Berta Sándor

A Google is beszáll az internetes telefóniába

A Google Talk nevű programmal chatelni és akár online telefonálni is lehet. A cég szándéka a szoftverrel egyértelmű: konkurenciát nyújtani az AOL-nek, a Yahoonak és a Microsoftnak.

A szoftver hasonlít a hagyományos azonnali üzenetküldő szoftverekre, mint amilyen például a Skype, az ICQ, az AOL Messenger vagy az MSN Messenger. Az üzenetküldéssel a Google olyan piacra készül betörni, ahol a "nagyoknak" tízmilliós nagyságrendű ügyfele van; az America Online az AIM és az ICQ márkákkal több mint 40 millió felhasználót ér el - csak az Egyesült Államokban. A Yahoonak mintegy 20 millió, a Microsoft MSN Messengerének úgy 14 millió használója van - derül ki a comScore Media Metrix legfrissebb adataiból.

A Google Talk túllép a billentyűzet használatával írott szöveges üzenetekből álló beszélgetésen, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valóban beszélgessenek a többiekkel. Egy független elemző, Om Malik blogjában rámutatott, hogy az a technika, ami a Google számára lehetővé tette rendszerének kialakítását, egy nyílt forráskódú rendszer, a Jabber. A Jabber technológia képessé teszi a Google felhasználóit arra, hogy a hasonló alapokon álló, szintén Jabberrel működő rendszerekkel - mint például az America Online ICQ-ja vagy az Apple iChatje - kapcsolatot létesíthessenek. "Ez a lehető legrosszabb hír - a Skype-nak például, mert immár nem két, hanem három óriás akarja felkínálni az eredeti halvány utánzatát" - fogalmaz Malik.

Az AOL éppen nemrég jelentette be, hogy az azonnali üzenetküldő programja képességeit e-mail- és SMS-küldési funkcióval bővíti ki. Ráadásul az AOL Messengerrel hamarosan már online telefonálni is lehet majd, így minden bizonnyal a Google sem fogja kihagyni ezt a funkciót az új alkalmazásból. A talk.google.com domain név már aktív.

Spekulációkra ad okot, hogy a vállalat bejelentette: újabb részvénykibocsátást hajtanak végre, és ebből 4 milliárd dolláros bevételre számítanak. A kérdés csak az, mit szándékozik ekkora összeggel kezdeni a cég? Szakértők szerint a Google meg akarja vásárolni a Skype-ot és ezért tőkét gyűjt. Mint ismeretes, Rupert Murdoch médiamogul nemrég 3 milliárd dollárt kínált a kommunikációs vállalatért. Ezzel szemben a New York Times elképzelhetőnek tartja azt a verziót is, hogy a Google egy hardvergyártó vagy -forgalmazó lesz és saját mobil eszközt, laptopot vagy egy okostelefont dob piacra.

Az elmúlt évben a Google egyre újabb és újabb termékekkel rukkolt elő: többek között már e-mail szolgáltatást, elektronikus térképet, személyre szabott híreket is kínál. A cég a minap indította útjára új szolgáltatását; a Google Sidebar a háttérben fut, és biztosít "élő" információs frissítéseket a felhasználó számára. Lépései egyre messzebb juttatják gyökereitől, a webes kereséstől, és a cég egyre inkább a széles spektrumú internetes médiavállalattá válik.

A Google Talk letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AeroS #14
    A Voip Buster nem vmi jó sztem, legalábbis gyakran szaraxik. Viszont nincs más normális ingyentelefonáló, pedig lehetne végre...
  • Hegyikecske #13
    Hmm, ha csak ne makarja megvenni a skype-ot nem tudom mi értelme van, ugyanis ha nem fog többet nyujtani (pölö ingyen telefonálás vezetékesre, vagy mobilra, legalább amíg elterjed, vagy sokkal kedvezőbb árért)addig mért térne át rá bárki is? nekem régen volt skypeom de mostmár arra sincs szükségem mert 1partnerrel lehet msnen is beszélni (persze ha több kell akko télleg jobba skype) de ennél mivel fog többet nyujtani a kuglinak a teloja ?:D
  • ebertek #12
    Egyelőre nem nagy durranás a Google Talk, de legalább jelzi, ha jött GéMailem
  • fapapi #11
    voip ról magyar leírást nem tudtok keríteni lényegében mire is jó pontosan ?
  • fapapi #10
    Nekem csak egy ingyenes megbízható sms küldő hiányzik minden egyes programból bár az icq ban benne van de a magyar szolgáltatók lenyomták.
  • Ajnasz #9
    Kár, hogy jelenleg még csak windowson működik a telefonja. A skype ebből a szempontból jobb.
  • thomyka #8
    A voipbuster oldalán megkeresed fent:
    buy credits/sign in, arra kattintva bekéri a felhasználó nevedet és jelszavadat. Miután beléptet, buy credit-re kattintva megadod, hogy mivel akarsz fizetni, pl: credit card-al, ha van dombornyomott bankkártyád, akkor megadod az adatait, és máris a buy this gomb lenyomása után fel is van oldva az 1 perces korlát...
  • Sylvester #7
    Én ezt nem nagyon értem :) nem tom hogyan kell hivni , meg hogy lehet ugy hogy beirok egy számot pl. 00361555-555 ? és ezt hijja ? Na nem baj nekem egy mail kezelő rejlik egyenlőre benne :P
  • SASboy #6
    A voip már szarakodik nekem.
  • FecaA #5
    Voipnál hova kell küldeni azt az 1 eutot, hogy ne bontsa a vonalat 1 perc után?