Berta Sándor

CES: új USB-szabvány U3 néven

Az M-Systems és a SanDisk azt ígérik, hogy a Las Vegasban, az idei Computer Electronics Show-n bemutatott U3 szabványnak köszönhetően az eddiginél jóval rugalmasabban lesznek használhatók a különböző USB-s adattárolók.

Az egyszerű adattárolásnál nagyobb szerepet szánnak a vállalatok az USB-szabványnak. Az U3 egy olyan nyílt alkalmazásplatformot akar létrehozni, amelynek segítségével a felhasználók különböző szoftvereket tárolhatnának az USB-tollakon és más eszközökön (például a memóriakártyákon) és akár ezeket a programokat futtathatnák is anélkül, hogy előtte azokat átmásolnák a számítógép merevlemezére. A szabvány segítségével például a szoftverfejlesztők olyan hordozható alkalmazásokat készíthetnének ki, amelyek ilyen körülmények között is tudnak működni.

Az új szabvány elterjedését nagyban megkönnyítheti, hogy a szakemberek már elkészítettek egy hardverspecifikációs leírást, valamint több felületet (API-t) is a szoftverfejlesztők számára.Az U3 szabványt támogató USB-tollak számára lesz egy külön indítómenü, amelyen megtekinthető lesz az adott adattárolón lévő összes alkalmazás és egy menüből ezeket a programokat el is lehet majd indítani. Sajnos egyelőre ez a kisegítő lehetőség csak a Windows operációs rendszerek alatt lesz elérhető.


Az U3 szabványt támogató eszközök a tervek szerint idén nyáron érkeznek majd a boltok polcaira. Eddig már több szoftverfejlesztő is jelezte, hogy az U3 mögé áll és készíteni fognak olyan alkalmazásokat, amelyek USB-tollakról is futtathatók lesznek. Ezek között a cégek között van például a Check Point/Zone Labs, a Corel, az ICQ, a McAffe és a MedicAlert. A Mozilla Alapítvány szintén jelezte, hogy a szoftverei elérhetők lesznek "USB-toll platformra" is, mind a Firefox böngészőből, mind a Thunderbird e-mail kliensből készül majd USB-s, hordozható változat. Így lehetővé válna többe között az e-mailek küldése, fogadása, tárolása, a Kedvencek lista felállítása és importálása, illetve címjegyzék készítése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    micsoda ujitas...
  • asdefge #1
    Itt nem a szoftveresek hanem a hardveres csapatok állnak vesztésre. Jelenleg ugyanis csak korlátozott számban írhatóak azok a csipek, amelyekből összerakják ezeket a memória-csodákat. Ugyan magukra a csipekre 100 ezer - 1 millió közötti írást adnak meg, de komplett rendszerként már lecsökken ez a szám mintegy ezerre. Ha napi egy írást számolok, akkor ez kb. 3 év. De ha valami progi fut és oda-vissza firkálgat a memóriába, mint ahogy a vinyóval is teszi, igen gyorsan elszabadulnak a bad szektorok. Jó, tudom, még mindig gyorsabb, megbízhatóbb, kisebb méretű,főleg pedig összehasonlíthatatlanul nagyobb kapacitású, mint egy floppy... Szóval hajrá mérnökök!!