Specker Balázs

Eladósorba került a Skype

A média császár Rupert Murdoch vezette News Corp. tárgyalásokat folytatott a telekommunikációs szoftverfejlesztő Skype-pal a cég megvételéről. Egyes értesülések szerint a vételár mintegy 3 milliárd dollár (600 milliárd forint) körül forgott.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy Rupert Murdoch birodalma az Intermix médiára is rátette a kezét, de máris itt az újabb felvásárlási kísérlet, amely azonban úgy tűnik ezúttal nem járt sikerrel. A tárgyalások ugyanis félbeszakadtak a Skype-pal - legalábbis egy jó időre biztosan - közölte az Independent.

A hírújság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Skype és a News Corp. közötti tárgyalások a múlt hónapban mentek füstbe, éppen azelőtt, hogy Rupert Murdoch fia, Lachlan, elhagyta apja birodalmát. Habár a luxemburgi székhelyű Skype tagadta az eladásáról keringő híreszteléseket, azonban szakmai körökben sokan úgy vélik, a cég nemsokára eladósorba kerül.


A Skype-ot a 39 éves svéd Niklas Zennstrom és a 29 éves Janus Friis alapította 2003-ban, akiknek szintén döntő szerepük volt a Kazaa ingyenes fájlcserélős rendszer létrejöttében, amely annak idején a Napster egyik legnagyobb vetélytársának számított. A Kazaa-t a zeneipar azóta elsöprő erejűnek bizonyuló jogi támadásai miatt hagyták el 2002-ben. Zennstrom régebben a Tele2 alacsony percdíjakra szakosodott svéd távközlési cég csapatát is erősítette, így nem véletlen hogy a telekommunikáció felé fordult az utóbbi években - írja a CNet News.

A Skype ingyenes szoftverével bárki telefonbeszélgetéseket folytathat az interneten, és ez igencsak feladta a leckét a telefontársaságoknak. A cég adatai szerint már több mint 42 millió felhasználót tartanak számon és rendszerük mintegy 150 ezer új taggal bővül nap mint nap - olvasható a Silicon.com oldalán, de a felhasználók számát más piackutató cégek sok millióval kevesebbre becsülik.

Jól értesült források szerint a Skype 3 milliárd dollár körüli eladási árról egyeztetett a News Corppal. Ez az összeg mindekképpen jelentős profitot jelentett volna a két alapító és a cég támogatói számára, akik mindössze 20 millió dollárt fektettek a vállalkozásba. "Ami a legérdekesebb a News Corp és a Skype esetével kapcsolatban az korántsem az a tény, hogy alkujuk dugába dőlt, hanem hogy a News Corp tudomást szerezhetett arról, hogy a Skype eladó" - nyilatkozta Bob Cringley, amerikai szakértő az E-Commerce Timesnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • worldwideweb #8
    Hát én remélem hogy a Skype tulajdonosa marad az aki volt mert ha egy ilyen médiamogul felvásárolja akkor nagyon valószínű hogy utána az fog jönni hogy fizetőssé teszi.Nekem tetszik a Skype de annyira nem hogy fizessek érte.
  • skydrake #7
    Én csetelésre inkább a VisualChat.hu -t használom. Nem kell hozzá klienst letölteni, Böngésző plugin nélkül megy, Munkahelyen tűzfal mögül is, Linuxon is fut, és FULL GRAFIKUS mint egy képregény. Ez a jövő.
  • Caro #6
    Addig amíg nem ismeres a voip bustert.
  • ZsoltiMC #5
    Nem zárák ki egymást. Csetelésre MSN az elterjedtebb, beszélgetésre és vezetékes(!) számok hivására a Skype a befutó.
  • GodBadka #4
    MSN-t sose használtam, SkyPe-t viszont igen. Nálam legyőzte.
  • Doomista #3
    Áh...MSN-t nem győzi le egyenlőre a skype...
  • Alfa Of NS #2
    Igen komoly penzek mozognak azert...

    UI: azt a Pamelat en is felhivnam szivesen
  • peteragoston #1
    Licitaljunk ra E-bay-en :)))