• BiroAndras
    #41
    Én már lassan 20 éve használok számítógépet (kezdve a C16-tal). Ennek nagy részében 60Hz-es moncsit (meg ugye a C16-hoz TV-t) és mindenféle ergonómia nélküli input eszközöket használtam. Igaz, ennek csak a második felében nőtt napi 8 óra fölé a használat. Legjobb tudomásom szerint semmi bajom nem lett. Igaz, a szemem rossz, de ez öröklött dolog már megvolt mielőtt először géphez ültem. A csuklótámasz sose hiányzott, ma is inkább csak zavar. És nekem a régi fapados kocka egér is kényelmesebb volt, mint a mai ultradizájnosak (most MX1000 van, az egész jó). A monitoroknál viszont egyértelmű a javulás (19'' TFT van, és egyszerűen imádom).

    Laptopon is dolgoztam már egyhuzamban 19 órát, nem olyan vészes az (mármint a laptop, nem a munka :) ). Asztal meg egér persze minimum kell hozzá, de a billentyűzet nem fontos. Legtöbbször nincs is elég hely ahhoz, hogy azt is rakjunk mellé. Ráadásul a hordozhatóságot az már erősen rontja a méreténél fogva.
    Természetesen a megfelelő testhelyzet fontos, de szerintem az ember érzi, hogy mikor kényelmes (4-5 óra után tuti érzi, ha nem az :) ).
    Egyébként a legkomolyabb sérülést akkor okozza egy laptop, ha felrobban az aksi. Az egyik ismerősömmel megtörtént, de szerencsére épp nem ült a gépnél.