Specker Balázs

Az interneten hódít Beethoven

Beethoven az interneten is népszerű: a mester szimfóniáit eddig közel 1,4 millióan töltötték le, miután a BBC Radio 3 a világhálón is elérhetővé tette azokat a hallgatóság számára.

Az oldal a mester mind a kilenc szimfóniáját letölthetővé tette, mégpedig a BBC Filharmonikusainak előadásában, Gianandrea Noseda vezényletével. Mindközül a legkedveltebb a kilencedik szimfónia volt, a maga több mint 220 ezer letöltésével - írja a BBC Online. Roger Wrigth, a BBC Radio 3 igazgatója figyelemre méltónak nevezte az akciót. Elmondása szerint azonban a szolgáltatás újabb vitát robbantott ki, hogy milyen szerepe lehet a klasszikus zenének digitális világunkban.

"A letöltéseket a Beethoven műsor részének szántuk, de gyorsan önálló életre kelt" - tette hozzá Wright a WebProNews oldalnak adott interjúban. A Manchesterben rögzített felvételek a rádióban való lejátszást követő egy héten keresztül elérhetőek voltak az érdeklődők számára. Mivel a letöltések ingyenesek voltak, ezért nem szerepelhettek az Egyesült Királyság hivatalos letöltési toplistáján.


A BBC Filharmónikusok

Az eset igazi jelentősége az volt, hogy bebizonyította, a klasszikus zene még a mai digitalizált világban is hallatlan népszerűségnek örvend. Érdekes, hogy ennek ellenére az online zeneboltok nem foglalkoznak a műfajjal. Az Apple iTunes, a legális letöltések zászlóshajója, a napokban éri el az 500 milliomodik letöltést, ám ez sovány vigasz azok számára, akik nem a populáris zenék világát kedvelik. Az iTunes Music Store-ban végrehajtott gyors keresés során ugyanis mindössze 150 találat volt kapcsolatba hozható Beethovennel, ami közepes eredménynek tűnhet, ám valójában nem sokat jelent az iTuneson levő több millió másik számhoz képest.

A klasszikus zene háttérbe szorulása ezen a piacon többek között azzal magyarázható, hogy a rajongók egy része nem tartja megfelelőnek az mp3 minőségét, mondván, hogy az nem adhatja vissza az otthon feltett klasszikus lemez élményét. És valóban, az iPod fülhallgatóján Mozartot hallgatni nem összehasonlítható azzal az élménnyel, amit az otthoni lejátszók nyújtanak. Ezzel a Guardian Unlimited is egyetért, amely szerint a klasszikus zene nem halott, csak rajongói túlságosan finomkodóak.

Mindenesetre letöltései számával Ludwig kétségkívül köröket ver online vetélytársaira, azonban teljességgel felesleges összehasonlítani mondjuk Bonoval, aki a Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band egyik Beatles átdolgozásával 20 ezer letöltést könyvelhetett el már az első estén, és nem csak azért mert ott fizetni kellett a letöltésekért. Ha az ingyen zene nagy névvel párosul a siker garantált, ennyi a recept.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maozedong #16
    élő link akkor nincs hozzá?
  • pemga #15
    Ez a BBC saját tulajdona volt, a saját előadóival, a saját felvétele. Azt csinál vele, amit akar.

    Egyébként még a szerzői jogi izék előtt (pl. Mozart, Strauss, stb.) a műveket bárki szabadon játszhatta bárhol (báltermek, egyéb nyilvános helyek) Akkoriban a szponzoráció volt a trendi, megrendelésre kaptak pízt művenként, vagy valami átalányt a megrendelőtől (pl. császár). Ezért is éhezett gyakran szegény Mozart, viszont zseniálisakat alkotott. Lehet ráférne a mostani "művészekre" is egy kicsit...

    Kíváncsi vagyok mikor fog odamenni egy jogvédő a szabadtéri hegedűshöz, hogy kivegye a hegedűtokba dobált pénzekből a százalékát...
  • lokko #14
    az a köze, hogy a ma máma van ami digitalizált :D
  • rolika #13
    "Az eset igazi jelentősége az volt, hogy bebizonyította, a klasszikus zene még a mai digitalizált világban is hallatlan népszerűségnek örvend"

    ???
    mi köze a kettőnek egymáshoz? (klasszikus zene <> digitalizált világ)
  • zakika #12
    ja es meg azt is bizonyitja, hogy az mp3 nagyon megfelel promocios celokra.

    kulonben tudtam rola amikor fen volt, csak meloba nem lehet mp3 huzogatni othon meg modem. pedig meghalgattam volna
  • asdefge #11
    Megvan, csak nem vagyok tisztában itten az effek számával :-)
    www.allofmp3.com
    Csak egy reg, némi apró és van, ami akár CD-DA minőségben csoroghat a gépedre.
  • asdefge #10
    Hova tűnt az alloffmp3 ?? Onnan megvehető volt akár wav-ban is...
  • Yv@n #9
    Mindenesetre sajnálom, hogy lemaradtam róla, milliószor többet érő darabok, mint néhány mai "zene".
  • galocza #8
    affene. mért nem akkor hírezték ki?
    nekem csak 5-7-9 van cd-n.
  • Caro #7
    Szerzői jog=80 év
    Ha meg a mocskok az előadásért pénzt kérnek, akkor berakom midibe:)