Berta Sándor

Digitális segítség lábadozó betegeknek

Miután a "Digitális Betegkísérő" nevű alkalmazást feltelepítik egy PDA-készülékre vagy mobiltelefonra, emlékezteti a beteget arra, hogy mozognia kellene egy kicsit vagy hogy milyen ételeket egyen.

Sok beteg miután elengedik a kórházból a megfelelő gondoskodás hiányában visszatérhet néhány káros régi szokásához, például elkezd kávézni, cigarettázni, kevesebbet mozog vagy egészségtelen ételeket eszik. Nos, a szoftver ilyen esetekben lép közbe, mivel akkor is figyel a páciensre, amikor nincs mellette például egy ápoló vagy egy családtag. A Fraunhofer Intézet Dortmundban található Szoftver- és Rendszertechnikai Intézete által kifejlesztett program nemcsak a klinikákról épp kiengedett páciensek mindennapjait könnyítheti meg, sőt, kezdetben a túlsúlyos gyerekek és felnőttek megsegítése volt a cél.

Jelenleg még a szoftver tesztelése zajlik, ám ez igencsak költségigényes feladat és az intézet jelenleg támogatókat keres. A tervek szerint 18 hónapon át figyelnék meg a kísérletre önként vállalkozó lábadozó betegeket és így éles körülmények között is valóban kiderülne, hogy mennyire hatékony a Digitális Betegkísérő. A módszer több dolog miatt is hatásos lehet. Egyrészt kevesebb lenne a káros szokásaihoz visszatérő beteg, másrészt a páciensekkel foglalkoznának, még ha az csak egy szoftver is és nem egy ápoló, valamint jelentősen csökkenthetők lennének az utókezelési költségek, amiket például otthonápolók alkalmazása jelent.

Mint azt Kerstin Heuwinkel, a Fraunhofer Intézet munkatársa elmondta, a szoftver képes tanulni és igen sokrétű. A betegek küldhetnének egymásnak szöveges üzeneteket vagy lejátszhatnának maguknak zeneszámokat, illetve a fogyni vágyóknak a fogyókúra előtti képeiket mutatná meg a program, így ösztönözve őket a terápia folytatására, mutatván hogy a kezdeti állapotukhoz képest már mennyit fogytak. Először a túlsúlyos gyerekeknél fogják tesztelni az új módszert - méghozzá játékosan. A gyerekeknek olyan kérdésekre kell majd válaszolniuk, amelyek a helyes táplálkozásra vonatkoznak és a helyes válaszokat a szoftver pontokkal fogja jutalmazni, éppúgy, mint mondjuk egy kvízjátékban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!