Gyurkity Péter

2007-ben jönnek a négymagos AMD chipek

Hector Ruiz, az Advanced Micro Devices vezérigazgatója egy nyilatkozatában megerősítette, hogy a korábban felbukkant híreszteléseknek megfelelően a vállalat négymagos processzorai két év múlva várhatók.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a vállalat ezzel egy időben hozzálát majd saját alaplapi lapkakészleteinek kifejlesztéséhez, igaz, ezen termékek nagyarányú forgalmazását egyelőre nem tervezik. A végső döntés azonban még nem született meg, és előfordulhat, hogy az AMD az Intelhez hasonlóan saját chipkészleteit is piacra dobja majd. "Ha mégis emellett döntenénk, azt nem azért tesszük, hogy új platformot hozzunk létre. Célunk, hogy megbízható forrást biztosítsunk vásárlóink számára, de nem szeretnénk még inkább megosztani a piacot" - jelentette ki Ruiz a Computer Reseller Newsnak adott interjújában.


A vállalat tehát ebben nem követi nagy riválisát, és - legalábbis a közeljövőben - nem alakítja ki saját termékeinek egységes platformját. Egy ilyen lépés amúgy sem lenne túl bölcs dolog, mivel a drezdai Fab36 üzem csak jövőre készül el, és várhatóan a gyártás felfuttatásához is szükség lesz némi időre. Ebből kifolyólag nyilvánvaló, hogy amennyiben az AMD vezetése mégis a saját lapkakészletek bevezetése mellett dönt, a gyártást legnagyobbrészt a vállalat partnerei végzik majd - mint ahogy az is világos, hogy a processzorgyártó egyelőre az új chipek gyártására és népszerűsítésére koncentrál.

Ruiz e tekintetben magabiztosnak tűnt, bár azt elismerte, hogy az ikermagos processzorok csak a következő évben jelennek meg nagy számban a piacon. Hangsúlyozta azonban, hogy a fejlődés nem áll meg, és a vállalat szakemberei nem pihennek majd a nehezen megszerzett babérokon. Az ikermagos processzorokat ugyanis hamarosan követi majd a négymagos chipek kora, és a fejlődés minden bizonnyal itt sem áll meg. Ruiz reményei szerint az első prototípusok már 2007-ben elkészülnek, és az azt követő évben beindulhat a sorozatgyártás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TeszteloPontHu #23
  A procin a szabadalmi bejegyzés dátuma van, nem a gyártási időpont.
 • Cat #22
  és mennyi terv borul, pl. az AMD vagy a piac miatt (pl. utóbbira példa itanium, előbbire a 64 bites procik bevezetése, Intelnek muszáj volt lépnie)
 • Keldor #21
  Longhorn
 • asysoft #20
  Azért arra kíváncsi leszek, mekkora teljesítmény-növekedést hoz a 4 core asztali gépek esetén.
 • [HUN]PAStheLoD #19
  Még régebben Intel fejesek azt nyilatkozták, hogy 4 generációval a piac előtt járnak, tehát nem kell aggódni, a fejlődés még jó ideig fenntartható.. namármost a 4 nekem kicsit soknak tűnik de mondjuk legyen 3 . egyet árunlnak ,egyet gyártanak végső stádiumba kísérleteznek etc.. egy pedig a laborban épp születőben van.. így lehet simán hogy sokmagos procikból létezik "laboratóriumi példány" :)
 • [HUN]PAStheLoD #18
  oda azt írják hogy melyik év(ek)ben készült, a hatályos copyright mettől számítható...
 • acdc #17
  Egy pc újságban olvastam 1,5 éve,hogy 16!!! magos proci volt az intelnek 2010-re valahogy nem tudok a 4 magoson csodálkozni:)
 • arty #16
  amikor a winxp bootol, az van alulra irva, hogy 1995-2001 ... öö ...

  ;))
 • Keldor #15
  AZ AMD nagyon gyorsan fejlődik.lehaggya simán az Intelt
 • dez #14
  (Szal nem tudja többszálúra alakítani, ami egyszálúra van írva. Az most a programozók dolga, és nem is könnyű ezen változtatni. Bár vannak olyan programnyelvek is - nagygépekre.)