SG.hu

Hordozható eszközök a magyarországi cégeknél

Biztató ütemben növekszik a hordozható eszközök elterjedtsége és aránya a magyarországi cégek PC-parkjában.

Az elmúlt évben az 50 fő alatti cégek ellátottsága is jelentősen javult. A legalább 1 darab személyi számítógépet használó hazai cégek valamivel több mint egynegyede, közel 49 ezer szervezet rendelkezik hordozható PC-vel. A laptopok hazai üzleti piaca dinamikusan fejlődött az elmúlt évben, a tavalyi adatokhoz képest az összes vállalati szegmensben számottevő növekedést mértek a BellResearch kutatói. A hazai vállalati körben dinamikusan folytatódik a mobil PC-k térnyerése, egyre több cég ismeri fel a hordozható eszközök előnyeit.

A felhasználók a noteszgépek teljesítményét tekintve már nem kényszerülnek lényeges kompromisszumokra, s az elmúlt években a hordozható és a desktop eszközök közötti árkülönbségek is jelentősen csökkentek. Az elterjedtségi arány a 10 fős vagy nagyobb vállalatok esetében megközelítette az 50 százalékot. Viszonyításképpen: 2004-ben 43 százalékos volt az arány, de már minden ötödik mikrovállalatanak is van legalább egy hordozható számítógépe. A legjobb ellátottságot jelző nagyvállalati penetrációs mutató - kis mértékben - tovább emelkedett, így e körben 2005 elejére csupán a cégek néhány százaléka nélkülözi a laptopokat. Arányaiban a legnagyobb fejlődést a középvállalati szegmens produkálta, ahol az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 12 százalékpontos növekedést mértek az elemzők.


A hazai üzleti szféra hordozható PC-állományának legnagyobb hányada, mintegy harmada a mikrovállalatoknál üzemel. Ez a szegmensbe tartozó cégek nagy számosságának tudható be (az 1-9 fős vállalkozások ugyanis a noteszgéppel rendelkezők 68 százalékát teszik ki), az egy cégre jutó laptopszám a nagyvállalati körben több mint hússzorosa a mikrovállalkozásokénak, de a kis- és középvállalati kör hasonló mutatószámai között is több mint két és félszeres a szorzó - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A 10 fő feletti vállalati szegmensben a fővárosi cégek hordozható PC-inek állománya magasan a vidéki régiókban működő vállalatok fölött áll, a sor végén álló délkelet-magyarországi régióhoz viszonyítva az egy cégre jutó állomány Budapesten 2,4-szeres.

A kéziszámítógépek (PDA-k, zseb-PC-k stb.) elterjedtsége egyelőre az összes szegmensben messze elmarad a hordozható PC-kétől, noha az elmúlt évben ezen a területen is volt némi, mintegy 2 százalékpontos növekedés. A 2005 eleji adatok szerint a 250 fő feletti cégek kevesebb mint harmadánál, a középvállalatok alig több mint egytizedénél található kéziszámítógép, a kisvállalkozások körében ez a mutató egyelőre 8 százalék alatti.A mobileszközök alkalmazásában pozitív hatást fejt ki a vállalatok nemzetközi orientációja - hangsúlyozzák a BellResearch elemzői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!