Berta Sándor

Életmentő adatok az osztrák elektronikus betegkártyán?

Bár már a múlt héten megkezdődött az osztrák E-Card tesztelése, a szakeberek között továbbra sincs egyetértés abban a tekintetben, hogy milyen adatok is kerüljenek fel a kártyára.

Mint közöltük, két burgenlandi településen, Trausdorfban és Oslipban múlt héten szerdán megkezdődött az osztrák elektronikus betegkártya-rendszer tesztelése. Maria Rauch-Kallat osztrák néppárti egészségügyi miniszter szerint a kártyákra a korábban elfogadott adatokon kívül további más bizalmas adatok is felkerülhetnek majd, ha ezt a beteg támogatja. A tárolt információk kétfélék lehetnek: egészségügyi adatok, illetve az orvos számára fontos információk.

Az előbbiek csoportba tartozó adatok lehetnek például, hogy mikor és milyen oltásokat kapott korábban a páciens, milyen allergiái vagy fertőző betegségei vannak, cukorbeteg-e stb., míg a második csoportba azok az információk tartoznak, amelyek adott esetben szintén életet menthetnek, például hol és milyen módon érhető el az illető személy legközelebbi hozzátartozója, vagy ki dönthet a beteg nevében, ha például eszméletét vesztette vagy kómában fekszik. A jelenlegi elképzelések szerint a páciens döntheti majd el, hogy mely információkat és adatokat adja meg magáról és melyeket nem. A hatóságoknak ebbe a kérdésbe nem lesz beleszólásuk.

Tisztázatlan az a kérdés ugyanakkor, hogy ki viheti majd fel ezeket az adatokat a chipkártyákra. A miniszter szerint erre a leginkább jogosult személy a beteg kezelőorvosa lehet, aki iránt a páciens amúgy is bizalommal van. Ez ügyben a minisztérium még tárgyal az Osztrák Orvosi Kamarával, a tárgyalások azonban meglehetősen feszült légkörben zajlanak, mert a kamara sokallja a tervezett kártyánkénti 10 eurós árat.

Kérdéses továbbá az is, hogy a plusz információk miatt többe kerül-e, az osztrák betegek számára az eletronikus betegkártya, és ha igen, mennyivel. A szakembereknek mindenesetre van még idejük, hiszen 2006-ig kell választ találniuk a felmerülő kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    a kártyákra végülis rengeteg adatot fel lehet pakolni viszonylag olcsón , inkább azzal lehet baj, hogy ezekre majd jobban kell vigyázni, mert míg ma elég csak a TAJszámot megjegyezni , vagy fényásolni a TB kártyát .. majd itt backupolni is kell :)