47
-
darkhill #47 Szerintem vmi hasonlóra gondolnak -
Freejack #46 Levegőt venni a legkárosabb, mert az O-től
oxidálódik a szervezeted
-
Advanced User #45 Ja igen: te pl. jogosnak éreznél-e kártérítést, ha a mikrosütőd impotenssé tenne, és a barátnőd / feleséged "kényszerűségből" a szomszéddal dugatná magát?
(bocs az alpári stílusért)
Annak hát, ezért intézném el a szomszédokat a szekercével
-
pemga #44 Egyébként járt errefelé egy indianapolisi jogászprof, azt fejtegette, hogy igen, ezek a perek és őrült-kártérítések ami miatt az amerikaiakat mindenki hülyének nézi, ezek léteznek. De: ha feljebb eszkalálják magasabb fokon az érték töredékét ítélik csak meg jogosnak (és ezt meg is szokták tenni, csak ezt már nem szokták reklámozni.) Másrészt az esetek 99.9%-a sosem esküdtszék előtt zajlik, hanem vagy peren kívüli megállapodás, vagy amit nálunk választottbíróság néven ismernek (kijelölnek egy harmadik felet, aki valahogy dönt és ebbe mindkét fél belenyugszik, és ez a harmadik fél nem az állam által nyújtott szolgáltatás...) Természetesen ez a lehetőség a büntetőjogi perekre nem vonatkozik. -
LowEnd #43 Ja igen: te pl. jogosnak éreznél-e kártérítést, ha a mikrosütőd impotenssé tenne, és a barátnőd / feleséged "kényszerűségből" a szomszéddal dugatná magát?
(bocs az alpári stílusért) -
LowEnd #42 Jogi oldalról megemlíteném azért azt, hogy a kártérítés nem teljasen indokolatlan (teljesen befutható).
Véleményem szerint, ha megveszel egy eszközt, és azt rendeltetésszerűen használod, nyugodtan elvárhatod hogy ne tegyen kárt benned.
A laptop (nevéből fakadóan) arra lett kitalálva hogy ölben hordd. Azért van rajta billentyű és touchpad, valamit stick is.
Ha ez veszélyes, akkor legalább a használati útmutatóban legyen feltüntetve. Ha meg szarik erre a gyártó / forgalmazó, akkor tessék fizetni!
Igaz, hogy amerikában a pereskedés külön iparág / megélhetési forrás lett, de a nyilvánvaló árnyoldaltól eltekintve, ez egyúttal magával hozta azt a kultúrát, miszerint senki nem akar senkinek kárt okozni, ha csak elkerülheti.
Nem kell ezeket a célkitűzéseket feltétlenül kinevetni.
"A tű nagyszerű életmentő eszköz. Azáltal, ha nem nyeljük le." -
BiroAndras #41 Én már lassan 20 éve használok számítógépet (kezdve a C16-tal). Ennek nagy részében 60Hz-es moncsit (meg ugye a C16-hoz TV-t) és mindenféle ergonómia nélküli input eszközöket használtam. Igaz, ennek csak a második felében nőtt napi 8 óra fölé a használat. Legjobb tudomásom szerint semmi bajom nem lett. Igaz, a szemem rossz, de ez öröklött dolog már megvolt mielőtt először géphez ültem. A csuklótámasz sose hiányzott, ma is inkább csak zavar. És nekem a régi fapados kocka egér is kényelmesebb volt, mint a mai ultradizájnosak (most MX1000 van, az egész jó). A monitoroknál viszont egyértelmű a javulás (19'' TFT van, és egyszerűen imádom).
Laptopon is dolgoztam már egyhuzamban 19 órát, nem olyan vészes az (mármint a laptop, nem a munka :) ). Asztal meg egér persze minimum kell hozzá, de a billentyűzet nem fontos. Legtöbbször nincs is elég hely ahhoz, hogy azt is rakjunk mellé. Ráadásul a hordozhatóságot az már erősen rontja a méreténél fogva.
Természetesen a megfelelő testhelyzet fontos, de szerintem az ember érzi, hogy mikor kényelmes (4-5 óra után tuti érzi, ha nem az :) ).
Egyébként a legkomolyabb sérülést akkor okozza egy laptop, ha felrobban az aksi. Az egyik ismerősömmel megtörtént, de szerencsére épp nem ült a gépnél. -
#40 Nagy marhaság ölben tartani, meg ágyon a laptopot, amellett hogy kényelmetlen a gépnek sem tesz jót, hogy el van takarva az alsó venti nyílása. -
#39 okosan kell élni és akkor nem leszel impotens meg beteg, szeretem olvasni ezeket a tömeges néphülyítő irományokat, mert néha szórakoztató, de azért néha nem árt átgondolni hogy is kellene ennek lennie... -
pemga #38 Egy mezei Prescott proci már önmagában felvesz 100W-t, mar nem lehet csak úgy nyúlkálni a házba :). Gondolj bele, egy 100W-s izzót sem fogdosol, pláne nem tárolod órákon keresztül érzékeny helyekhez közel :). Igaz a laptopokban mobil procik vannak, ami jó esetben kevesebbet fogyaszt, de alapvetően sokkal nyengébb a hűtési lehetősége mint egy asztali gépnek.
Impotenciát is egyszerűen felforralással ér el, életképtelen sejteket fog előállítania a mellékhere, erről volt már egy cikk pár éve, h. veszélyforrás, na úgy tűnik bekövetkezett...
A munkahelyi ergonómia-előírás (törvény erejével :)), tartalmazza hogy a géppel sokat dolgozóknak óránként jár 10 perc szünet (jójó, ez a törvényi előírás, betartás a hagyományoknak megfelelően), amit alapvetően testmozgással kéne eltölteni. -
pemga #37 Egy mezei Prescott proci már önmagában felvesz 100W-t, mar nem lehet csak úgy nyúlkálni a házba :). Gondolj bele, egy 100W-s izzót sem fogdosol, pláne nem tárolod órákon keresztül érzékeny helyekhez közel :). Igaz a laptopokban mobil procik vannak, ami jó esetben kevesebbet fogyaszt, de alapvetően sokkal nyengébb a hűtési lehetősége mint egy asztali gépnek.
Impotenciát is egyszerűen felforralással ér el, életképtelen sejteket fog előállítania a mellékhere, erről volt már egy cikk pár éve, h. veszélyforrás, na úgy tűnik bekövetkezett...
A munkahelyi ergonómia-előírás (törvény erejével :)), tartalmazza hogy a géppel sokat dolgozóknak óránként jár 10 perc szünet (jójó, ez a törvényi előírás, betartás a hagyományoknak megfelelően), amit alapvetően testmozgással kéne eltölteni. -
LowEnd #36 Egy fazonnak megégette a lábát... (tényleg cefetül fel tudnak melegedni. Lehet hogy úgy okozott impotenciát, hogy a laptop tükörtojást sütött? Vagy ráesett a répára? Hmm?)
Egyébként én is észreveszek magamon ilyen gondokat (programozok), ropognak az ujjaim, fáj a nyakam, ilyenek. :-(
Pedig nem vagyok aggastyán.
(PEREJJJÜNK BE MINDENKIT! YESS!) -
#35 ez fasság hogy ölbe kell a kurva laptopot tartani. én is asztalon használom -
Sityi #34 Mármint hogy hogyan kéne egészségesnek maradni géphasználat közben. -
Sityi #33 Ebben tényleg van némi igazság: azért ezeket egyben leírva ritkán látni... -
ddfg #32 Ez tipikusan az az eset, hogy hasznalj valamit extrem korulmenyek kozott, es kiderul, hogy karos... Nem a notebook a karos konyorgom, ha egyszer nem ugy, nem annyit hasznaljak, mint amire kitalaltak, akkor persze hogy rossz... Agyon kene loni az osszes embert, aki ilyen semmire se valo felmereseket vegez... Vagy legalabbis elkuldeni hamburgerarusnak, ott tobbet tehet a vilag nepessegeert... Ebbol a penzbol fejleszthetett volna ergonomikus billentyuzetet is, vagy jollakathatott volna par ehezot. De tudjuk, folosleges hulyesegre mindig van penz mindenhol... -
dez #31 ...legalábbis ha nem vigyáz. -
Hegyikecske #30 nah szal a kövi a képlet...
AKI LAPTOPOT HASZNÁL AZ BETEG LESZ (vagy impotens) :D:D:D:D:D:D:D -
dez #29 Na jó, de te pl. pontosan tudod, milyen az az asztal, és milyen az egészséges testtartás? Vagy hogy mennyi idő alatt alakul ki inhüvelygyulladás ha laptopon gépelsz? Hallottál egyátalán eddig erről, hogy ilyen figyelemreméltó problémák ezek a laptopoknál, vagy úgy általában? -
Sityi #28 Amiótaa Nagy Pocsolyán túl egy hölgy pert nyert egy háztartási gépeket gyártó cég ellen, hogy ő nem tudta, hogy kisállatot nem lehet mikrohullámú sütőben szárítani, én nem vagyok benne biztos, hogy ez tényleg mindenkinek egyértelmű és nyilvánvaló...
Amúgy valami hasonló érvényes az asztali PC-kre is: megfelelő asztal kell hozzájuk, hogy egészséges testtartásban és távolságra üljünk előtte. -
dez #27 Hm, azért egy kicsit más egy ilyen nyilvánvaló dolog, és egy munkaegészségügyi, ergonómiai szakismeret... -
FTeR #26 én mintha már láttam volna, kis átlátszó matricákra írva figyelmeztetéseket. pl laptopoknál, h 4 óránként áljunk fel előle, meg vigyázzuk hova tesszük...
de ezek olyanok mint a superman jelmezen a nagybetűs figyelmeztetés, h "az ember alapvetően nem tud repűlni és ezen a jelmez viselése sem változtat." -
dez #25 Jó, ha így tekintjük, akkor is a gyártók felelőssége, ha - minden figyelmeztetés nélkül - önmagukra veszélyes játékszert a "hülyék" kezébe adnak... :) (Bár szerintem azért nem annyira nyilvánvalóak ezek a veszélyek, mint pl. egy kés esetén, hogy olyasmit is vághat, amit nem kéne, stb.) -
FTeR #24 Einsteinnek van erre egy elmélete... -
dez #23 Ez alapján a többség "hülye". -
dez #22 Az egészség elvesztése után ezek a "jó" dolgok már nem is annyira jók. -
FTeR #21 a felsorolt "betegségek" mind olyanok, amiről nem a laptop tehet, hanem a hülye felhasználó. Ennyi erővel a sósavat is tíltsuk be, mert már több takarító nő hiányzott napokat égési/marási sérülések miatt.
A biciglizés is egészségtelen, mert egész nap előregörnyedve fogod a kormányt... -
#20 Magyarázzák ezt meg egy brókernek, akinek ott kell lógnia órákon át a napi árfolyamon... vagy a paksi atomerőmű műszerészeinek... és sorolhatnám.
-
megrab #19 Már látom a jovőőőt...
A következő generációs oprendszerek 20 perceként leállnak, esetleg Norbi-PC videókat vetítenek nekünk.
-
bandia #18 Az éléetben minden ami jó,a z vagy kjáros, vagy rákot okoz, vagy már csak szimplán öl:) Szal egyszer élünk, akkor hagyjunk ki mindent? Neeem:D -
#17 vagy véletlen rácsukod ..... :D -
avman #16 jav: minden olyan munkakör képrenyő előtti mv-nek számít, amelyben szg. használat, biztonsági kamerea figyelés, satöbbi a napi 4 órát meghaladja, -
avman #15 így van, bár inkább nemzőképtelenségre gondolhattak, ugyanis a heréknek, h hímivarsejetet termeljenek valmivel kisebb (35-36 fok környéki) hőmérsékletre vab szükségük (ezért is helyezkedik el a testtől egy kicsit távolabban és lóg abban a bizonyos bőrszütyőben), efölött már károsodik a műkődése, szélsőségesebb, tartós (és itt már a +1 celsius is nagynak számít, ellentétben pölö a 10 centivel) magas hőmésékelt esetén károsodik éspedig visszafordíthatatlanul a működés. Persze ez nem két nap, hanem 5-10-15 év alatt zajlik le. Másrészt: mindem munkakör képrenyő előtti munkavégzésnek számít, amelynek külön, jogszaályilag előírt munkavédelmi, egészségvédelmi és egyéb feltételei vannak (megfelelő tárgyi ergonómia, szükség esetén védőszemüveg, satöbbi. Többek közt 50 perc munkavégzés, 10 perc szünet és napi 6 óránál többet ma Magyarországon elvileg egy munkakörben sem tölthet monitor előtt, ezért mind a munkaügy, mind az ÁNTSZ, mind a MUnkavédelmi Felügyelőségek büntethetnének, cak épp a munkaadók többsége még a megfelelő ergonómiai követelménykere is tesz a többiről - például a foglalkozás egészségügyi szolgáltatás - nem is beszélve. -
#14 Úgy "sajnálom" szegény beteg embereket. -
snorbi #13 Ha ölben tartod a gépedet, akkor - persze férfiak esetén :) - a heréket melegen tartja. Pedig azok azért vannak külön zacskóban, mert a normál testhőmérsékletnél is hidegebbre van szükségük a megfelelő működéshez.
Vagyis nem kell feltétlenül megégniük ahhoz, hogy kárt okozz bennük. -
Power #12 Pedig van ilyen.
Ölben tartod, a gép meg nagyon meleg lesz -> károsodnak a sejtjeid. Régebben még égési sérüléses esetek is voltak, szép számmal. -
#11 Én erről már korábban hallottam, az ölben tartott gép esetében az érzékeny testrészek --mint pl a "matyid"-- akár meg is éghetnek (az általam olvasott cikk szerint). Több ilyen panasz érkezett hozzájuk meg kutatók kutatgattak asszem... :)
Részleteket nem tudok, mert nincs noteszgépem, meg nem is érdekel annyira a téma, mivel közeljövőben nem is lesz... -
#10 A gyártóknak lenne az a feladatuk --ezek alapján--, hogy leírják a használati útmutatóba a helyes testartást és használatot, valamint felhívják a figyelmet a különböző veszélyekre!
Szerintem így már korrekt lenne... -
#9 "...sőt feljegyeztek már impotenciás eseteket is."
Lol, ezt meg hogy? Eccerűen nemtom elképzeni
Ha sokat gépezek, leszárad a matyim? -
#8 Nem szar a cikk, csak nincs igazán hírértéke. Aki 8 órát tölt gép előtt az tisztában van a fenti dolgokkal. Amik tények. Sajna nekem is előjön néha, inhüvelygyuszi, ill pár izületi fájdalom. Pedig még csak 25 vagyok. Tessék megfogadni a cikk mondandóját.