Gyurkity Péter

Egyedül a Pentagon készült fel az IPv6 bevezetésére

Az Egyesült Államok szövetségi hivatalaiban legkésőbb 2008-ra szeretnék befejezni az IPv6 hálózati protokollra történő átállást, de jelenleg egyedül a Védelmi Minisztérium felkészültségi szintje elfogadható.

Erre világított rá Kormányzati Reformbizottság (House Government Reform Committee) szerdai meghallgatása, amelyen kormányzati és ipari vezetők értekeztek az Internet Protokoll version 6 bevezetésének szükségességéről. Ennek előnye elsősorban a kiosztható IP-címek számának ugrásszerű növekedésében rejlik, illetve egyéb, a hitelesítés és biztonság szempontjából fontos szolgáltatásokban, mint a Quality-Of-Service, vagy az Anycast címzési mód.

Erre az amerikai kormányzat számvevősége, a GAO is felhívta a figyelmet, amely májusi tanulmányában részletezte a váltás fontosabb lépéseit, illetve a kormányzati hivatalok feladatait. A program ismeretében a bizottság tagjai nem voltak elégedettek az eddig elvégzett munkálatokkal, és - amint arról a Cnet magazin cikke beszámol - egyedül a Pentagon felkészültségét tartották elfogadhatónak. "A kormány nem veszi komolyan ezt a lehetőséget. Harminc év elteltével ismét magunkhoz ragadhatjuk a kezdeményezést az internet fejlesztésében, vagy megvárhatjuk, amíg ez lezajlik, és majd utólag próbálunk meg felkapaszkodni" - összegezte véleményét Henry Waxman, a bizottság republikánus tagja.

A 22 megkérdezett hivatalból mindössze egy, mégpedig a Védelmi Minisztérium készítette el a átállás tervezetét, míg a várható költségekkel eddig egyetlen minisztérium sem számolt. A Pentagon előnye nem véletlen: a minisztérium már közel egy évtizede foglalkozik a váltás gondolatával, és a jelenlegi terv szerint ezt 2008-ra fejezhetik be.

A lemaradás azonban igencsak kényes terület az amerikai kormányzat számára, mert az ázsiai országok eközben agresszívan nyomulnak előre az IPv6 terén, különösen Kína, amely tavaly a világ legnagyobb IPv6 hálózatát is létrehozta. Ázsia mellett azonban az európai országok szerepe sem elhanyagolható, bár az öreg kontinensen nem jelent akkora problémát az IP-címek megfogyatkozása. A British Telecom, az Ericsson és a SmarTone már az ezredforduló évében beindították a következő generációs Internet Protokoll próbaüzemét, persze ennek széleskörű elterjedésére még várnunk kell.

Bíztató fejlemény azonban, hogy már útjára indult az IPv6-os szabványt használó globális kutatóhálózat amelyre összesen 43 ország, köztük Magyarország kutatói hálózata csatlakozik. Az új rendszer egyaránt támogatja az IPv4 és az IPv6 szabványokat, és működéséhez nincs szükség alagutak használatára. Az új szabvány alkalmazására előbb-utóbb az internetszolgáltatóknak is fel kell készülniük. Ugyan z átállás nagyon sok pénzbe és időbe kerül majd, de erre sort kell keríteniük, amennyiben el akarják kerülni a lemaradást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #3
    Mondjuk az nem véletlen, hogy Ázsiaiak nyomják leginkább. Náluk egy ország kapott akkora IP-tartományt, mint Amerikában egy egyetem.

    Egyébként az IPv6-ot nagyon régóta nyomják már, a szabvány 10+ éve létezik, megvalósítások is 5+ éve vannak. A szolgáltatók (akiknél a legnagyobb költség lesz) nyilván évekkel ezelőtt készíttettek felméréseket ezekről; csak talán egyszerűen úgy gondolták, hogy még nem időszerű, nincs miért áttérni. Attól a tervek még megvannak, legfeljebb a pénzügyi keret nincs meg. Remélem nem vagyok túl optimista :)).

    Egyébként nemcsak US fosik Kínától, EU is keményen :). Tegnap kimentek az utcára tüntetni (talán a franciák?), mert kínai cipők elárasztották a piacot és életképtelen az iparágunk... Ez elég kemény lesz, mivel az emberek (én is) minél olcsóbban akarják megvenni a dolgokat, valami extra minőségért nem fizetünk ki többszörös árat; de azért a bérért már nem megyünk el dolgozni... Jó kérdés mi lesz ebből, de ha csak a legegyszerűbb törvényeket nézzük, akkoris látszik, hogy a melók ki fognak vándorolni (folyamatban), és engedni kell a bérekből; vagy találni valamit amiben nagyon táposak vagyunk, és találunk valakit aki hajlandó is megfizetni azt :)). (De ez első körben ki lehet, mi magunk? :)))).
  • IoIa #2
    "Ugyan z átállás nagyon sok pénzbe és időbe kerül majd, de erre sort kell keríteniük, amennyiben el akarják kerülni a lemaradást." - nevetséges. Egész egyszerűen arról van szó. hogy az IT "szakma" ebből tud jelentős pénzt kisajátítani, mint pl. az Y2k "problémából" is.
    Kína, mint a jelenleg legéletképesebb és gazdaságilag legjobban fejlődő gazdaság már rég bevezette. A lemaradást egyszerű lesz mérni: ki vezeti be később.
    Nem véletlenül fosnak az amerikaiak a kínaiaktól...
  • bertino #1
    [i]"Egyedül a Pentagon készült fel az IPv6 bevezetésére"[i/]

    borzasztó