Berta Sándor

Új internetet tervez a Pentagon

A Global Information Grid (GIG) nevű hálózaton immár hat esztendeje dolgoznak a szakemberek, az első tesztekre pedig néhány héten belül sor kerül. Az új hálózathoz hozzáférése elsősorban az amerikai fegyveres erőknek lenne.

A különleges internet a tervek szerint csupán 20 éven belül lesz működőképes, ám a tervezési munkák már régen megkezdődtek. A kutatók nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy néhány évtized múlva a GIG váltsa fel a mai internetet, hiszen a jelenleg használt világháló ősét is az amerikai fegyveres erők céljait szem előtt tartva fejlesztették ki. A kutatóprogramot az amerikai költségvetés a következő tíz évben mintegy 200 milliárd dollárral támogatja. Mindez stratégiai okokkal magyarázható: az optimálisan összekötött számítógépekkel történő virtuális harcvezetés a jövő egyik legpusztítóbb fegyvere lehet.


A cél a biztonságos és gyors kommunikáció a parancsnokoktól a harctérig

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szavaival élve: "Az amerikai fegyveres erőknél valaha bekövetkezett legfontosabb változás nem egy új fegyverrendszer lesz, hanem a meglévő hálózatok eddigieknél nagyobb mértékű összefonódása által biztosított képességek." Éppen emiatt a fejlesztőknek elsősorban egy biztonságos hálózatot kell létrehozniuk, amelyik lehetővé teszi, hogy a rendszer a legmostohább körülmények közepette is képes legyen a rákötött vagy felcsatlakozó egységek közötti biztonságos és gyors adatcserére.

S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? A nagyobb sávszélességnek és az új szoftvereknek köszönhetően a jövőben a robotfegyverek is képesek lesznek távirányítással működni. A Defense Information Security Agency nevű amerikai kormányügynökség tájékoztatása szerint a sávszélesség 160 Gigabit/sec lesz. Ezáltal a harcmezőn lévő katonák szinte azonnal a laptopjukra tölthetik majd a kémműholdak által készített felvételeket, amelyek legkésőbb négy másodpercen belül meg is fognak érkezni a notebookra!

Robert Stevens, a Lockheed Martin amerikai óriásvállalat vezetője szerint egy teljesen biztonságos internet fog létrejönni, amelyen keresztül az amerikai fegyveres erők és a titkosszolgálatok is cserélhetik majd egymással a meglévő információikat. A Lockheed Martin természetesen tagja a fejlesztőcsapatnak, amelyben többek között megtalálható még a Sprint internetszolgáltató, olyan hálózati eszközöket gyártó cégek mint a Sycamore és a Juniper Networks, a Cisco, a Qwest Comunications és a Ciena Corp is.

A hálózat által védett kommunikációt az teszi majd lehetővé, hogy abban a pillanatban, ahogy a rendszer zavarokat, hibákat vagy fennakadásokat észlel automatikusan egy új csatornára fog átváltani, azért, hogy a kapcsolat semmilyen körülmények között se szakadjon meg. A legnagyobb nehézséget azonban jelenleg az jelenti, hogy a meglévő számítógépes rendszereket és hálózatokat hogyan tudják egymással kompatibilissé tenni. Ez nagyon komoly feladat, és sok fejtörést okoz a szakembereknek és amelynek megoldatlanságán korábban kerékbe tört több program is, például a Worldwide Military Command and Control System és a Milstar.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #18
  Az már a mai netet is kiütné. Kivéve persze az optikát, meg a megfelelően védett katonai rendszereket.
  Ajánlott olvasmány :
  Blackout bomb
 • Laci73 #17
  Ez valószínűleg kamu hír, ugyanis rendkívül könnyen zavarható lenne egy ilyen rendszer. Egy EMI fegyver pedig meg is fektetné az egészet.
 • asdasdasd #16
  Katonak!
  Bal kezeket az asztalra, jobbat az egerre, a billentyuzetet hartavolsagon kivulre helyezni, kijelzo felett bamban bamulni! Iiiiindulj.
 • sz4bolcs #15
  Felső képen az amerikai Team3D counter-strike csapatot láthatjuk...
 • papabear #14
  Ahogy elnézem még pont a fekának van a legértelmesebb arca, a középső két szőke elég bamba..
  -Hö nézd jimmy, ez itt színes is meg mozog is.
  -Ahaaaa. Te figyelj aszonta az ezredesgóré, hogy ne nyúlkáljunk, jóvan! Baromi drága cuccok ezeeeek.
 • Flashy #13
  ja azt figyeld a néger keze se számítógépre termett, betakarja az egérpadot kompletten :D
 • Flashy #12
  akkor még ne mondjam le az adsl előfizetésemet a szar elavult ős-internetre?
 • Jimmyke #11
  Az ember rendkívül találékony ha háborúrol van szó...
 • Xboxman #10
  tahó
 • nemcsakfeel #9
  a kép annyira tipikus.
  a nagypofájú nigger ül elöl.
  lol