Berta Sándor

Sikerrel zárult az európai adatátviteli kísérlet

Egy terabit/másodperces adatátviteli sebességet értek el európai cégek egy üvegszálas hálózat tesztelése során. A kísérletben az Alcatel, a Deutsche Telekom és a France Telecom szakemberei vettek részt.

A 2001-ben útjára indított európai TOPRATE kutatóprogram részét képező tesztek során a France Telecom cég üvegszálas hálózatát használták. A projekt célja, hogy teszteljék a legkorszerűbb adatátviteli technológiákat, amelyeknél egy adatátviteli csatorna sávszélessége eléri a legalább 170 Gbit/s-os értéket és hogy bebizonyítsák, már napjainkban is lehetséges üvegszálas infrastruktúrák segítségével az egy Terabit/szekundumos adatátviteli sebesség elérése.

A kitűzött célok közül az utóbbit a kutatóknak sikerült teljesíteni. A France Telecom Marseille környéki, 430 kilométer hosszú üvegszálas hálózatán hullámosztásos multiplexelési technológiával (DWDM, Dense Wavelength Division Multiplexing) az adatátvitel során sikerült elérni az 1,28 terabit/másodpercenkénti átviteli sebességet. A tesztek során összesen nyolc optikai adatátviteli csatornát használtak fel, amelyek mindegyikében az adatátviteli ráta elérte, sőt meghaladta a 170 Gbit/s-ot. Ez az érték körülbelül 16-szor nagyobb a jelenlegi DWDM-termékek 10 Gbit/s-os csatornánkénti sebességénél. Mindez azt jelenti, hogy a nyolcból minden egyes csatorna kevesebb, mint egy másodperc alatt továbbított egy négy DVD-nek megfelelő tartalmat.

A kísérlet során bebizonyosodott az is, hogy az extrém magas csatornánkénti adatátviteli sebesség esetén is ki lehet küszöbölni a nagy távolságú átjátszásokkor fellépő különböző zavarokat. Ezenkívül a kutatók arra a kérdésre is választ kaptak, miszerint lehetséges-e a jövőben a jelenleginél nagyobb adatátviteli sebesség elérése és biztonságos megtartása a Deutsche Telekom és a France Telecom üvegszálas hálózatain. Mindez azért is fontos, mert így lehetővé válik, hogy olcsón fejleszteni lehessen a jelenlegi hálózatokat és így kielégíthetőek legyenek az egyre gyorsabb adatátviteli hálózatok iránti növekvő lakossági igények.

A TOPRATE kutatóprojekt jelentős támogatást kap az Európai Uniótól. A konzorcium tagjai közé tartoznak többek között az Alcatel németországi kutatórészlegei amelyek a projektkoordinátori munkát is végzik, valamint a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Fraunhofer Társaság Heinrich-Hertz Intézete, a dániai COM Műszaki Egyetem, a német VPISystems cég és a Valenciai Műszaki Egyetem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #20
  Azért az is egy vicc, hogy nálunk az optika lassabb, mint a rézkábel.
 • kicsizoz #19
  Azzal az a baj, hogy az ADSL nem optikára termett, de próbálják arra is ráerőszakolni több kevesebb sikerrel... (meg jó drágán)
 • TeszteloPontHu #18
  Idehaza meg a Matáv optikai területen nem tudja 512 kbit/s fölé emelni az ADSL sebességét...
 • Raszkolnyikov #17
  "1: Milyen világbéke ? Harcban áll a fél világ. Szoktál tévét nézni?"---> szoktál te törit tanullni?
  A királyok meg császárok idejében csak úgy röpködtek a hadüzenetek.
  Milyen fél világ te szerencsétlen? lássuk: Csecsen föld, Palesztína, Irak és esetleg (de csak esetleg!) É-Ír o. Ezek elszigetellt "háborúk", inkább gerilla harcok és nem fegyegetik a világbékét.

  2.68 nem volt konkrét háború. Inkább "ellenforradalom". Na de jó vegyük ide azt is, nem bánom. De ha megnézed ez akkor is majdnem 40 év. És ez a háború sem döntötte romba az országot.
 • Cat #16
  valami ujdonság csak lehet benne, ha már az alcatel erről is kiadott egy közleményt
 • shabba #15
  Ebben most igazán értem mi újdonság:

  2004 dec 3.
  8 optikai érpár x 16 csatorna x 10Gbps = 1.28Tbps
  távolság 430 km

  Miközben alcatelnek volt egy ilyen sajtóhíre még 2001-ben: http://www.alcatel.com/submarine/news/2001/11_29.htm

  2001 nov 29.
  1 optikai érpár x 365 csatorna x 10Gbps = 3.65Tbps
  távolság 6850 km

  De volt ilyen is: http://www.alcatel.com/submarine/news/2001/10_10.htm

  2001 okt 10.
  1 optikai érpár x 32 csatorna x 40Gbps = 1.28Tbps
  távolság 250 km

  Linket most nem találom de 2001-2002-ben volt 6.4Gbps-es eredmény bár lehet azt nem Alcatel hanem Siemens ejtette meg. Ott 160 csatornán, csatornánként 40Gbps-et vittek át egyetlen optikai érpáron elég nagy távolságra.
 • DOT #14
  1: Milyen világbéke ? Harcban áll a fél világ. Szoktál tévét nézni?
  2: 68-ban se mentünk a Felvidékre, hm ? ;)
 • artschiatwork #13
  egyetértek.
 • TheZsenyka #12
  Baromi korrekt. ADSL-el akár 324 GB-ot is lehúzhatsz egy hónap alatt 1024-es eléréssel. Tényleg tök korrekt a UPC 30GB-os korlátja :) Nem is beszélve az ADSL jóval alacsonyabb pingjéről ami játékoknál előnyös dolog.
 • GabiWong #11
  #9:
  Ha csak rádiót halgatok 20 - 25 gigát megeszik,
  30 giga eléréséhez 2 nap is elég,
  a konkurens ADSL-nél nincs ien.
  Akkor mitől is korrekt ?