Specker Balázs

A drogkereskedők is a Google-t használják

Tíz személyt letartóztattak Brazíliában, miután a hatóságok rájöttek, hogy a gyanúsítottak a Google online közösségi oldalát, az Orkut használták illegális drogok értékesítésére. A droghálózatra azt követően derült fény, hogy a rendőrség telefonokat hallgatott le és figyelte az Orkun keresztül folyó kommunikációt.

Az online közösségépítésre és kapcsolattartásra használatos oldal rendkívül népszerű Dél-Amerikában. Egyes felmérések szerint a hétmillió tagot számláló közösség több mint fele brazil állampolgár - olvasható a BBC Online oldalán. "A bűnözés kiváltképp erősödik a világhálón. A bűnőzök mindennel megpróbálkoznak az interneten csak hogy pénzhez jussanak" - mondta Richard Stiennon, Webroot biztonsági cég kutatója.Az Orkutot azért fejlesztette ki a Google, hogy versenyre tudjon kelni a Friendster, LinkedIn, vagy éppen a nemrég a News Group által felvásárolt MySpace kapcsolatépítő oldalakkal.Az Orkut csak meghívás útján érhető el a felhasználók számára. A rendszer alkotójáról, Orkut Buyukkokten török mérnökről kapta a nevét. "Tudunk az ügyről, és pillanatnyilag is vizsgáljuk. Amint értesültünk az elveinkkel nem összeegyeztethető ügyletekről, megtettük a szükséges lépéseket" - nyilatkozta az ügyben a Google. A gyanúsítottak feltehetően olyan, csak tagok számára elérhető csoportokat hoztak létre az Orkuton, melyeket kifejezetten a drogüzérkedésnek szenteltek. Ezt követően már könnyedén elindulhatott a levélváltás az áru beszerzésével, illetve értékesítésével kapcsolatban - írja az InformationWeek.

Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrtiszt elmondta, hogy a gyanúsítottak legtöbbje Niteroiból való, a többiek rióiak, egyikük pedig egy Buzios nevű üdülővárosból származik. "Egyenlőre tíz gyanúsítottunk van, de akár többen is lehetnek"- tette hozzá. A hálózaton belül az extasy és a marihuána volt a legkelendőbb áru - adta közre a Search Engine Journal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pintyőke #17
  Ize, ha tud esetleg valaki segiteni, megdobhatna egy meghivoval!
 • Pintyőke #16
  wiw.hu -t ismeri valaki? Az is ilyen lap...
 • rgranc #15
  SG, az első bekezdésben javítsátok már ki az Orku nevet Orkutra. Kétszer is (Orkut, Orkun) rosszul szerepel, a későbbi bekezdésekben már ok.
 • h4x0r #14
  En cigizek, de nem csinalom masok elott, csak ha explicite engedelyezik, keres nelkul. Ergo ez is alltalanositas :)
 • fawcet #13
  Annyit arról hogy mióta Magyarország is célállomás lett a drogszállításban, azóta nagyon romlott a közbiztonság. Ha egy ember hülyén gondolkodik drog nélkül, akkor droggal még hülyébb lesz. Liberálisnak nem annyit kéne jelenteni, hogy azt csinálsz amit akarsz mások éppségére való tekintett nélkül. Cigiseket én is elítélem, de ez túlzottan becsontosodott hogy megváltozzon ez a helyzet. De a drogok keményebb fajtái azért kelendőbbek mert jól érzik tőlük magukat az élvezői, és közben nem veszik észre hogy mit tesznek a családjukkal, vagy a kirabolt áldozatukkal. Erre megoldás az hogy elfogják és dutyba velük. De sajnos csak tüneti kezelés.
 • jefferson83 #12
  Akkor én már ide veszem a dohányosokat is. Statisztikailag kimutatható, hogy a dohányosok sokkal gyakrabban betegek, gyakrabban kerülnek korházba és kezelik őket a TB-ből. Ergó az én zsebemből "veszi ki" a pénzt. A passzív dohányzás káros hatásairól most nem is beszélek. Szerintem nekik sincs joguk az én beleegyezésem nélkül az egészségemet károsítani. Az anyukás példa pedig nem téged igazol, mert láttál te már olyan csecsemőt aki mikor megszületett már drogfüggő volt? Elhiheted nem egy szép élet várt rá! Mindezek ellenére liberálisnak tartom magam,de nem hülyének!
 • h4x0r #11
  "LÉGY LIBERÁLIS !!!"
  Inkabb intelligens lennek, ha nem gond :)))) (booeee, de nagykepu vagyok)
 • Ninju #10
  "2.: A drogosok nagy számban antiszociálisak, a társadalom alja és juttatásokból él..."

  Neked persze sokkal szélesebb a látóköröd mi?

  "A fű más tészta..."
  Miért más? Az is kábítószer.
 • maozedong #9
  lál lassan az sg-t is becsukhatják :o
 • smv #8
  £o£, mennyi idős vagy? 14? Az a sikk, hogy hű elszívunk egy füves cigit? Vagy próbáljunk ki mást is? Neeem, kérlekszépen ez nem olyan dolog amit mindenki eldönthet magának, hogy ő most akarja-e vagy sem, 18 éven alul pedig FŐLEG nem.
  Részemről pedig a liberalitás helyett inkább mélyen elitélem a drogosokat, és szívből kívánom nekik, hogy legyen a hülyeségük a vesztük. Talán egy jobb jövő elé néznénk.