Gyurkity Péter

Nem minden chipkészlet támogatja az ikermagos AMD chipeket

A korábbi ígéretekkel ellentétben mégsem támogatja minden egyes chipkészlet az AMD új ikermagos processzorait. A VIA elismerte, hogy egyik lapkakészlete nem működik együtt a proceszorgyártó új termékeivel.

A szóban forgó chipkészlet a VIA K8T890, amely a jelek szerint a BIOS frissítése után sem hajlandó kezelni az ikermagos processzorokat. A német Computer Base jelentése szerint a problémát először az ASUS jelezte, és a hírt Michael Lisiecki, a VIA európai részlegének marketingigazgatója rövid időn belül hivatalosan is megerősítette. A hiba okáról azonban az igazgató nem nyilatkozott, és a vállalat azóta sem árult el bővebb információt az inkompatibilitás lehetséges okairól.

Az X-bit Labsnek adott interjújában Lisiecki azonban némileg bőbeszédűbbnek mutatkozott, és leszögezte, hogy már dolgoznak egy új, javított lapkakészleten. "Tudunk a VIA K8T890 és az Athlon 64 X2 processzorok között fennálló inkompatibilitási problémáról. A hibár már kijavítottuk, és hamarosan leszállítjuk partnereinknek legújabb chipkészletünket, amely gond nélkül támogatja az ikermagos chipeket. A VIA K8 lapkakészletek közül egyedül a K8T890 chipkészletet érinti a hiba, a K8T800 és a K8T800 Pro esetében ugyanis semmilyen gond nem mutatkozott" - jelentette ki az igazgató.


Úgy tűnik tehát, hogy a problémát hamar elhárították, ráadásul - amint azt az X-bit Labs cikke is megjegyzi - a K8T890 nem bizonyult túlságosan népszerű terméknek a piacon. Ezen minden bizonnyal az Athlon 64 X2 chipek meglehetősen magas ára sem segít, így a hiba nem sok vásárlót érinthet. Ennek ellenére azonban érdekes, hogy előfordulhatott ilyen probléma, és intő jel arra vonatkozóan, hogy soha nem lehetünk biztosak a generációváltás problémamentes lebonyolításában.

Ha valaki ikermagos processzor megvásárlásán töri a fejét, nagy valószínűséggel új alaplappal együtt szeretné rátenni a kezét egy ilyen erőműre, viszont az AMD többek között éppen azzal reklámozta új processzorait, hogy azok nem igénylik a jelenlegi alaplapok lecserélését. Nem beszélve arról, hogy így ismét jelentős összeget takaríthatunk meg, miközben egy vadonatúj alaplap beszerzése nem sok gyakorlati előnnyel járna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommyGun #6
    Megsúgom hogy a beépített memóriavezérlőnek hála 1-2%-os különbségek vannak az AMD-s lapok között...Nforce lapot márcsak a szolgáltatások és körítés miatt érdemes esetleg venni.....Nforce-nak is megvn a maga nyűgje ne aggódj...melegszik a csipszett mint állat és csak aktív hűtéssel lehet lehűteni a drágát...a VIA-nak ezzel szemben mindeggyik Passzív bordát hordoz....stabilitásban semmi baj a VIA-val....nekem is hibátlanul működik az Abit AV8 lapocskám a 3500+ A64-el...
  • arty #5
    ez mindenesetre kisebb baki, mint h a 915/925/925XE vagymi chipekben nemment a dual p4d :)

    ettől függetlenül nem az AMD-n mulott ..... kár a VIA-ért, ez sem jött nekik jól :(
  • archkoven #4
    A tesztek azt mutatják, hogy a VIA-nak nagyon is jó ez a chip-készlete, nem jobb mint az nforce, de egyáltalán nem baklövés VIA-t venni.
  • Robin Hood #3
    Én nem aggódok. :-)
  • fie #2
    Vett egyáltalán valaki VIA chipsetes alaplapot az nForce helyett?
  • Inquisitor #1
    Na és? Ismerek nem olyan i865 alaplapot, amiben Bios frissítéssel SE mentek a Prescott procik, igaz ez alaplap terbezési hiba. Viszont láttam olyan VIA P4M266 deszkát (vagy 3-4 éves P4 chipset!), amibe csont nélkül ment a Prescott is.