Berta Sándor

PowerPC processzorokat is rendel az Apple

Általános megrökönyödést keltett, amikor kiderült, hogy az Apple nemcsak az Intellel kötött szerződést Pentium processzorok szállításáról, hanem Power PC CPU-k beszerzéséről is döntött.

Mint ismeretes, az Apple elnöke általános feltűnést keltett, amikor hivatalosan is bejelentette, hogy cége a jövőben már nem az IBM Power PC processzorait fogja beépíteni számítógépeibe, hanem váltani fog és Intel Pentium központi egységek "dobognak" az Apple-konfigurációkban. Steve Jobs júniusi nyilatkozata szerint már 2006-ban kaphatók lesznek az első Intel processzoros Macintoshok, míg 2007-től már minden Macben Pentium CPU fog dolgozni. Már ekkor is sokan spekuláltak, hogy mi lehetett a váltás oka. Felmerült például, hogy kényszerből cselekedtek, túl nagy volt az IBM-es központi egységek hőtermelése, illetve az a vélemény is, hogy az IBM nem tudta tartani a processzorfejlesztési ütemtervét.


Amennyire megdöbbentette Steve Jobs júniusban a világot, legalább ugyanannyira meglepő most az bejelentés is, miszerint az Apple - teljesen váratlanul 2008-ig szóló szerződést kötött a Freescale nevű céggel Power PC processzorok szállítására. Az üzletet igazolja az Amerikai Szövetségi Tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentum is.

Szakértők szerint három eset lehetséges. Az első - ami elég valószínűtlen -, hogy mégis megmarad az eredeti processzoroknál az Apple. A második, hogy az amerikai vállalat bebiztosítja magát arra az esetre is, ha mégsem jönne be a váltás. Míg a harmadik változat szerint egyszerűen arról van szó hogy az Apple nem biztos abban, hogy sikerül 2006 végéig, 2007 elejéig váltania és szintén bebiztosítja magát. Elemzők a legvalószínűbbnek a kettes és a hármas verziót tartják. Mindenesetre Steve Jobsnak és csapatának ismét sikerült jól meglepniük a világot - immár másodszor két és fél hónapon belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fishguy #11
    Nemlátom feltétlenül haszontalan dolognak a váltást, és eggyet kell értenem azokkal akik támogatják a több lábon állást, és ha ez még az árat is poztívan befolyásolná akkor még jobb lenne...
  • pafi #10
    A Freescale a mobil procikat gyártja, a mobil gépekre pedig 3 évig tart az extended applecare. Itt úgy gondolják, hogy legkésőbb 2006 júniusáig váltani kell a mobil gépeknél G4-ről x86-ra.
  • Andrei #9
    Eleg gyenge a cikk, ha valaki utananez a neten, akkor kiderul, hogy valoban csak garancia miatt kellenek a PPC procik.

    Ja tovabba a FreeScale (ex-Motorola) a G4-est gyartja a G5-ost nem.
  • kicsizoz #8
    Szerintem egyszerűen, csak nem a teljes termékskálán cserélik le rögtön a PPC-ket, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy tovább fognak párhuzamosan futni egymás mellett az intel és a ppc cpu-k....
  • uniu #7
    "Mindenesetre Steve Jobs-nak és csapatának ismét sikerült jól meglepniük a világot - immár másodszor két és fél hónapon belül." Ahhhrghh.. Mostanaban a cikkek utolso mondatai nagyon utosek. Amugy igazuk van Apple-eknek. Tobb labon allas biztosabb siker, + meghodit6jak az x86 os vilagot.
  • UNREG #6
    A PPC-nek mégsem áldozott le... :))
  • NEXUS6 #5
    3 évre előre hogy a f.somban tud valaki előre egy a talán várható forgalmazott mannyiséghez képesti garanciális támogatásra szánt mennyiséget kikalkulálni?

    Sehogy!
  • NEXUS6 #4
    Ja, és ha nem adnak el egyet sem 2007-ben (mert ugye milyen épeszű ember vesz majd PPC-s MAC-et ha egyszer úgy is átállnak), vagy csak nem romlanak el;))), akkor meg ott állnak 2008-ban egy rahedli PPC prockóval.

    Szerintem akkor egyszerűbb az utolsó széria egy részét még 2007-ben elspájzolni, és az utolsó évben csak annyi PPC-s MAC-et kiadni, amennyit garanciálisan a kalkulációk szerint biztsítani tudnak.
    Akinek nem jut PPC az vegyen Inteleset!!!
  • k0zi #3
    2007-ben veszek egy Mac-et, 1 év cseregarancia = 2008.
  • cue #2
    Micsoda hír - egy 2007-ig forgalmazott processzor családot 2008-ig vásárol a forgalmazó cég?! Ki hallott még ilyet...? :/