Gyurkity Péter

Már az Internet2-t sem kíméli a RIAA

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége kedden 18 észak-amerikai egyetem hallgatóit perelte be azzal a váddal, hogy az Internet2 hálózaton keresztül szerzői joggal védett anyagokat terjesztettek.

A RIAA által benyújtott vádak első alkalommal veszik górcső alá a kutatásoknál használt következő generációs hálózatot - az ügyben érintett i2Hub fájlcserélgető szolgáltatás alig 1 éve üzemel az Internet2-re csatlakozó egyetemeken. A szövetség elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy az egyetemi hallgatók által használt szolgáltatás jelentős problémává nőtte ki magát, mivel a felhasználók úgy vélték, hogy nem lehet nyomon követni a szolgáltatáson zajló forgalmat.

"Az i2Hub sokak szemében egyfajta menedék volt, és ezt a képet szeretnénk eltüntetni, mivel ez jelentős mértékben eltért a hálózat eredeti céljától" - jelentette ki Cary Sherman, a RIAA elnöke. Nem kétséges azonban, hogy az Internet2 elsősorban sebessége miatt volt szálka a jogvédő szervezetek szemében. A hálózat előnyeit kihasználó hallgatók ugyanis rendkívül nagy sebességgel cserélhettek albumokat és filmeket, és a forgalom teljesen elkülönült a hagyományos internetes vonalaktól.

A szövetség már második alkalommal indít támadást az egyetemeken virágzó szolgáltatás ellen: a fájlcserélgetést felügyelő operátorok egy részét már korábban beperelték, és az Internet2 ügyében indított eljárásokat már kezdetben is az egyetemi hálózatok felszámolására irányuló stratégia szerves részeként hirdették meg. A stratégiában azonban nemcsak a büntetés kapott kiemelt szerepet, ugyanis a szövetség - együttműködve az ágazatban érdekelt nagyvállalatokkal - jelentős kedvezményt nyújtott a legális szolgáltatásokat üzemeltető cégeknek. Ezek közé tartozik a Napster, a RealNetworks Rhapsody, a Cdigix és Ruckus, amely szolgáltatásokon keresztül a hallgatók kedvező áron juthatnak hozzá a szerzői joggal védett tartalmakhoz.

Sherman elmondása szerint operátorok ellen ezúttal nem indítottak eljárást - az elnök ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen módon követték nyomon a hallgatók által lebonyolított forgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • blaze #14
  Az összes ilyen [email protected]ót kikell tiltani a fájlcserélőkről! Semmi köze hozzá senkinek, hogy XY mit csereberél XY-al!
 • Cobra. #13
  Ez nekem se tiszta, hogy az I2-hóz kinek van hozzáférése. Ha csak azoknak, akik engedélyt kaptak valamilyen formában és a RIAA nem kapott (mert kitől és miért kapott volna), akkor simán be lehet őket perelni kémkedésért, amit az USA-ban igen keményen bűntetnek.
 • Tetsuo #12
  RIAA MFK!
 • Frank99 #11
  valahogy hidegrázásom van a bilincses plakátoktól, amiket holmi egyesületek, meg alapítványok készíttetnek... és ezzel fenyegetnek dolgozó, adózó aááalpolgárokat, akik letöltenek ezt-azt.
 • Ratty #10
  Ez szánalmas...Már a következő generációs hálózatokon sincs biztonságban senki, pedig még "meg sem jelentek"
 • Mihail #9
  a nagy liberty mi! meg még mit nem! hogy le van minden kontrolálva az usa-ban. még csak az kell, hogy nálunk is ez legyen..
 • Cactus #8
  RIAA -ra kéne uszítani néhány orosz hackert. Olyasmit kéne, hogy meghekkelni valami ügyészséget, amelynek adatbázisába beleírnák, hogy a RIAA elnökségét feljelentették illegális fájlcserélés miatt. Aztán menne a káosz ezerrel.
 • HuAn82 #7
  Spiclik mindig voltak mióta világ a világ.
 • valamit #6
  ha annak az információnak volt értéke - és a RIAA számára valszeg volt -, akkor jó eséllyel volt/van/lesz aki adja számukra az infot
 • SZEG007 #5
  Esetleg egy diák beköpte a cserélgetö társait, de valoban érdekes hogy jutottak informáciohoz