Berta Sándor

Árcsökkentés várható a zenei CD-k piacán

Az Universal Music hétfőn indította el "Felfedezőárak" nevű akcióját Németországban, amit a rivális Sony BMG azonnal meg is kontrázott és olcsóbbá tette a DualDisc nevű adathordozókon kiadott zenei albumokat.

"Szó sincs árcsökkentésről, nem figyeljük egymás árait" - cáfolta azonnal a médiaértesüléseket Berlinben Frank Briegmann, az Universal Music Németország igazgatója. A szakember szerint csupán arról van szó, hogy megpróbálják az eddiginél jobban megkülönböztetni egymástól a különböző árkategóriákba tartozó termékeket és jobban ügyelnek arra, hogy mindenki megtalálja a saját pénztárcájának megfelelő lemezeket.

A PCWelt szerint az Universal Musicnál az a cél, hogy 15 eurónál senki ne fizessen többet egy albumért, az átlagár 12,99 euró, de lesznek 9,99 euróba kerülő "olcsóságok" is. A Sony BMG-nél az árcsökkentés mértéke elérheti akár a harminc százalékot is. A konszernnél az új mottó így hangzik: "A vásárló dönti el, hogy miből (melyik albumból) mennyit akar." Az olcsó kiadású albumok itt is 9,99 euróba kerülnek, a hagyományos CD-kért 12,99, míg az extrákat is tartalmazó művekért 16,99 eurót kér a cég. "Csupán annyi történik, hogy a digitális kor megváltoztatja a zenei ipar forgalmát és új szokások kezdenek hódítani. Nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ezekhez az új kihívásokhoz" - nyilatkozta Maarten Steinkamp, a Sony BMG Németország vezetője.

Augusztus 29-étől lesznek kaphatók az első DualDisc-albumok, amelyeken olyan neves előadók zeneszámai lesznek megtalálhatók, mint Bruce Springteen vagy Laith Al Deen. A DualDisc egy a CD és a DVD ötvözetéből készült lemez, amelynek az egyik oldala hagyományos audio-CD, míg a másik oldala - DVD-ként - számos extra zenei és videóanyagot tartalmaz.

A váltásra a PC Welt német online hírportálnak nyilatkozó Gerd Gebhardt, a Német Zeneipari Szövetség elnöke szerint azért is szükség van, mert zenei kalózok ide, fájlcserélő hálózatok oda, tavalyi csak Németországban ismét 9,99 százalékkal csökkent az eladott zenei albumok száma. 2004-ben 68,7 millió albumot értékesítettek a német zeneboltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #34
    Én kinn angliába vettem egy eredeti cdt, 22£ért, igaz deluxe edition volt, de akkor sem olcsóbb!
  • NEXUS6 #33
    Nem kekeckedni akarok, de ez így ebben a formában nem teljesen igaz.

    Az emberek alapvetően nem kis logikai és matematikai műveleteket végző számítógépek, gyakran azért vesznek valamit, mert mások is vesznek (divat, komformitás, stb) kerüljön az bármennyibe (a PR tevékenység ezen sokat tud dolgozni). És ezen cselekedeteik közben olyan benső valamikre hallgatnak mint lelkiismeret, lélek meg ilyenek.
    Legjobb tudomásom szerint viszont az emberi tudatra és az emberi személyiségre csak tapasztalati tudásunk van, nincsenek olyan eszközeink, amivel emberi tudatot tudnánk egy kísérlet során reprodukálni!

    Az hogy egy-egy viselkedés minta néha eccerű matematikai összefüggéssel is leírható (bizonyos körülmnények esetén) nem azt jelenti, hogy az egész nem tapasztalati eredményekre épül.

    A közgazdaságtan olyan tudomány, ami azzal kecsegtet, hogy ha megismerjük akkor bizonyos folyamatokat előre tudunk tervezni, pl a saját cégünk fejlődését. Viszont rengeteg olyan szereplő van a piacon, akik ellenérdekeltek, és mivel tudják, hogy a mi stratégiánk esetleg a közgáz elveire épül, ezért ők szépen olyan stratégiát fognak követni ami ezzel ellentétes.
    Ez már maga irracionális elemeket visz a rendszerbe, és ettől kezdve csak tapasztalati úton (vagy máshogy;) szerezhetünk infót róla.

    Ráadásul az emberek viselkedése is irracionális. Egy kerékpáros boltot üzemeltető ismerősöm sokáig panaszkodott, hogy hiába viszi le a jó minőségű kerékpárosgatyák árát, csak nem akarják venni az emberek. Ez így ment egy két hétig, aztán elújságolta, hogy az összeset eladta.
    Felvitte a sztreccsgatya árát egy nagyságrenddel.
    Így a vásárlók teljesen más szemszögből néztek rá.

    A minőségi dolgokért az emberek hajlandóak sokat fizetni, sőt sokat akarnak fizetni érte. Olyan sokat is akár hogy olyan elitklubba tartozzanak, ahova csak kevesek.
  • razsasc #32
    Nekem egyetlen album sem tetszik, ezért nem is veszem meg. Azt a néhány számot, ami tetszik azt letöltöm, vagy felveszem. A szerzői jogdíj szerintem csalás, arra jó, hogy egy .... megszedje magát, ÉS EZEN SOKAN MEGGAZDAGODJANAK! Csalás az egész! Azokra a CD - kre amiken a saját fotóimat, és egyébb mentéseimet tárolom jogdíjat rabolni, az maffia stílus. KÁR, HOGY AZ ÁLLAM ÁLLÍTÓLAG MAFFIAELLENES HARCOT FOLYTAT, mert mi 500 éve nem nyertünk háborút.
  • BiroAndras #31
    "A közgazdaságnak nincs elméleti háttere, mert nem lehet neki, teljesen empírikus.
    Ezért nem érdemes vele foglalkozni. Mivel csak a tapasztalatra épít, és mindent lehetőséget nem lehet feltérképezni."

    Ez nem igaz. Sok alapvető szabály és elv van, amit elméletileg is meg lehet indokolni. Pl. hogy ha olcsóbban adnák a CD-ket, akkor többen vásárolnának.
  • NEXUS6 #30
    Egyrészt igazad van, mert különböző termékekről van szó. Másrészt a sör sajna télleg 4x annyiba kerül;(

    Ráadásul Adam Smith láthatatlan keze már ott nyugszik a gazdája mellett a sírban, ugyan is egy egyáltalán nem-klasszikus piacon a liberális piacpolitika automatikus szabályozó hatása nem érvényesül!

    Itt multik, mamutok vannak, amelyek a minőségtől, az előállítási költségektől és a kereslettől függetlenül alakítják az áraikat csak a piac megszerzése érdekeében.
    Ráadásul a "warez" igen is ma már mindenhol ott van! Legyen szó reggeli italtól, az olcsón előállított csempészett kínai textiliákon és az ukrán "malboró" cigin keresztül, a számítógép alkatrészig.
    Ha wareznek lehet nevezni minden olyan terméket ami nagy tömegben van a piacon ráadásul tudatosan sértenek meg vele szabályokat, akkor a warez olyan világjelenség, amit mindenhol figyelembe kell venni. Ha már nem lehet kiirtani!!!!

    Lehet persze továbbra is felhőkben járni, de amikor a mamutok csak éppen hogy törvényesen, a warezolók meg teljesen feketén dolgoznak, akkor már rég nem lehet a hagyományos közgáz elvek szerint működni.

    Hogy illeszted be pl azt a hagyományos elvekbe, amikor a munkavállaló fizet kauciót feketén a munkahelyért???? Ez sajnos egyre inkább terjedőben van.

    És ha a multik egyáltalán nem áldásos tevékenysége lenyomja a munkabéreket, akkor legyenek szívesek az áraikat is hozzá igazítani. A úgynevezett szabadkereskedelmi egyezményeknek hála, a multik mint a szellemek járnak át az országhatárokon. Csak egyetlen másik gazdasági szereplő tudja őket ebben követni, és ez a "warez"!
  • winnie #29
    csak utaltam a kommunizmusra.

    a sör meg nem kerül négyszer annyiba. de ha annyiba is kerülne, akkor is az teljesen más termék.

    adam smith és az ő láthatatlan keze amúgyis idevág valamennyire, de ha itthon ilyen alacsonyak lennének az árak, akkor az amcsi stúdiók semmit nem forgalmaznának magyarországon, mert baromira nem érné meg.

    nyilván a termelők is örülnének, ha hirtelen a felére csökkenne a tej felvásárlási ára és tovább termelnének a veszteségeik ellenére.
  • NEXUS6 #28
    Ez gyors volt.
    Csak mert valaki egyfajta arányt merészel felállítani a kinti árak/bérek és a magyar árak/bérek között, te már le is komenistázod!

    Tőlünk nyugatra kb 4x annyiba kerül a sör mint nálunk, na erre varrjál gombot, te kis Adam Smith!;)
  • galocza #27
    jó reggelt, kiadók...
  • Caro #26
    A közgazdaságnak nincs elméleti háttere, mert nem lehet neki, teljesen empírikus.
    Ezért nem érdemes vele foglalkozni. Mivel csak a tapasztalatra épít, és mindent lehetőséget nem lehet feltérképezni.
  • winnie #25