Gyurkity Péter

A fájlcserélőknél is jobban növekednek az online zeneboltok

Az IFPI adatai szerint idén az online zeneboltok megháromszorozták forgalmukat, és ezzel a fájcserélgetők terjeszkedését is lepipálták, amelyek a perek hatására lassabban növekedtek.

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség tegnap közleményben jelentette be a kiadók számára kedvező fejleményt, leszögezve, hogy idén eddig 180 millió dallam kelt el az online zeneboltokban. A szövetség szerint a szélessávú internet-hozzáférések folyamatos terjedése ezúttal nem a kalózoknak, hanem a legális terjesztőknek kedvezett, és az Egyesült Államokban lefolytatott perek némileg bénítólag hatottak az illegális kereskedelemre. Ez már csak azért is jelentős fejlemény, mert az illegális másolatok száma 3 százalékkal (870-ről 900 millióra) nőtt, míg a szélessávú elérések száma 13 százalékkal emelkedett.



Az online zeneboltok sikere különösen szembetűnő az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban, ahol az idei első félév forgalma meghaladta a tavalyi év eredményeit. Ráadásul a legális oldalak száma egy év alatt szintén megháromszorozódott, és mára elérte a háromszázat. "Bebizonyítottuk, hogy a vásárlók nagy része a legális zeneletöltés felé tendál. Ez lehet egyrészt a felelősségre vonástól való félelem következménye, vagy annak felismerése, hogy egyes hálózatok korántsem biztonságosak. A trend változóban van, és ez mindenképpen jó hír a kiadóknak" - jelentette ki John Kennedy, az IFPI elnök-vezérigazgatója.

A szervezet nem először hívja fel a figyelmet a legális letöltések terjedésére. Januárban arról számoltak be, hogy egy év alatt kilencszeresére növekedett a legális zeneletöltések száma, miközben újabb akciókkal igyekeztek visszaszorítani a p2p-hálózatokat. Legutóbb egy német zenediszkont ellen léptek fel, és épp a napokban készítették el végleges összefoglalójukat, miszerint eddig 1300 német letöltő ellen indult eljárás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #18
    Hmm ha wav vagy vmi más mikrofost szar, akkor tuti h másolásvédelem is van benne... na most akkor mérlegelj.. mi a jobb a lekorlátozott nagyméretű legális fájl, vagy a szintén (magánhasználatra)legális mp3 aminél különböző mixek közül is választhatsz, és ingyenes... még jó h az mp3omba nem lehet másolásvédelmet tenni... a másolásvédelem pedig az átlaguserek életét mégiscsak megnehezíti előnyben a net.. :)
  • immovable #17
    úgy-úgy
  • longobard #16
    Ezek a hülye nyugati legális letöltők ennyire el vannak eresztve anyagilag? Hát akkor tartsák is meg maguknak a drága zenéiket, engem pedig hagyjanak szabadon dczni, emuleozni.
  • silanor #15
    En hasznalok ilyen "legalis" letolto site-ot. Az allofmp3.com-ot. Amit a nemeteknel betiltottak. Szerintem nagyon korrekt arral dolgoznak es rengeteg album van fent. Nem kell a szabad slot-okra varni, max speed-el jon es tuti, hogy tokeletes minoseg. Nekem ez meger masfel dollart albumonkent. (mbyte-ra kell fizetni, nem szamra)
  • Munch #14
    Ereggymár... annyit úgysem vennél meg...
    De én szerintem adnék pénzt (persze csak ha jelképes összegért van) mondjuk dts audiokért...
  • pemga #13
    Lehet, nem ismerem a szerződésüket Artis-ékkal. De ha jól látom DRM-et használnak, tehát valamiféle szerződésük biztos van. Mindenesetre az IFPI nem tud róluk, az ő listájukban egyetlen magyar sem szerepel. Az ő világképükben tehát vagy illegális, vagy szóra sem érdemes :). A #2-ben csak az IFPI oldalain szereplő állításokat tolmácsoltam. :)
  • smv #12
    Most lehet, hogy irdatlan nagy hülyeséget beszélek, de a T-Online az nem legális és magyar? Legalábbis ez az oldal magyar..
  • Caro #11
    Nem tudom, a kiadóknak ez miért kedvező, ebbe ugyanúgy beledögölhetnek.
    Persze valami bürokratikus hülyeséget biztosan kitalálnak majd, hogy ne lehessen őket megkerülni.
    Pharaoh:
    Akkor nem érted miről szól az információs társadalom.
    Az információtartalom a lényeg, nem a forma! És akor mi van, ha semmi szükséged az egész albumra, csak néhány számra belőle?
    De ha nagyon kell tuti engedik letölteni a borítót is.

    A wav felesleges sávszélességpazarolás, valamilyen loselessbe kell rakni.
    Persze elérhetővé kell tenni valamilyen veszteséges tömörítéssel is, de ebben is.
    A másik, hogy ez rohadtul leterhelheti a webszervereket. Szóval jó lenne, ha valahogy mégis érvényesülne a torrent-elv. Vagy valami jobb.
    A DRM-el meg ilyen b*szatásokkal meg hagyjanak, mert ezzel csak a warezt erősítik. Az most milyen dolog, hogy csak egy eszközön hallgathatom ugyanazt?
    Na neeee....
    Amúgy meg erre is találnak idővel megoldást, semmi mást nem kell csinálni, csak szoftveresen emulálni a drm-et, és akkor vissza lehet fejteni az egész filet.
  • Pharaoh #10
    Ha én pént adok ki valamiért az tuti nem letöltöttt cucc lesz, ha nagyon kell szeretném fizikailag is a magaménak tudni, az eredeti borítóval, tokkal stb.
  • Roli #9
    Ja wav-ban akkor ki szívna megint? Az akinek adatkorlátos nete van! A Torrent se jó ilyen szempontból mert sokat kell feltölteni!