Berta Sándor

Saját internet-protokollt akar Kína

Önálló internet-protokollt akar létrehozni az ázsiai kommunista állam, de célja merőben eltérő a mai fejlesztésektől. A protokollt csak és kizárólag az ázsiai ország ellenőrizne, ám az ugyanakkor kompatibilis lenne a világ többi részén alkalmazott majdani IP-vel is.

Amíg a világ többi országában a szakemberek azt tanulmányozzák mikor és hogyan lehet átállni majd az IPv4-ről az IPv6 internet-protokollra, addig Kína egy saját hasonló protokollt akar felállítani. Az IPv4 az a szabvány, amelyen a jelenlegi internet alapját képezi. A jövőbeni IPv6-os internet-protokollt már szinte minden meglévő nagyobb és elterjedtebb operációs rendszer támogatja és hamarosan ez fogja felváltani az IPv4-t.

A váltásra főleg amiatt van szükség, mert rohamos mértékben csökken a még szabadon lévő internetcímek száma és az a lehetőség is egyre halványul, hogy prioritásokat szabjanak meg az internetes hálózati forgalomban. Az IPv6-nál ilyen veszélyek már nem fenyegetnek, elméletileg szinte korlátlan számú IP-cím kiosztható lesz.

A Kína által létrehozandó IPv9 az 1992-ben kifejlesztett, majd utána elfeledett TUBA-protokollon alapul, amely korábban az IPv6 konkurensének is számított. Az ázsiai országban azonban azt állítják, hogy az IPv9-et egy kínai állampolgár, bizonyos Xie Jianping találta fel. Az IPv9 egy 10 számjegyű rendszeren alapul és a jövőben három root-domainnév szerveren keresztül fog működni. Az IPv9 forgalmának átirányításáról az IPv4 és az IPv6 rendszerekre gigabites routerek gondoskodnak majd.

Ugyan az új internet-protokoll első tesztelése sikeres volt, de senki nem érti, miért van szükség megalkotására. Már csak azért is keresik az okokat a szakemberek, mivel mind az IPv4, mind pedig az IPv6 egy teljesen szabad szabvány, ami után senkinek sem kell licencdíjakat fizetnie. Minden valószínűség szerint arról lehet szó, hogy Kína minél nagyobb mértékben akarja ellenőrizni állampolgárai internethasználatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #26
  Az ideális kormány szerintem 1 MIÉP-SzDSz koalíció lenne, ami több oldalról nézve is paradoxon, ezért is nem fogok többet szavazni..
 • Tetsuo #25
  Sziasztok!
  Nem akarok politikába belemenni (kicsit jobbra húzok, de elutasítom a hátrányos megkülönböztetést ill szerintem nincs olyan h jobb meg bal, hiszen ma a kommunisták a legnagyobb kapitalisták -az annyukat is eladnák- mind1..)
  Szerény véleményem szerint Mo-n minden politikai befolyású lap (a legtöbb ilyen) torzít v egyszerűen a dilettáns újságíró/főszerkesztő politikai nézetét hordozza.
  A mai újságírásban nem lényeges a szakszerűség csupán a politikai nézet..pf mind a két oldalon.
  A politikusok pedig mind a 2 oldalon csak a saját zsebüket figyelik.. pf -köp 1et- :)
 • tajfun #24
  A legmanipulaltabb hir... ize, pletyka & hazudozas forras a re'mhir.tv. Meg a Magyar Nemzetellenes.
 • Piscator #23
  Szia!

  Szerintem...kivéve persze a Teller-ügyet...viszonylag...poltitikai fellángolások nélkül...még jobb oldali koromban is viszonylag színvonalasnak tartottam a Népszabit.
  Igaz, a politikai oldalakat a Magyarnemzetnél is egy idő után kihagytam, de a NSZ legalább nem fröcsögött oldalakon át, hogy a kormány miatt nem kap hirdetést.
  Ráadásul ők a baloldal, itt mégsem "nyalnak"be annyira kinai elvtársainak.

  Minden sajtó manipulálható, és manipulált. Szinte.
  Igazából szakmailag jónak tartom a népszabit, bár 774mondom, a véleményem szerint, és a kultúr rovatot is kivéve. Legalábbis a Bp melléklet jó volt.

  A HVG se lenne rossz, de azért nagyon képviseli egy magyarországi kisebbség érdekeit, és nagyon csúsztatva, körmönfontan, ami nem jó.
  Amúgy kösz az ajánlatot, hvg-t figyelőt szoktam olvasni.
  És nem vagyok NSZ fan.

  Cat:kösz, asszem azt a hírt is láttam.
  De legalább nem terjed náluk a pornó, illetve csak hiszik, meg kicsempészik a gyerekeket pár közeli országba, ott semmizik ki őket.
 • bandia #22
  Kínában tényleg nincs piacgazdaság, se demokrácia, de kommunizmus sem...Egy elég sajátos hibrid rendszer alakult ki. Rájöttek hogy muszáj piacgazdasági alapokra helyezni a gazdaságukat, ugyanakkor az ellenőrzésről sem akarnak lemondani...Hogy fejlődik ezerrel az igaz, de milyen áron??? Kb az 1 milliárd emberből a fele éhezik, a másik fele meg nyomorog, leszámítva a felső rétegeket ami nagyon nagyon szűk...maffia stb...Ezek az emberek persze már a nyugati luxusautókat is megengedhetik maguknak....Nemrélgiben mutatták be a Mercedes luxuskategóriás autóját Kínában...Mindjárt vett is valaki a helyszínen pillanatok alatt 2 őt...
  Hát ha ez a fejlődés akkor tessék...Én azért nem szeretném, ha Kínai körülmények között kéne élnem...Még mindíg mindent lehallgatnak meg megfigyelnek.
 • valaé valaé ná #21
  Nem értem. Az se jó ha itt vannak a multik, az se jó ha máshova mennek.
 • Picador #20
  Azt nem értem, hogy miért engedik a rohadt köcsög kiszipolyozó multikat Kínába meni (vinni a technológiát)... Ez kurva nagy hiba.
 • Cat #19
  http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32881
 • Tetsuo #18
  Gondolom, külföldi behívószámot simán lehet használni v műholdas telefont, persze nem mindenki engedheti + magának.
  Én kiutaznék lakni, mondjuk Shanghai-ba (imádom a kínai kultúrát is), úgy gondolom errefelé télleg csak a rémhírek jutnak L. Kína 1000rel fejlődik, a nagyvárosokban több száz felhőkarcoló épül évente, egyre nagyobb az egyéni (magán-) fogyasztás. (Ami most még jó, de ők is átesnek a ló másik oldalára mint mi: "nyugat"! Erről a multicégek gondoskodnak.)
  Azért tuti ami biztos, először retourjegyet vennék. :)
  Piscator, sikerült Mo legmanipuláltabb hírforrását kiválasztanod! A Népszabadság helyett ajánlom a HVGt v a Figyelőt (ha gazdasági híreket akarsz) ill maga az info weboldalát (ha van ilyen).
 • Piscator #17
  "viccre térve?
  Cat, a korábbi hsz-imből itélve, itt nem érzeted az ironiát?
  Bár bizots enyhült a helyzet, persze hogy nem demokratikus az az orzág.Szerintem.
  Mit is mond erről egy országos napilap?e-Szabadság nélkül Kínában