Franczy

Vigyázz Bluetooth, jön a WirelessUSB!

A Cypress Semiconductor képviselői a napokban bemutatták a cég legújabb termékét, mely nem más, mint egy úgynevezett WirelessUSB, azaz vezeték nélküli USB chip. A cég munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a WirelessUSB technológia révén egereket, billentyűzeteket és egyéb más perifériákat lehet csatlakoztatni a személyi számítógépekhez, valamint utaltak arra, hogy az új technológia nem titkoltan a Bluetooth-szal szeretne konkurálni.

A Cypress Semiconductor-féle WirelessUSB chip a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban működik és a konkurens 27, 433, illetve 900 MHz-es frekvenciatartományt használó eszközökhöz képest jelentősen alacsonyabb késleltetési idővel rendelkezik. A WirelessUSB chip további előnyei közé tartozik többek közt, hogy felépítése sokkal egyszerűbb a Bluetooth chipekénél, így egyrészt jelentősen olcsóbb lehet azoknál, másrészt pedig a már meglévő elektronikai eszközökbe is egyszerűbben lehet beépíteni, mint bármely Bluetooth chipet. A CY694X típusjelzésű chip maximum hét eszköz kezelésére képes, a Bluetooth chipekhez hasonlóan tíz méteres körzetben, esetében pedig a késleltetési idő maximálisan 20 milliszekundum, mely idő négy vezeték nélkül csatlakoztatott eszköz esetében mindössze 8 milliszekundum.

Szakértők szerint a WirelessUSB technológiának leginkább a különböző játékvezérlő eszközök gyártásával foglalkozó cégek örülhetnek, ugyanis ezen perifériák esetében létfontosságú, hogy a késleltetési idő szigorúan 30 milliszekundum alatt maradjon. A jelenleg forgalomban lévő, 27, 433, illetve 900 MHz-es frekvenciatartományt használó eszközöket tekintve ez a rendkívül kis késleltetési idő nem minden esetben valósítható meg, és ekkor jön képbe a WirelessUSB technológia.

A Cypress Semiconductor képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a cég első WirelessUSB chipjének próbagyártása nemrégiben már meg is kezdődött, a sorozatgyártás beindulására pedig várhatóan a jövő év első negyedévéig kell várni. A chip nagy tételben mindössze 3,92 dollárba kerül, és az USB támogatással rendelkező operációs rendszerek a Bluetooth megoldásoktól eltérően nem is igényelnek az új chiphez speciális meghajtó szoftvereket. A megfelelő titkosítási eljárásokat is magába foglaló WirelessUSB technológia egyébként maximálisan 217,6 Kbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #6
    végülis nem elveszett ötlet, ha melléállnak az alaplapgyártók, akkor jó lesz. és akinek baja van a 200 kbps-al, az hülye. ne száljon be, csak ferrariba, mert a többi auto nem megy...
    ha valahová nem kell sebesség, akkor oda felesleges a 11 mbps amit a bluetooth ad... de ha neked ez megér +10K pénz, akkor jó.
    azonkívül a bluetooth még most sincs igazán elterjedve a számítástechnikában, a wireless cuccoknám még mindíg az infra megy.