Specker Balázs

A Google szünetelteti digitális könyvtárát

A Google bejelentette, hogy átmenetileg felhagy a szerzői joggal védett könyvek digitalizálásával, amely tavaly decemberben indult útjára.

A cég decemberben indította útjára könyvtáros vállalkozását, ami a nyomdából érkező, valamint az egyéb, szerzői joggal védett könyvek digitális formába való öntését foglalta magában. A bedigitalizálást követően ezek az anyagok megtalálhatóak voltak a keresőmotor adatbázisában. A cég a Stanford, a Harvard Egyetem valamint más iskolák könyvtáraival működik együtt.

A tervet több érdekcsoport, számos kiadó is élesen támadta és azt vetette a keresőóriás szemére, hogy megsérti a kiadványok szerzői jogait. Csütörtökön, a Google blogján az volt olvasható, hogy a kiadókkal, kiadói csoportosulásokkal és a szerzőkkel folytatott érdekegyeztetést követően, novemberig beszüntetik a szerzői joggal védett anyagok bedigitalizálását, és ez idő alatt változtat Google Print Publisher Program elnevezésű projektjén.



A program keretein belül a könyveket kiadói kérésre öntötték digitális formába, így lehetőséget adnak az internetezőknek arra, hogy kivonatokat nézhessenek meg a könyvből, valamint kritikákhoz és egyéb, a könyvhöz kapcsolodó információkhoz jussanak hozzá. Ezután pedig egy felkínált hivatkozás segítségével visszatérhetnek a kiadó oldalára vagy más olyan helyre, ahol a könyv megvásárolható.

A Google elmondta, hogy rendszerét bővíteni kívánja egy olyan szolgáltatással is, amely lehetővé teszi a kiadók számára egy könyvlista összeállítását, amelyen szerepelnének a keresőóriás adatbázisába felvehető könyvek. Emellett szintén lehetőségük lenne a kiadóknak egy olyan lista megszerkesztésére is, ami kifejezetten a nem bedigitalizálandó könyveket tartalmazná.

"Az AAP (Amerikai Kiadók Szövetsége) legtöbb tagja már leszerződött a Google kiadói programjához, mely korlátozott szinten engedélyezi azt, hogy bizonyos könyvek digitális formába is elérhetőek és kereshetőek legyenek. Ez természetesen a kiadóktól kapott engedélyeknek megfelelően történik" - nyilakozta Patricia Schroeder, a szövetség vezérigazgatója a CNet News oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!