Dojcsák Dániel

Nagyon nem fogy az iPod Nano

Az Apple hihetetlenül kicsi zenelejátszója az eladásokban is hű maradt méretéhez, hiszen az első heti eladások jóval alulmúlták a számításokat. Az Apple Insider tudomása szerint mindössze a kezdő készletek negyede fogyott el a hivatalos Apple boltokban.

Kaliforniában tucatnyi Apple Store rendelt több, mint 1400 darab iPod Nano-t, de szombatig csupán csak néhány száz darab fogyott boltonként. Ez komoly meglepetés, főként annak ellenére, hogy az elemzők és a média is pozitívan állt hozzá a kis eszközhöz. "A mi ellenőrzési kimutatásaink jók, ellentétben az iPod Nano kezdeti eladásaival" - mondta Shaw Wu, az Amerikai Technológiai Kutatóintézet egyik elemzője. "Biztosan meglepetés lesz az egységesen bizakodó befektetői közösségnek és a technológiai elemzőknek, akik azt gondolták, hogy a Nano óriási siker lesz." - tette hozzá.

Az elemző szerint a számos vizsgált Apple Store-ban csupán 200-500 darabot adtak el a kezdeti 1800-2500 darabos készletekből. Ráadásul bebizonyosodtak a korábbi feltételezések, hogy a fehér modellek szinte egyáltalán nem fogynak, a fekete dizájn eladásai jóval fölülmúlják a másikét. A legtöbb esetben a feketéből ötször annyit adnak el, de vannak helyek, ahol a különbség akár nyolcszoros is lehet. A probléma abból adódik, hogy ez éppen ellentétes az Apple elképzeléseivel, hiszen a gyártásnál minden ötödik fehér mellé készült egy fekete.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az amerikai piacokon még a méretek között sem egyenletes a fogyás, mert szinte csak a 4Gb-os modelleket veszik, így a legnépszerűbb variáció (4Gb-os fekete) hiánycikké is vált néhány helyen. Ettől függetlenül Wu azt gondolja, hogy az iPod Nano óriási és forradalmi termék, amely egyesíti az iPod Shuffle, Mini és Photo előnyeit. De véleménye szerint az Applenek a siker érdekében mindenképp át kell gondolnia a koncepciót és komoly változtatásokat kell eszközölnie az eladási stratégiákban. Ennek egyik biztos eszköze lehet, hogy a Nano árát egységesen, világszinten 50 dollárral csökkentenék, és az így kialakuló 150 és 200 dolláros szint már jóval csábítóbban hathat.

Az viszont biztos, hogy fehér festékből fog maradni az iPod gyárakban, ami akár az egységes Apple dizájn csődje is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • niccolsz #28
    lyzu egyet ertek veled. nekem semmi bajom a nanoval, pedig mar egy honapja megvan, csak ajanlani tudom mindenkinek.ja persze azt hozza kell tennem, en kulfoldon vettem, mert ott joval olcsobb:)
  • lyzu #27
    aki fikáza az iPodot, az még életében nem használta... nekem már 1éve van és mindennél jobb :)
    designra, hangzásra, meg mindenre... :)
    ennek hatására vettem egy Imac-et és abban se csalódtam, 1000x jobb mint a szar winfos...
  • lowdog #26
    "Ez így ebben a formájában"
    ezt hogy érted? senki nem mondta hogy iPod a legjobb és legolcsóbb :) csak egy példa volt arra, hogy az apple azért annyira nem méregdrága a konkurens gyártók mellett.

    "(most név szerint nem tudom melyik)"
    nem ártana pedig, mert nem mindegy hogy "noname", vagy valami batárabb darab például...
  • Skullkid #25
    Már bocsánat, de ez pont fordítva van, jobban fogy, mint kellene...Egyik külföldi boltban se találni már fekete iPod Nano-t. Forbes cikk
  • faz #24
    Ez így ebben a formájában... szóval izé. Van 50ért 8 gigás lejátszó (most név szerint nem tudom melyik), tehát nem csak a zepöl a jó.

    Ráadásul az m:robe ( ill. jobban is néz ki a háttérvilágításával, bár asszem árban más kategória... :-)
  • fapapi #23
    Na jó veszek egyet :)
  • lowdog #22
    sosem állítottam, hogy hibátlan :)
  • lowdog #21
    sosem állítottam, hogy hibátlan :)
  • pafi #20
    iPod nano összehasonlítás más cuccokkal
    Nagyon érdekes látni, hogy ugyanannyi pénzért mit adnak a konkurens gyártók (Creative, iRiver, Sony, Benq).
  • pafi #19
    iPod nano teszt arstechnica.com
    Iszonyat mit bír a cucc!
    Átmentek rajta autóval, de még úgy is szólt!