Berta Sándor

Még az idén jöhet a vezeték nélküli USB

Amennyiben minden az előzetes tervek szerint alakul, idén májusban a Wireless Universal Serial Bus (USB) Promoter Group várhatóan el fogja fogadni a vezeték nélküli USB-szabvány 1.0-s változatának specifikációit.

Az új szabvány fölött elsősorban az Intel bábáskodik. A cég már benyújtotta az ezzel kapcsolatos javaslatait és a vállalat vezetői egyelőre csak reménykednek abban, hogy ők lehetnek egy új szabvány megalkotói. A Wireless USB létrehozásának legfontosabb szempontja az volt, hogy a XXI. századra végre eltűnjenek a kábelrengetegek az irodaházakból és az otthonokból. Az Intel jövőképe szerint minden eszköz, de leginkább a nyomtatók, a szkennerek, a külső merevlemezek vagy a digitális kamerák képesek lesznek vezeték nélküli technológiák segítségével kommunikálni egymással.

Rafael Kolic, az Intel Kommunikációs Technológiai Laboratóriumának technológiai marketingmenedzsere elmondta, hogy a vezeték nélküli USB hatótávolsága 2,5 méter lesz, amit később akár több, mint 10 méterre is lehet majd növelni, míg az adatátviteli sebesség el fogja érni a 480 Mbit/s-ot.

A WUSB az Intel elképzelései szerint a következőképpen fog működni: a csillagelrendezésű struktúra közepén található a WUSB-Hub, amelyhez legfeljebb 127 vezeték nélküli USB-egység csatlakoztatható. Az így felállított struktúra többek között lehetővé teszi, hogy egy külső készülék, például egy laptop is használni tudja a hálózatba kötött USB-portra csatlakoztatott nyomtatót.

A vezeték nélküli USB szabvány ötlete először a tavalyi Intel Fejlesztői Fórumon vetődött fel. Később megkezdte a munkáját a Wireless USB Promoter Group is, amelynek többek között tagja az Agere Systems, a Hewlett-Packard, a Microsoft, az NEC, a Philips és a Samsung is. A vállalatok közösen fejlesztik ki azt a technológiát, amelyből később létrejöhet a vezeték nélküli USB szabvány.

A WUSB - hasonlóan hagyományos, vezetékes USB-hez - szintén titkosítva lesz és különböző azonosítóeljárásokat fog használni. A biztonság tehát elsődleges szempont az új szabvány esetében, éppúgy, mint az eddigi USB-szabványokkal való kompatibilitás is. Az Intel szakemberei úgy vélik, az első vezeték nélküli USB eszközök az idei esztendő végén jelenhetnek majd meg a boltok polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #22
    $ok $ok zsetóóón

    itt a technológia létjogosultsága: 480 Mbit/s
    (gyorsabb mint a wifi v a bt)

    amúgy egerek tekintetében profi játékosoknak még mindig a kábel a leggyorsabb... =)
  • dez #21
    Sajnos, már most is sokat tudnak az allergiák és bizonyos más dolgok közötti összefüggésekről, de gazdasági érdekek miatt hallgatnak róla (inkább csak tudományos publikációkban lehet róla olvasni).
  • husika #20
    Hát én remekül megvagyok a kábelrengetegben, most azon fáradozom, hogy a lakást teljesen le tudjam árnyékolni a külső elektroszmog hatásaitól. Mi a francnak szennyezik a környezetet ennyi erőltetett marketing-vezérelt technológiával, nincs elég satnya ember igy is a világban? Lassan a hétköznapi növények ellen is kipusztitási törekvések indulnak, nehogymá a pollenjük allergiát okozzon. Ezen és a hasomnló összefüggéseken kellene/lenne érdemes elgondolkozni. A többi mosolyogtató "parasztvakitás".
  • pepe003 #19
    A nyomtató a szoba másik végén van. Most már legalább már nem kell 3m hosszabítózsinór
  • dez #18
    Kellemes elemesegér-emelgetést...!
  • blaze #17
    "már az elemes egér is gáz" Itt gondolom arra gondolsz, hogy eszi az elemet, ezzel eggyet is értek.
    De azért akkor is király! Ahhoz tökéletes, hogy amikor filmet akarok nézni a tv-én, (ami nem felém van fordítva) nem kell bohóckodni. Egyszerűen átrakom tv-re a képet azt viszem az egeret. Olyan 5m a hatótávolsága.
  • Hedgehunter #16
    nem tudom mi bajod van az elemes egerrel, nekem az van, a bill. elemes too... 6 ujratoltheto elem es minden megy mint a karikacsapas 3 meteren belul...
  • pafi #15
    Az a szép az egészben, hogy tápkábel úgyis kell (Elemes nyomtató, scanner, FFB-s kormány: ez lol lenne, már az elemes egér is gáz), tehát semmi értlme, csak arra jó hogy lehúzzanak kis zsével minket.
  • Laalee #14
    és mi lenne ha elfelejtenénk ezt az idiota wusb hamár van wifi, fillérekért kapható már most is wifi acces point, és nem 2,5 méter a hatótáv sem
  • Zedas #13
    Az USB legnagyobb előnye az, hogy a perifériák rajta keresztül kapják az áramot. Most mindent lehet tápkábellel és elemekkel teleaggatni, ez sokkal több nyűg, mint ami előnnyel jár a WUSB.

    De ez biztos csak engem zavar...