Berta Sándor

Ismét megdöntötték az internetes sebességrekordot

Az új, általuk felállított sebességrekord bejegyzését kéri az Internet2 konzorciumtól a svédországi Lulea Műszaki Egyetem és az amerikai Sprint internet-szolgáltató cég.

A kaliforniai San Joséban található vállalat és a svéd intézmény szerint az általuk mért értékek azt jelentik, hogy egy új úgynevezett Internet2 Land Speed Rekord született. Amennyiben elfogadják az új eredményeket, akkor alig két héten belül megdőlt az internetes adatátviteli sebességrekord. Mindehhez a szakemberek a Sunet svéd egyetemi hálózat GigaSunet-Backbone, valamint SprintLink-Backbone rendszereket használták fel. Ezeknek a segítségével a ttcp-programokon keresztül kereken 840 GB-nyi adatot kevesebb, mint 30 perc alatt juttattak el a kiindulási ponttól a célállomásig.


Az adatcsomagok útvonala

Az előző rekordot a svájci CERN és a Caltech cég érte el. Az új adatok a bit-méter/másodpercben megadott értékek mellett tartalmazzák a tényleges adatátviteli sebességet és az adatátviteli távolságot is. A körülbelül 16 ezer 343 kilométeres távolságon, singlestream módban, az IPv4 protokoll használata mellett az adatátviteli sebesség 69,073 Petabit-méter/másodperc volt. Ez a legutóbbi rekordhoz képest 12 százalékos sebességnövekedést jelent.

A "tiszta" adatátviteli sebesség 4,23 Gb/s volt. A kísérlethez két, kereskedelmi forgalomban is kapható Dell 2650 szerver használtak fel a kutatók, amelyekben egy 2 GHz órajelű Intel Xeon processzor, 512 MB memória és egy Intel Pro/10GbE-LR hálózati csatlakozó volt. A számítógépen operációs rendszerként a NetBSD hamarosan megjelenő, 2.0-ás verziója futott. A tesztjelentések szerint ez az operációs rendszer azért bizonyult hasznosnak, mert jól "skálázza" a TCP-kódokat.

A szakemberek azt emelik ki, hogy a mostani kísérletekben az előző rekordhoz képest nagyobb teljesítményű számítógépeket alkalmaztak és az áthidalt távolság is nagyobb volt. A kutatók ugyanakkor nem felejtik el megemlíteni, hogy ezt a teljesítményt a mellett tudták elérni, hogy több, mint fél millió felhasználó a kísérlet ideje alatt is használta a vonalakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #34
  Ja, még valami az 1024-es fejtegetéseddel kapcsolatban: 1024 bájt az 1024 bájt, és nem 1024 bit, azaz, nem kell itt semmit 8-as egységekbe szedni. Az ettől független dolog, hogy 1 bájt az történetesen 8 bit.
 • dez #33
  (A válasz küldője a cikkben említett egyetem egyik műszaki vezetője.)
 • dez #32
  Most vettem észre a válaszod. Nos, nincs igazad. Nem is tudom, honnan szeded ezeket...

  Az 1024 nem is osztható 10-zel! De még a 8-cal oszthatóság sem számít itt. Ez egy bináris szám 10-es számrendszer-beli megfelelője, nevezetesen a 10000000000b-nek (hexa 0x400-nak). (A bináris számok ugyebár úgy jönnek ide, hogy azokon alapul számtech, mert a bitek ilyen számokat jelentenek...)

  Az alább írt új szabályozás a bájtokra is vonatkozik ám! Nem csak a bitekre.

  Ime egy válasz, amit egy internetes cég küldött nekem a tárgyban:

  "Hello,

  Thank you for your letter;

  In December 1998, the International Electrotechnical Commission (IEC)
  approved a new IEC International Standard. That standard defined megabyte,
  gigabit etc as multiples of 1000 (not 1024).

  You say that "Hard Disk Drive manufacturers a few years back started to
  (totally incorrectly) use "M" as a multiplier of 1000000". I don't think
  it's "totally incorrect", just adapting to the new standard.

  As a side note, the standard defines kibibit, mebibyte, gibibyte (etc) as
  the "binary" (multiples of 1024) terms, but that doesn't seem to have been
  adapted by very many...

  With kind regards,"
 • asdfjklö #31
  dfg: Azért nem pont így van.... :)

  Tudom, tudom megakavaró ez a cécó, de ha érti az ember, rájön nem is olyan bonyolult...

  Szóval megpróbálom érthetővé tenni:

  Annyiban helyes az állítás, hogy Kiló, Mega, Giga, stb. között 1024 a váltószám, amíg Byte-okról beszélünk, révén a Byte 8 bit, vagyis ha a Byte-okat azaz a "8-bit"-eket nagyobb csoportba akarták szedni logikusan 8-cal és 10-zel osztható számot kellet találniuk... Ìgy született meg az 1024, mint váltószám.
  Szóval 1 GigaByte = 1024 MegaByte ...stb

  De! Ha bitekről beszélünk a más a helyzet... Ott a Kiló, Mega, Giga, stb. között 1000 a valtószám, mivel itt a bit nem egy csokorbafoglaló egység :)
  Így itt: 1 Gigabit = 1000 Megabit ...stb

  Mellesleg valóban ezért akarták bevezetni a kibi, mebi, gibi és a többi fogalmakat, mert kavarodást okoztak :) Bár ezt én is kábé másfél éve hallottam, de õk azóta is tervezik :)
  És megjegyzem nem volt itt semmiféle valtoztatás, ez mindig is így volt...
 • _Vegeta_ #24
  Kene nekem olyan adattarolo ezkoz ami elbirja a 4gb/sec sebesseget. :)
 • shabba #23
  Egyelőre nem is az a cél hogy a közembernél 4Gbps-es kapcsolat legyen, nincs is realítása az infrastruktúra kiépítésének. Az ADSL kapcsolat telefonvonalon ehhez édes kevés. Az idehaza meglévő ADSL kapcsolatokkal elérhető maximum letöltési sebesség 8Mbps felfelé meg 800kbps de ehhez elég közel kell lakni a telefonközponthoz, kábeltávolságvan 2-3km-en belül.

  Ahhoz hogy nagysebességű kapcsolat erhessen el a végfelhasználóhoz kevés a telefon rézkábele, oda már optikai kábel kell. Ehhez viszont teljesen új infrastruktúrát kell kiépíteni, minden előfizetőhöz el kell érnie egy optikai szálnak. Ez az úgynevezett Fiber To The Home(FTTH) kapcsolódás, ilyenből nem túl nagy arányban de létezik pl. a skandináv országokban vagy japánban 10/100Mbps full duplex sebesség is elérhető.

  Persze az optikai szál önmagában még édeskevés, aktív hálózati eszközök is kellenek amitől életre kelnek a bitek. Az ilyen eszköz 10Gbps-es kapcsolódásokkal nem épp emberi árkategóriába esik, sok milliós vagy tízmilliós nagyságrendbe kerül, ebből közembereknek netet építeni nem lenne túl kifizedő vagy alaposan meg kellene kérni az árát.

  Pl. mondok egy példát, egy 10Gbps-es Intel hálókártya 2.5 millió forintba kerül. Te hajlandó volnál ekkora volumenű beruházásra a gépedbe csak azért hogy csatlakoztatni tudd a gépedet?
 • mrzool #20
  Nem kellett volna kirohannod, mert csúnyán bebuktad. Egyrészt pár éve változott a szabvány, és egy kilobájt = 1000 bájt, másrészt a távközlésben mindig is 10 hatványaival számoltak.

  Szóval mielőtt hülyézel valakit, gondolkozz el, lehet, hogy igaza van.
 • crx #14
  Ez a jövi én is ijen sebeséget akarok a mostani havidíj ellenébe. :) Szép álom. Jo elég a fele.
 • janos666 #12
  Bepakolja a RAM-ba amíg nem írta ki valami Skasis-ulra cuccra. Mennyi ramot is vesz be egy szerver mondjuk itanium (bár ez lehet hogy hülyeség) vagy Xeon rendszerben és mennyit megy a skasis-ultra?
 • [HUN]PAStheLoD #10
  mer te tudod, vazze ... iq-fájter tanulmányozzad már át a mai internet szolgáltatók szerződését és rá fogsz jönni ,hogy ők csak minimumot garantálnak , azaz ha reklámoznának 100 Mbitet de csak 320 Kbit lenne mint az invitelnél és a szerződés u. az lenne mint a mostani , akkor mélyen kussolhatnál mert ők teljesítették a szerződés rájuk eső részét te meg fizethetsz ... emellett az ISP-k kimenő routerei/gatewayei/szerverei etc... jelenthetnek szűk keresztmetszetet ..