Gyurkity Péter

A szervereket is túlszárnyalhatják az új ikermagos rendszerek

Az Intel közzétette új ikermagos processzorainak teszteredményeit, amelyek nemcsak hogy megközelítik, de egyes esetekben megelőzik a vállalat saját kétutas Xeon szervereinek teljesítményét.

A teszt eredményei alátámasztják azt a korábbi feltevést, hogy az asztali ikermagos processzorok a szerverpiacra is kihatással lesznek, és alaposan megváltoztathatják a jelenlegi helyzetet. Az Intel által a SPEC.org weboldalnak eljuttatott eredmény szerint a Pentium 4 Extreme Edition 840 - D955XCV jelzésű alaplappal - egyes esetekben még a HP ProLiant DL360 G4p szerver eredményeit is túlszárnyalja, amely pedig két 3,6 GHz-es Xeon processzorra épül. A tesztek során a Proliant szerver 4 GB PC2-3200 (CL3), míg az Intel saját konfigurációja 1 GB PC2-5400 (CL5) memóriára támaszkodott.

Az eredmény azt jelzi, hogy a 3,2 GHz-es ikermagos processzor lepipálhatja a két külön, órajelében magasabb processzorra épülő rendszert, megkérdőjelezve ezzel az egyébként drágább szerverek létjogosultságát. Az új ikermagos chip a fogyasztás terén is maga mögött hagyja vetélytársát: a Pentium 4 Extreme Edition 840 jellemző fogyasztása ugyanis 130 watt, míg a 3,6 GHz-es Xeon processzorok egyenként 110 wattot fogyasztanak.

A teszt eredménye már csak azért is érdekes, mert az Intel már korábban bejelentette, hogy az ikermagos Pentium D chipre (Smithfield) építve egyprocesszoros szervert akar piacra dobni, amely a Mulkiteo kódnevű lapkakészletre épül majd. Az új platform a jelenlegi egyprocesszoros Pentium 4 szervereket hivatott leváltani, de a mostani teszt alapján nyilvánvaló, hogy az új megoldás még a kétutas Xeon rendszerekkel szemben is helytállna - egészen a következő évig, amikor is megérkeznek az új ikermagos Xeonok. Az ikermagos Xeon, illetve Xeon MP - a Dempsey és a Paxville - processzorok ugyanis 2006-ban készülnek el, és várhatóan rövid időn belül felváltják majd a jelenleg kapható Xeon szervereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    (Közben számolgattam, és hát persze, hogy elég lenne. [Mivel a saját memvezérlőjének sávszéle 6.4 GB/s.] Csak a latency növekszik némileg ebben a felállásban.)

    És persze azt se fejeltsük ki, hogy Opteronból már van dualcore.
  • dez #15
    Hm. Ezt nem tudtam. Hát, akkor tényleg érthetetlen, miért ennyivel gyorsabb.

    Egyébként el tudom képzelni, hogy egy két-procis Opteron konfigban is csak egy ram(-terület) legyen: korábban itt azt olvastam, hogy tud működni úgy is, hogy a chipset intézi a memóriakezelést, ekkor a HyperTransport buszán mennek ezek a hozzáférések is. (Kérdés, hogy a 24.0GB/s sávszél elég-e ehhez.)
  • blackeagle #14
    Akkor a lábak felét letörnénk :)
  • arty #13
    hát, a belső teszteredmények az AMDnél is mindig nagyon meggyőzőek szoktak lenni :)

    talán nem kéne már elhinni az ilyesmit ;)
  • Benoke #12
    2 fizikai Processzora és nem logikaira.
  • Chriss745 #11
    Hö, akkó hogy is van ez?

    A Pentium 4 Extreme Edition 840 nem 2 mag + HT, azaz 4 szál? Akkor ahhoz vegyek Windows 2003-et?

    De az nem pont a játékosoknak van kifejlesztve?

    Ez nem nagyon az a bizonyos 22-es?
  • Cat #10
    semmit, mert a windows XP licensze 2 procira szól
  • Benoke #9
    Tévedés. Xeon nál egyetléen egy 2 csatornás memó vezérlő van, akárhány processzor vagy akárhány Processzor mag van. Nem össze keverendő az Opteronnal ahol Processzoronként van a DUAl memó vezérlő :)
  • JZO #8
    mekkora súlyosság lenne két Extreme Edition procit benyomni egy dualos alaplapba. Windows 8 logikai procit látna, mit kezdene vajon vele?
  • Koppernikusz #7
    nembiztos hogy a názánál piaci gépek vannak. a marsjárúba is milyen gyökér cuccok kerültek bele? viszont tudnak ( van kapacitásuk ) optimalizálni..