Dojcsák Dániel

Budapesten nyílt meg Közép-Európa első Apple Centere

Az Apple a Forbes szerint a világ leggyorsabban erősödő márkája és nemzetközi szinten 2005 harmadik negyedévében történetének legjobb eredményét érte el - hangzott el Közép-Európa első Apple Centerének megnyitóján Budapesten, az Andrássy úton.

Sokak számára furcsának tűnhet, hogy miért is Budapesten nyitott először Apple Centert a világ legdizájnosabb küllemű számítógépeit gyártó cég, de ha belepillantunk az előző negyedévek statisztikáiba, akkor nyilvánvalóvá válik a döntés oka. Hazánkban nemcsak az iPod-eladások vannak a csúcson, hanem az egy évvel korábbi közel ezer darabos Macintosh gépeladás idén megduplázódott és átlépte a lélektani kétezret.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nyilván a leginkább még mindig a grafikus és a szerkesztő alkalmazások professzionális művelői számítanak az Apple gépekre, de a termékskála bővítése nyomán egyre több otthoni felhasználó kaphat kedvet hozzá. Természetesen a cég a növekedés nagyrészét, és a világszinten 320 millió dolláros profitot az iPod zenelejátszók eladásainak és az iTunes zeneletöltő szolgáltatás sikerének köszönheti. Az iPod jelenleg az mp3-lejátszók piacának 60%-t tudhatja magáénak és a mini iPodok bevezetése után tovább terjeszkedhetnek majd. Hazánkban 2005 végéig havi 1000 iPod eladását tervezik, ami 25%-os növekedés lenne a jelenlegi 800 darabos havi értékhez képest. Az egész világot figyelembe véve ugyanennyi iPod eladásához egy hónap helyett 20 perc szükséges csak, ugyanis Emanuelle Massimo, az Apple képviselője elmondása alapján percenként 40 darab lejátszó talál gazdára.

Az Apple Center megnyitása egyúttal egy új kampány bevezetését is jelenti. A világkampány hazai mutációjának arca, az ARC harcosa, Geszti Péter a "Minden DJ téved" szlogent rendelte hozzá az Apple üzenetéhez. Véleménye szerint a szórakozóhelyeken a DJ mindig téved, mert sohasem tudhatja, hogy mi éppen milyen zenét hallgatnánk meg szívesen, erre pedig szerinte egy fehér fülhallgatójú iPod a megoldás minden embernek. Ő maga is használ egy ilyen készüléket, s mivel "be van oltva számítástechnika ellen", ezért örül neki, hogy talált egy egyszerű, logikus felépítésű, úgymond "loser friendly" készüléket. Elmondása szerint újabban ennek segítségével írja dalszövegeit is. A lejátszóval kapcsolatban viszont általánosságban vegyes érzelmei vannak, hiszen tényleg nagyon kellemes szerkezet, de mióta megjelentek az mp3-lejátszók, azóta nem éri meg albumot, CD-t kiadni a zenekaroknak.

Kérdésre válaszolva Geszti elmondta, hogy a zenészek a CD árának kb 10-15%-át kapják meg, illetve amit ki tudnak harcolni pluszban a kiadótól. Ezt Emanuele Massimo azzal egészítette ki, hogy az iPod ára 10%-os szerzői jogi adót tartalmaz, és természetesen a 25% áfát, így érthető, hogy miért kerül majd másfélszer annyiba itthon, mint az Egyesült Államokban.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Januári újdonság a Mac házatáján a Mac Mini, ami a cég történetének legolcsóbb számítógépe, ezáltal a stúdiókból az otthonokba is bekerülhetnek az alma jelű masinák. Mindamellett a közelmúltban bevezetett Mac OS X Tiger is nagy sikernek bizonyul. Az Apple nyitásához a külvilág felé hozzátartozik az is, hogy a későbbiekben Intel processzorokkal készülnek majd gépeik. Ezzel kapcsolatban Emanuele Massimo kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy valószínű, hogy futhat majd Windows operációs rendszer az új Macintoshokon, de nem céljuk, hogy hardvert gyártsanak a Microsoft rendszer alá. A fordított helyzetet viszont kizártnak tartja, tehát nem tudunk majd Mac OS-t futtatni PC-n. Bár az új gépek a tesztek szerint gyorsak, egyes hírek szerint a váltás kényszerből történt.

Az Apple tehát a zenepiaci irányváltásnak köszönhetően újra a csúcsmárkák között van és elképzelhető, hogy hamarosan belopódzik a köztudatba Európában is, de amíg a olyan bosszantó, mindennapi problémába ütközik az ember, hogy a sajtótájékoztatón CD-n kapott anyagot nem tudja PC-n megnyitni, biztosan nem fog futótűzszerűen terjedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fv #26
    Ismerős Mac-je 300 MHz-es 5 G-s HDD-vel, 256 MB memóriával gyorsabban kezeli a képeket a Photoshoppal, mint az én PC-m 1.7-es órajellel, 200 GB vinyóval, ugyanennyi memóriával.
    Szóval ügyesebben kattog az Apple. :-) Mindenkinek ajánlom, akinek van egy csomó péze.
  • mechorg #25
    nekem az olympus m:robe jobban tetszik mint az ipod, csak drágább :) de nagyon álat hogy csak mikor bekapcsolod akkor világítja meg a gombokat.
  • Macc #24
    A Mac mini nem egy kapkodo idegbeteg, de nagyon jol futtatja a dolgokat. Leginkabb a vinyoja a szuk keresztmetszet, a maga 4200-as fordulataval, de ha ezt lecsereled egy 7200-esre, akkor mar az sem lesz gaz. 1GB RAM javallott. Igazabol nem erdemes PC_hez hasonlitani mert mas az egesz rendszer (de ugyanarra tudod hasznalni, eltekintve extrem esetektol). Probald ki, es akkor meglatod...
  • Lenny #23
    Kimaradt egy "nem" szó a "20 meg 40..." elől.
  • Lenny #22
    Na ez az, én is most akarok venni lejátszót, de az ipod kiesett az első körben, mert drága , és nem lehet vele felvenni vonalbemenetről. Jóval olcsóbban adnak minőségi lejátszót amivel lehet. Igaz az 20 meg 40 giga csak 1, de annyi elég nekem.


    Egyébként az Apple gépek kisebb órajelekkel, stb. mellet hozzák ugyanazt a teljesítményt?
    Ez a legdrágább macMini (200.000 huf):
    • 512MB DDR333 SDRAM - 1 DIMM
    • 80GB Ultra ATA merevlemez
    • SuperDrive
    • Belső Bluetooth + AirPort Extreme kártya
    • Mac OS X
    • 1.42GHz PowerPC G4
    • ATI Radeon 9200, 32MB DDR video memória
    Szóval nem egy nagy waszisz'dasz. Megéri? Ja és kell hozzá moncsi is ami szintén horrár.

    Félreértés ne essék, én jobban szeretnék egy mac-et mint a PC-met, pont ezért kérdezem.
  • Macc #21
    Csak ez a hulye geszti a hulye szovegeivel ne lenne. 1 - Ez a Minden Dj teved duma, ez fassag, masreszt miert kell zenei temaban olyan szlogent kitalalni, ami a zene irant erdeklodok felet rosszul erinti???
    (nem a Dj teved, hanem az aki rossz Dj-t hallgat)
    2 - az iPodnak van egy reklam arculata, de most jott geszti, es muszaj latnunk a pofajat, meg a hulye szlogenjet a mellkasan!!!

    Magyarok azert mindent el tudnak ba**ni...
  • archkoven #20
    A "looser friendly"-ben a lúzer csak egy "o".
  • LaPalma #19
    valóban, mert amikor itt megjelent a cikk, még nem volt itms japánban de azóta lefolyt néhány ladik a dunán...
    mellesleg rosszul írtam, mert nem egy hónap, hanem 4 nap kellett ahhoz, hogy az itms megelőzze a sony-t:
    http://www.macworld.com/news/2005/08/07/itunesjapan/index.php?lsrc=mwrss
  • Tetsuo #18
    Pont itt az sg-n volt egy cikk h Japánban még mindig a Sony walkanja a menő..
  • duke #17
    "Sokak számára furcsának tűnhet, hogy miért is Budapesten nyitott először Apple Centert"

    Aszem a mac magyarorszagi felfutasahoz van nemi koze a Fix pont tv-nek is. A kb napi 4 oras mac-es adasa ugy latszik hasznalt.Lehet hogy nincs ennyi,de akarmikor odakapcsolok biztos hogy a mac-rol beszelnek.