Specker Balázs

Az eBay eltávolítja az illegális Live 8-felvételeket

Az eBay bejelentette, hogy a kiadó panaszának hatására megkezdte az oldalán kínált a hétvégi Live 8 koncertről készült illegális DVD-másolatok eltávolítását. Néhány felvétel már a koncertet követő 24 órában felkerült az oldalra.

"Túl sokan hiszik azt, hogy a zene a lopásról szól, és nem veszik figyelembe a művészek jogait és azokét sem, akik pénzt fektetnek a zeneiparba" - mondta David Martin, a BPI (Brit Lemezipari Szövetség) kalózkodás elleni osztályának vezetője. "Szomorú, de egyáltalán nem lep meg minket az eset" - tette hozzá. Az EMI több millió dollárt fizetett a hivatalos DVD kiadási jogáért - értesült a Billboard.com. "A Live 8 DVD-hamisítványokat eltávolítottuk az oldalról, mivel az eBay szabályzata tiltja a hamisított termékek eladását - nyilatkozta az érintett aukciós oldal.

Az eBay már így is megkapta Bob Gedoftól, a rendezvény szülőatyjától a nem túl hízelgő "elektronikus stricik gyülekezete" jelzőt, miután ingyenes Live 8 jegyek kerültek föl a szombati koncert előtt. Akkor a cég felfüggesztette azokat a felhasználókat, akik kiugróan magas, akár 10 millió fontot is elérő ajánlatokkal próbálták szabotálni az eladásokat - olvasható a SABC News oldalán.

A BPI sürgette az eBayt, hogy tegyen valamit a kalózkodás ellen, megjegyezve hogy az illegális eladások száma az utóbbi időben drasztikusan megugrott. 2001-ben a BPI 2315 ilyen aukciónak vettet végett, idén ez a szám már az első félévben 13 280-ra emelkedett. Eközben a megakoncert számos részlete elérhető több legális letöltés-szolgáltatónál is. A Universal Music az online zenei áruházak rendelkezésére bocsátotta Paul McCartney és a U2 által közösen előadott Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című Beatles nótát a duettet követő egy órán belül. A szám jelenleg vezeti a brit, a német, a holland, a belga, az ír és az olasz iTunes letöltési top listáját. A letöltésekből származó bevételt a Live 8-nek ajánlotta fel az Apple.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!