Berta Sándor

Újabb rajongói oldalt támad az Apple

A Golem.de szerint az Apple haragját az váltotta ki, hogy a MacBidouille oldalán a felhasználók tanácsokat adtak egymásnak a hackerek által feltört MacOS X operációs rendszer PC-re telepítéséről.

A vállalat követelésére az oldal üzemeltetőinek el kellett távolítaniuk azt a videót, ami bemutatta, hogy miként lehet feltelepíteni a számítógépre a MacOS X-et. Az anyag csupán keddig volt elérhető. Ráadásul az Apple azzal fenyegette meg a portál üzemeltetőit, hogy amennyiben nem lesznek hajlandók együttműködni, addig fog harcolni, amíg el nem éri, hogy az oldalt lekapcsolják. Ez derül ki a MacBidouille honlapján szerda este nyilvánosságra hozott állásfoglalásból.

Az eset érdekessége, hogy az Apple ebben az ügyben más portálokat nem támadott, így például a vállalat ügyvédjei az egész ügyet kirobbantó OSx86 projekt honlapját sem keresték még meg. Az is furcsa, hogy a francia oldal gyakorlatilag semmilyen konkrét információt nem közölt a telepítésről és segítséget sem nyújtott ebben a felhasználóknak.

Az Apple már korábban is támadott hír- és rajongói oldalakat, így például idén januárban a Think Secret nevű portált. Akkor az volt a kiváltó ok, hogy az oldal információkat közölt az iWork nevű szoftvercsomagról és a Mac mini készülékről. A cég emiatt kártérítést követelt a Think Secrettől. Mint ismeretes, korábban az Apple bejelentette, hogy a jövőben az Intel processzoraira épülő számítógépeket dob piacra. Ezután kezdődtek el a találgatások. Nemrég hackerek bejelentették, hogy sikerült feltörniük a Mac OS X operációs rendszer beépített védelmét és bebizonyították, hogy a szoftver az Intel processzoros notebookokon, illetve PC-ken is futtatható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pafi #36
    Azért azt hozzátenném, hogy az oldalon két torrent volt, amik azt mutatták, hogy boot-ol egy dell notebook Tigerrel. (Pentium M 1.6; /SSE2-es/ 768 Ram)
    NEM olyanami megmutatja ?hogy miként lehet feltelepíteni a számítógépre a MacOS X-et?, mint amit ebben a cikkben írnak.

    Szerintem a warez a legjobb reklám, és ezt az Apple is tudja...

    A TCPA-nak pont az a lényege, hogy bármilyen proggi, bármikor amikor csak eszébe jut lecsekkolhatja. Bár biztos megtörhető, de kellemetlen lenne, ha pl. csak egy hónappal a telepítés után kezdené csekkolni valamelyik részprogi, ott van e a chip. Mert csak akkor kezdhetné törni valaki. (Mint a Settlers, vagy a Farcry crackek, amikkel csak később derült ki, hogy új crack is kell.) IMHO ha nagyon akarnák, nem futna csak úgy.
  • LaPalma #35
    keress rá a neten, egyre több oldal foglalkozik ezzel. egyenlőre viszonlag kevés a "támogatott" hardver
    de attól, mert osx lesz a pc-den, még egyebet nem fogsz tudni rajta futtatni

    (de ha ténlyeg nagyon szeretnéd kipróbálni, akkor ne warezolj, hanem menj be egy apple boltba, ülj le egy gép elé, nem fognak elzavarni)
  • dez #34
    Na azért van itt egy elég jó ablakkezelő is, és még néhány dolog...
  • formatuq #33
    valaki erto ember le tudna irni, hogy mit kell leszedni, es hogyan kell telepiteni, hogy a meglevo pc-men MAC OS legyen?

    Nagyon szeretnem kiprobalni.

    Koszonom.
  • maozedong #32
    pontosan.
    a mac az egységes hw től volt olyan legendás, így viszont ez elveszik. egyenértékű bármely más unix származékkal..
  • Kelt #31
    Az a baj, hogy az osx fő előnye az optimalizáltság. Szóval ha a "dzsuvákra" is ráeresztenék a millió fajta romantikus hardverrel, akkor ez az előny el is múlna egy pillanat alatt.
  • Fenjoy #30
    nem lenne rossz ha komoly ellenfele lenne a win nek,(MacOSX) én is kipróbálnám, és szerintem sokan lennének így... kíváncsi várom a "folytatást", a Pc-felé...

  • h4x0r #29
    Nem kell. Mindenki tudja, hogy a Linux a legjobb. :-) (csak vicc)
    Kicsit sajnalom, hogy a PPC-rol attertek x86-ra. De mind1. De azert a MacOSX-et majd en is ki akarom probalni. Kicsit erdekelne.
    Mellesleg, es most tenyleg nem flemelni akarok, a MacOSX eleg komoly ellenfele lehetne a Windowsnak, ha dzsuvagepekre is lehetne (legalisan) feltenni: felhasznalobarat, vannak/lesznek ra progik, es tamogatas is.
  • Fenjoy #28
    nem akarom azt csinálni ami itt "divat" ergo nem megyek bele a személyeskedésbe... Ugy írj nekem ahogy én neked...Köszönöm

    :)
  • avman #27
    öö. te mgadtól vagy ilyen hülye vagy itt gyakorolsz. egy utángyártott telepítőnek nem sok köze van az os stabilitáshoz, biztonságához. pláne ha a rossz nylevek szerint úgy is lett megcsinálva h törhető legyen. csak ugye a picipuhával szembeszállni nem gerinc kell hanem péz.