötöl és többmillió dollárért csinálnak meg egy szar lemezt, akkor azt ne kelljen már a rajongóiknak megfizetni...