Berta Sándor

Véget ért az agytumoros BBC újságíró blogja

Soha többé nem frissítik a világ egyik legolvasottabb online blogját. Több millió felhasználótól és az interaktív világtól egy utolsó megrendítő bejegyzéssel búcsúzott el Ivan Noble tudományos újságíró, a BBC rádió munkatársa.

"Ez az utolsó naplóbejegyzésem" - írta Noble, majd így folytatta: "Ezt a szöveget már korábban megfogalmaztam, mert tudtam, hogy előbb-utóbb eljön az az időpont, amikor már nem lennék képes leírni az utolsó gondolataimat. Ez az időpont most érkezett el." Az újságíró 2002 augusztusa óta tudta, hogy agytumorja van. Azóta a férfi online naplóját átlagosan naponta százezren keresték fel, hogy együttérzésükről biztosítsák a férfit és hogy ha tudják, bármiben segíthessék, vagy enyhítsenek a fájdalmain.

Nagyon sokan a barátjukká fogadták a BBC munkatársát és többen olyan lépésere szánták el magukat, amelyek megváltoztatták az eddigi életüket. Ivan Noble egyik internetes barátja, Ana M. Brown Nagy-Britanniából például a beteg férfi miatt szokott le a dohányzásról.

Noble, mióta tudomást szerzett a szörnyű betegségéről, 2002 augusztusa óta rendszeresen tájékoztatta a több százezer barátját aktuális állapotáról, a kemoterápiás kezeléseiről, agyműtéteiről, az átélt fájdalmakról és az újra és újra neki erőt adó reményről is, mert hitte, hogy legyőzheti a rákot. "Köszönöm mindannyiotoknak, akik segítettetek és elkísértetek az utamon. Ha már két-három ember miattam abbahagyja a dohányzást, már megérte a fáradozásaimat és értelmet adott a küzdelmemnek."

A webnaplót (blogot) 1997-ben John Borgar találta fel. Egy olyan megjelenési formáról van szó, ahol a napló gazdája leírhatja a vele történteket vagy a gondolatait és az oldalt látogatók leírhatják a véleményüket és az észrevételeiket. A blog rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Azonban most nemcsak a blogger-, de az internetes társadalom is kénytelen búcsúzni az egyik oszlopos tagjától. Úgy tűnhet, Ivan Noble elvesztette a rák elleni harcot, hiszen a gyilkos kór legyűrte a szervezetét, ám a küzdelmet mégis a férfi nyerte: emberként, méltósággal viselte a megpróbáltatásokat és a szörnyű kínokat. Utolsó szavaival is így köszönt el millió barátjától és bebizonyította, hogy nem igaz a megállapítás, miszerint az internet személytelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #11
    ok np
  • CHEAPBOY #10
    Hát kömény dolog az elet, annyi szent.
  • Tetsuo #9
    Ezt csak általánosan írtam, s inkább az olvasókat jellemztem mint az írókat. (Gondolom ebben a "műfajban" is úgy van, hogy sok tízezer hányadékra jut egy überfaxa iromány, de izléssel azt meg lehet találni.)
    Szóval ez nagyon időigényes dolog s nehéz lehet kiválasztani csak néhányat (pl kedvenc filmsztárok, zenészek, sportolók, tudósok blogjai.. meg haveroké). /Engem pl nem érdekel kedvenc színészem naplója, inkább a filmje../
    ..
  • Cat #8
    MEGHALT

    http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4193093.stm
  • fonak #7
    Dohányzástól agytumor? Azt hittem azt pont nem okozhat...
  • noss #6
    Nem olyan mint a szappanopera. Csak azt a blogot olvasod, amelyik írója érdekel, vagy aki érdekeset ír. Ennyi. Én jelenleg senkiét sem olvasom.. :)
    De ez ált. olyan, mintha naplót írnál magadnak, csak nyilvánosan.
    A főtémával kapcsolatban:
  • Mice #5
    hát akkor ez pedig dráma :(

    egyébként nem értem a hozzálásod. miért írsz úgy erről mint ha ez vmi geek dolog lenne. még ha épp kevesebb is van a normálisabb blogokból de azért azok is vannak. e.g. disszájt
  • Tetsuo #4
    Webnaplót csak a munkanélküliek, nyugdíjasok, az otthonülők meg a diákok(órán) szoktak olvasni nem? Olyan mint a szappanopera..
  • flashX #3
    Szegény
    Pont rák...
  • [HUN]PAStheLoD #2
    a blogot a WWW atyja Sir Tim Berners Lee "találta fel " .. legalábbis ő írta az elsőt

    szerk:

    hm vagy nem .. http://en.wikipedia.org/wiki/Blog , tehát sry