Berta Sándor

Európai licencdíjat vezetnének be az online zenékre

Az Európai Bizottság licencdíjat vezetne be az internetről letölthető vagy megvásárolható zeneszámokra, hogy megoldják a határokon is átnyúló forgalmazási jogok kérdését.

A testület úgy véli, hogy mielőbb fel kell lépni ebben a kérdésben, mivel fontos az online zenei piactér megreformálása. A Brüsszelben nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderül, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy miként lehet biztosítani az akár a határokon is átnyúló zenei forgalmazási jogokat. Az EB becslése szerint az Európai Unió jelenlegi 25 tagállamára érvényes licencdíjak összege elérné az 500 ezer eurót. Mindez azt jelentené, hogy amennyiben tíz centet számolnának fel minden egyes zeneszám vagy zenei album esetében, akkor egy forgalmazó körülbelül ötmillió online vagy mobiltelefonos vásárlás után lenne nyereséges. Ez magyarázatot adhat arra, hogy az Európai Unióban a legális zeneletöltésből származó forgalom miért csak 27 millió euró volt, amely összeg az Egyesült Államokban az online zenei piacon lévő forgalomnak csupán a nyolcada.

Idén a becslések szerint az európai online zenei piac forgalma 106 millió euró, az amerikaié azonban 500 millió euró lesz. Jelenleg az Európában lévő mintegy 1,6 millió, a világhálóról rendszeresen zenét letöltő ügyfélre 200, a zenei jogdíjakat beszedő cég jut. Az EB jelentéséből kiderül, hogy a legnagyobb forgalmú ilyen vállalat, illetve szervezet a német GEMA volt 814 millió euró beszedett jogdíjjal, míg a második helyen található francia SACEM 709 millió euró összegű beszedett jogdíjjal büszkélkedhet.


A 200 szervezetből, illetve cégből csak tíz szedett be nagyobb összeget, mint 100 millió euró, 165 azonban csak 10 millió euró vagy annál kisebb összegű beszedett jogdíjig jutott. Az Európai Bizottság tervei szerint azonban a jövőben bármelyik társaság bármelyik európai uniós tagországban beszedhetné a jogdíjakat, így szabad piaci verseny alakulhatna ki. Kérdés, mit szólnak majd a tervezett intézkedéshez a vásárlók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #8
    Hol a bazinagyfülhallgatóscsaj?
  • pemga #7
    Ez pont ugyanaz, mint a DVD-kbe épített jogdíj. Még szerencse, hogy a torrent eleve nyomonkövethetetlen :)). (Hacsak nem a torrent-keresőkbe akarnák ezt beleépíteni.) Egyébként tényleg csak IP-alapon tudnának bármit kezdeni, dehát ott vannak a jó öreg anon.to és társai :)).

    Vajon ehhez a cikkhez miért nem került kalóznős kép? Lázadjunk :).
  • Kazak #6
    És akkor most az IP cím alapján fogják nézni, hogy honnan regelsz, és mennyit kell fizetned, vagy hogy akarják ezt technikailag kivitelezni?
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Mit kell ezen vacakolni? Szépen meghatároznak valami általános jogdíjat, százalékosan az adott ország valamilyen muatójához (mondjuk minimál bér..) a zeneboltba regelő meg fizet a saját országában, ha az EU-n kívül esik, akkor meg a cég haszna marad, amíg az adott országból nem jelentkezik a helyi szerzői jogos maffiabanda. Nekik persze a cég csak annyit fizetne, amennyi a fenti képlet alapján kijön, ha nem tetszik, mehetnek strassbourgba..
  • Cobra. #4
    Ezt nem igazán értem. A hivatalos online forgalmazóknak jelenleg nem kell licenszdíjat fizetniük? A határon túli forgalmazás problémája meg végképp érthetetlen, amikor a licenszdíjat és az adót (de most nem az adóról van szó) a forgalmazó fizeti, nem a vásárló. Vagy a helyi "jogvédő szervezeteknek" az a bajuk, hogy nem hozzájuk folyik be a pénz, hanem egy másik ország szervezetéhez? Mert ezzel rögtön megerősítik, hogy a zenészek/kiadók csak töredékét kapják meg a befolyt jogdíjaknak, a nagyrészét elrakják maguknak.
  • smv #3
    És azzal sem fognak túl sokat elérni, hogy újabb adókat pakolnak rá. Így csak egyre kevesebb vevőjük lesz, de így sem féltem őket. Van ott pénz rendesen, nem fogok könnyeket hullajtani azért, mert úristen a kiadók bevétele a tavaji évhez képest 1 milliárd dollárral csökkent...
  • smv #2
    Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy amíg ilyen veszett drága a cd, kazetta, dvd stb stb, addig NE MERJÉK azt mondani, hogy szemetek az emberek, mert nem veszik meg ezeket, hanem inkább kényelmesen letöltik INGYEN.
  • intrex #1
    Az emberi kapzsiság határtalan, pofátlan.
    Milyen hülyeségeket ki tudnak találni csak azért, hogy a "jaj de szegény szerencsétlen zeneipar" még több milliárdhoz jusson... Ehh de utálom. Minél több ilyen hülyeség miatt akarnak pénz kipréselni a pénztárcából, annál kisebb az esélye hogy valaha is vásárlok ettől a mafiától. És gondolom ezzel nem vagyok egyedül.