Gyurkity Péter

Másodpercenként 600 megabájtot küldtek át a CERN új hálózatán

A világ egyik legnagyobb hálózati projektje ért véget , amelynek során tíz napos intenzív tesztelésnek vetették alá az Észak-Amerikát és Európát összekötő új kutatói hálózatot.

A hálózat a Genf közelében található Európai Részecskefizikai Kutatóközpontot (CERN) köti össze hét különböző európai és észak-amerikai intézménnyel, és elsődleges feladata a Large Hadron Collider (LHC) névre keresztelt új, nagyteljesítményű részecskegyorsítóval kapcsolatos információáramlás biztosítása. A tíznapos tesztelés során a hálózat jól szerepelt, és a kutatók összesen 500 terabájt adatot tudtak átküldeni, ami átlagosan 600 megabájtot jelent másodpercenként, az adattárolást IBM eszközökkel végzik. A CERN adatai szerint egy átlagos otthoni, 512 kbps sebességű szélessávú kapcsolattal mindez 250 évig tartott volna.

A Large Hadron Collider hálózat feladata, hogy kiszolgálja azt a mintegy 6000 tudóst és szakembert, akik - összeköttetésben az új részecskegyorsítóval - a szubatomi részecskéket tanulmányozzák, és szimulációs kísérletekkel igyekeznek felderíteni az univerzum születésének körülményeit. A tervek szerint a hálózat végül több mint 200 intézményt kapcsol majd össze a két földrészen.


"A mostani teszt kulcsfontosságú volt, mert megmutatta, hogy a hálózat képes kezelni a részecskegyorsítóból várt adatmennyiséget. Amikor az LHC 2007-ben megkezdi munkáját, a hihetetlen mennyiségű, másodpercenként mintegy 1500 megabájt adatot produkál majd, és mindezt egy évtizeden keresztül végzi majd" - jelentette ki Jamie Shiers, a CERN tesztelését irányító igazgató. Elmondása szerint a mostani vizsgálat sorrendben a második volt, és a csapatnak még további kettőt kell elvégeznie a 2007-es indulásig.

Az eredmények felülmúlták a korábbi várakozásokat, mivel a hálózat a végleges sebesség egyharmadát tudta folyamatosan biztosítani, sőt, a másodpercenként továbbított adatmennyiség olykor elérte a 800 megabájtot. A CERN szakemberei bíznak a további tesztelések sikerében, és az eredmények alapján várhatóan időben elkészülnek a munkálatokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • clarus #10
    "Az eredmények felülmúlták a korábbi várakozásokat, mivel a hálózat a végleges sebesség egyharmadát tudta folyamatosan biztosítani"
    Tehát kicsit még gyorsabb is lesz mint 1500 Mb/s!!
  • mechorg #9
    Minek ilyen?

    Át kell vinni a vinyót... :P
  • Praetor #8
    Ha 1500MB-ot fog tolni a CERN másodpercenként, akkor a mostani 600MB-ról van mit fejlődni...
  • Cat #7
    a cikkben van a link: http://www.sg.hu/cikkek/36274
  • smv #6
    Egész szolgáltatókat lehetne ledosolni 1be. Amúgy ezt a hatalmas mennyiségű adatot hogy írják ki vinyóra?
  • ge3lan #5
    Az a vicc, hogy még rengeteg régi adat van a nyakukon, ami feldolgozásra vár. Mi lesz mikor ez elkezdi ontani?
  • newlife #4
    Melyik szolgáltatónál lehet ilyenre előfizetni? ;)
  • clarus #3
    El nem tudom képzelni, mi lehet az a hatalmas adatmennyiség amit ez az LHC produkál, de nem semmi az biztos. Mit meg nem tesz az ember, hogy rájöjjön hogy keletkezett az univerzum és hová is tart.
    Bár személy szerint engem is nagyon érdekel.
  • trabant #2
    Ezzel milyen jól lehetne warezelni. :)
  • artschi #1
    1 DVD 8 mp alatt lent van ilyen kapcsolatnál. Kell egy ilyen