Berta Sándor

Vezeték nélküli USB-t tervez az Intel

Az új WHCI szabvány, illetve a használt rádiótechnika segítségével nyomtatókat, szkennereket, digitális fényképezőgépeket, digitális kamerákat és adattároló készülékeket lehet majd vezeték nélküli hálózatba kötni.

A világ legnagyobb processzorgyártója fejlesztői fórumán, az IDF-en jelentette be, hogy a Wireless Host Controller Interface kifejlesztése kapcsán együtt fog működni a Microsoft, a NEC, a Philips, a Texas Instruments és más nagyvállalatokkal. Az Intel az új rendszerrel az USB szabvány felváltására készül. A kifejlesztendő Wireless Host Controller Interface (WHCI) a tervek szerint akár 127 eszközt is képes lesz egyetlen hálózatba összekötni.

"Az első vezeték nélküli USB (WUSB) eszközök már jövőre a boltokba kerülhetnek, és azt reméljük, hogy a WHCI 2006 végéig, 2007 közepéig általánosan elfogadott szabvánnyá válik" - nyilatkozta Mike Cato, az Intel munkatársa. A WHCI/WUSB az Ultraszélessávú Szabványon (UWB) alapul. A még fejlesztés alatt lévő IEEE 802.15.3a nevű technológia a 3,1 és a 106 GHz közötti frekvenciatartományban működik. A szabványt a különböző gyártók szövetségeként létrejött WiMedia nevű csoport is támogatja.


A WUSB-re jellemző, hogy az adatokat körülbelül tíz méteres távolságra 110 megabit sebességgel tudja továbbítani, míg az adatátviteli sebesség három méteres távolság esetén akár 480 megabitre is nőhet. Az új szabványt elsősorban a szórakoztató elektronikai készülékeknél használnák. Az Intel egy, a különböző eszközök kompatibilitását vizsgáló laboratóriumot is fel fog állítani.

A szabvány népszerűsítésére és továbbfejlesztésére tavaly februárban alakult meg a WUSB-Promóciós Csoport, amelynek tagja az Intelen kívül a Microsoft, a Philips, az NEC, a Hewlett-Packard, a Samsung és az Agere Systems is. A csoport célja egy olyan nagysebességű adatátvitelt biztosító hálózat kialakítása, amelyre egyaránt köthetők számítógépek, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai készülékek. "Abban reménykedünk, hogy a WUSB a gyártók és a felhasználók körében is hamar népszerű lesz" - bizakodott Mike Cato.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sextor #8
  Ez a cucc nem csak a nyomtatóink és kameráink vezérlésére jó hanem adatók továbbitására is. Ha az adatovábbitásra használjuk vajon ez mennyire biztonságos? Heckerek számára szerintem ez a megoldás a létező legjobb nem is kell feltőrni a gépeket elég egy vevőt elhelyezni ami 3,1 és a 106 GHz közötti frekvenciatartományban működik ami továbbitja a célszemélynek ezzeket az adatokat és igy minden informáciot kiadva csóri emberől.
 • szombi #7
  Már megint a null-dimenziós gondolkodás!
  Ülök a buszon, nálam a laptop, és a fényképezőről szeretném áttölteni a családi képeket.
  Egy mögöttem ülő arc pedig vígan ,,böngészget''...
 • Omega #6
  Hát aksit nem lehet tölteni vele úgyhogy nálam nem váltja le a vezetékes megoldást.
 • pemga #5
  Igen van ilyen azonosítás a BT-ben is. Nem a Win ismeri fel, az eszköz mondja meg, hogy ő kicsoda és micsoda. lsusb-vel linux alatt szépen le tudod hívni minden infóját, elég sokat elmond magáról.

  A BT jóval kisebb frekvenciatartományban (ISM sáv, nem kell hozzá zengedély) dolgozik, és csak 64 eszközt tud kezelni egy hálózatban (scatternet-el lehetne több 64 eszközös blokkot összefogni, de szerintem ezt nem támogatják a mostani kütyük). A BT-t eredetileg az irda leváltására találták ki, a sávszél és a hatótávolság is ennek megfelelő. Ez a cucc valahol a WiFi és a BT közé akarna ékelődni. (A WiFi-hez TCP/IP szinten kell kommunikálni, gyakorlatilag bárki írhat rá progit. Maguk a végberendezések drágábbak, de komplexebb tudást birtokolhatnak. Pl. WiFi-s webcam-ek, stb.)

  Az USB-nek szerintem nagy előnye, hogy powa-t is küld a kütyüknek (így lehet mobilwinyót üzemeltetni két usb csatlakozóról, de van pl. usb-s elemtöltő is :)), tehát jóval kevesebb madzag kell. Most megint jön a sok akksi :)).
 • BiroAndras #4
  Az USB nem csak a kábel és a csatlakozó. A rá csatlakozó eszközöknek képeseknek kell lenniük bizonyos szabványos kommunikációra. Pl. így képes a win felismerni a bedugott ezközt (a kékfogat nem ismerem, lehet, hogy annál is van valami hasonló).
  Ezen kívül az USB eléggé elterjedt, úgyhogy az erre épülő új szabvány könnyedén lekörözheti a BlueTooth-t.
 • Rezy #3
  Nem az a baj, hanem az,hogy nem vágom miért olyan nagy haladás ez!Egy usb-s bluetooth adapterrel meg bluetooth-os cuccokkal ue.-zt lehet már most megcsinálni!Nemde?
 • Wilddog #2
  Valami hasonló lesz ez, mint a Bluetouth csak nagyobb sebességgel. Jól értelmezem?
 • An-Dee #1
  lassan több lesz a szabvány mint a gép