Dojcsák Dániel

Átcsoportosítja erőit az Apple a zenelejátszók piacán

Steve Jobs cége új termékeivel az elmúlt időszakban okosan átrendezte a piacot.

A kulcsszó az mp3-lejátszó merevlemezzel - ezen a piacon valóban kopik az Apple előnye. Viszont ezzel egy időben a flash memóriás lejátszóknál - ahol ez év január 1-én 0%-os részesedése volt - júniusra az Egyesült Államokban már 46,5%-ot ért el. Az 1 GB-os iPod Shuffle 11,9%-os részesedését csupán a Sandisk egyik terméke tudta megközelíteni, 10,8%-kal. Jelenleg pedig az iPod Nano borzolja az idegeket a színes kijelzővel és a 4 gigás mérettel. Ugyan az Apple kicsit elszámolta magát a kezdeti készletekkel kapcsolatban, ennek ellenére mégis sikeresnek mondható az új termék.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A merevlemezes iPodok azonban újabb vetélytársakkal kénytelenek szembenézni. Összpiaci részük ugyanakkor még tovább nőtt, míg az öreg motorosnak számító Creative mindössze 2,4%-ot mondhat magáénak a tengerentúlon. Habár a hír elsőre épp az ellenkezőjét sugallja, az Apple úgy tűnik, mégis sikeresen vette ezt a ritmusváltást. Sokan jósoltak pünkösdi királyságot a cégnek, de most még egy lélegzetvételnyi idejük lett ezzel a lépéssel. Egyedül a nagy rivális Samsung az, akinek megvan a potenciálja arra, hogy erőből támadjon. Korábban be is jelentették, hogy 2007-re ők akarják vezetni a flash lejátszók piacát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Sokszor temették az utóbbi években az Apple-t és az iPodot is. A Google-on rákeresve az iPod+killer összetételre, már az első oldalt átböngészve látjuk, hogy a Microsofttól kezdve a Sonyn át több cég több termékére mondták, hogy trónfosztó lesz. Ugyanakkor az elmúlt tíz évben, 1995 áprilisa óta több alkalommal kongatták meg a harangokat az Apple felett, amely még mindig él, bár sokak szerint az iPod tényleg a sír széléről rángatta vissza az almás-esernyős céget.

A közeljövőt tekintve biztosnak mondható a cég sorsa, hiszen az eladásokból és a zeneletöltésből óriási bevételekre tudnak szert tenni és mostmár nem csupán az USA-ban, hanem Nyugat-Európában is. Hardver téren pedig várható, hogy a flash-piac dominál majd tovább, hiszen a Samsung máris bejelentette a még kisebb méretű, de 2 Gbyte kapacitású flash adathordozóját, amit akár a következő generációs Apple iPodokban láthatunk viszont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #39
    Tévedsz! Elég sokszor gyaláztam a mikorszopszot. Ne csak a levegőbe beszélj, nézz utána!
  • Macc #38
    Epphogy sokkal furgebb...

    Meg ezt a sznobozast felejtsetek mar el, akkora baromsag kb, mintha azt mondanam, hogy minden WinPC fagyos szar.

    A HW-re meg nam azert mondjak hogy jobb, mert annyival masabb lenne mint normalis PC-s HW, csak eppen jar egy support a gephez. A hazat meg nezzetek meg, es mutassatok 2-nel tobb gyartot, aki PC-hez ilyen hazakat ad, es arat is hozza, mert nem lesz 100 alatt.

    Az OS meg egyeni izles kerdese.

    Az hogy nincs program ra, azt csak az hiszi aki nem hasznal Mac-et... koszi de van itt minden, nem kell felteni 1 Mac-est sem:)

  • matrac #37
    Nah, akkor kezdjuk az elejen. Kedves lola es KDOG, felhivom a figyelmeteket arra, hogy az elmult idoszakban jonehany Microsoft-os reklamot kellett megelnunk itt az sg-n es Ti megsem emeltettek fel hangotokat ellene.

    Sznobok/statusszimbolum:
    1. iPod: tavaly vettem mp3-lejatszot. felevre ra amikor kijott a shuffle, csak banatosan neztem a 256 megas elemes lejatszomat, ami tobbe kerult mint az 512 megas shuffle ami mint tudjuk akkumlatorral megy.
    2. Szamitogepek: Asztali gepem bekrepal, nosza vegyunk ujat: gondolatban osszeeszkabalok egy csucskategorias pc-t, meg mondjuk egy 17 colos tft -t melle, plusz az mar elbirja az xp -t, nosza akkor vegyunk ra azt is. Vegeredmeny: tobbe fog kerulni mint egy iMac (,amihez mellesleg jar az OS X is). Akkor most azert vagyok sznob mert tul csoro vagyok a normal pc-hez?

    Szar az OS X:
    Az hogy mi szar es mi jo az egyeni velemeny. Hasznaltam/ok huzamosabb ideig mind Windows-t mind Linuxot ugyhogy van osszehasonlitasi alapom es engem az OS X meggyozott: szvsz sokkal jobb mint a masik ketto.

    Keves progi fut az OS X -en:
    Futnak rajta az Open Source progik (tehat majdnem minden ami Linuxon) plusz amit eleve arra irtak. (A Microsoft Office peldul)

    Marketing-atveres:
    Az Apple -nek remes a marketingje. Egyszeruen szanalmas. Ellenben a Microsoft erti a dolgat, meg mernem kockaztatni, hogy sokkal tobbet koszonhetnek a merketing-szakembereiknek mint a szoftverfejlesztoiknek.

    Intel-proci a Mac-ben:
    Csupan annyi hangzott el, hogy az Intel fogja gyartani a procit az uj Mac-ekbe. Azt hiszem az Intel tobbfajta processzort is gyart. Tervezgetnek ujakat is meg ilyesmi. Nem vagyok benne biztos, hogy a Mac- ekben is olyan proci fog ketyegni mint a PC -k ben.

    A Mac alig fog valamiben kulonbozni a PC -tol:
    Nem vagyok hardveres, de szvsz van meg par dolog ott abban a zummogo dobozban a kabeldzsungel elott, amivel meg lehet varialni.

    ... csak kullog a piac utan:
    Nem akarom a Windows-crusaderek haragjat magamra vonni ugyhogy bongeszos peldat emlitek:
    A Safari volt az elso ami megcsinalta az acid 2 tesztet. (Akinek nem vilagos: a Safari az Apple -ek bongeszoje.)

    "Inkább sőt, leginkább a világ léeggagyibb alkatrészeiből összetákolt "márkás" OEM gépekhez (HP, Dell, Compaq, IBM) lehet hasonlítani. Made in lófasz..."
    Szoval szerinted Te, vagy a sarki PC-bolt informatikusa jobban osszeraktok egy PC -t mint a Dell vagy az IBM szakemberei?

    "Már van, cikk is volt róla néhány. 3.2 GHz proci kell neki, mert 2.8 GHz-n már önmagát összefossa olyan lassú, és akkor még a Win a szar..."
    Errol meg nem nagyon hallottam, erdekelne a dolog. Legyszi kuldj nehany linket. (Privatba is johet)
    Meg, hogy kotozkodjek is egy kicsit: szerinted a Windows jobban megy PPC-n ;) ?
    (Ezenkivul ha jol sejtem ez a teszt nem a vegleges x86 - OS X verzioval keszult...)
  • pafi #36
    egy beszállítóra
  • pafi #35
    Itt lehet megtekinteni a két gigás modellbe szerelt két darab egy gigás TOSHIBA flasht.
    "Also interesting is the use of Toshiba memory chips on the 2GB model instead of Samsung chips on the 4GB model."
    Most még csak a samsung gyárt két gigás modulokat. De Jos se hülye, nem fog beszállítóra támaszkodni, ha nem muszály. (Ezért van az x86-os váltás is IMHO.)
  • LaPalma #34
    akkor inkább tényleg ne szólj bele. az új gépekbe továbbra is g4/g5 proci ketyeg. mindössze a fejlesztői gépekbe raktak intelt...
  • cue #33
    "ugye az új MAC gépekben Intel proci ketyeg, nem G5"

    Hiányzik a "fog" szócska - jelenleg nincs inteles Macintosh.
  • ac3 #32
    pc-n a hekkelt osx sokkal gyorsabb mint a windoz...mar az indulasnal is eszreveheto a kulonbseg...
  • Dr4gonlord #31
    Nem akarok ebbe nagyon beleszólni, de ugye az új MAC gépekben Intel proci ketyeg, nem G5, úgyhogy a mai MAC-ek már tényleg kevés dologban térnek el a jobb PC-k től. Szerintem.
  • lyzu #30
    jah meg videókártya:
    radeon 9600 van az apple gépemben és a far cry úgy fut rajta, mint egy csúcskategóriás 1gb ramos, 3,6ghz-s pc-n...
    mivel a G5-ös proci kegyetlen erős...