Berta Sándor

Egyre több embert tesz munkaképtelenné az egér

A számítógépes egér bármennyire hasznos eszköz, rendszeres használata több ezer felhasználó életét keserítheti meg, vagy még rosszabb esetben tönkre is teheti.

Az emberi szervezet, különösen a csontok és az inak számára az egérrel végzett állandó klikkelgetés komoly veszélyeket hordoz. A rendszeres, éveken át végzett egysíkú munka - az orvosok által bizonyítottan - később akár komoly fájdalmakhoz és ennek következményeként munkaképtelenséghez is vezethet. Willibald S. egy innsbrucki számítógépes munkát végző technikus az egér miatt vesztette el a munkáját és vált munkaképtelenné. Az évek múlásával a fájdalom egyre nőtt, először csak az ujjai fájtak, később már a kézfeje, az alkarja, majd a könyöke is. Amikor végül a férfi már nem bírta elviselni a kínzó fájdalmat és már nem tudott dolgozni, elment az orvosához, aki a jobb kezében krónikus ínhüvely-gyulladást állapított meg nála.

Dieter Gehmacher innsbrucki ortopédus szerint a számítógépes egér, bármennyire hasznos "jószág" is, egy új betegség elterjedéséért felelős. Mivel az egér használatakor az ember általában csak egy vagy legfeljebb két ujját használja és ez a tevékenység rendszeres, ezért fennáll a veszélye annak, hogy az érintett ujjak, illetve az azokban lévő csontok és inak nem tudják kipihenni magukat. A szervezet megpróbál tiltakozni az állandó igénybevétel ellen és ezért kezdenek el fájni az ember ujjai, karjai, vállai. Később mindez kihathat a fejre és a gerincre is. Elvileg ín- vagy ínhüvely-gyulladást bárki kaphat, aki rendszeresen a számítógép előtt ül és dolgozik vagy játszik. Különösen érinti ez a betegség például az építészeket, illetve az irodai munkát végzőket.

S hogy illik komolyan venni a figyelmeztetést, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy csak az innsbrucki egyetemi klinika ortopédiai ambulanciáján kétnaponta jelentkezik olyan beteg, akinek akut ínfájdalmai vannak. A legnagyobb baj az, hogy sokan csak kinevetik és alábecsülik ezt a betegséget. Azonban az "egérbetegségnek" is nevezett akut probléma ellen is lehet mit tenni. Így például az egérnek mindig egy szinten kell lennie a billentyűzettel, az egérpadnak pedig az elülső oldalán magasabbnak kell lennie, mint a többi oldalon. Amennyiben valakinek már nagy fájdalmai vannak, akkor már csak a különleges mozgásterápia segít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #91
  Én is vagy 20 éve gépelek/egerezem. Sose volt semmi bajom tőle.
  Tapasztalatom szerint a legtöbb ember egyszerűen nem törődik a megfelelő munkakörülményekkel. Pl. még mindíg golyós egeret használnak optikai helyett, pedig kax. 1500Ft-ért lehet cserélni. A monitort meg 60Hz-en hagyják, aztán csodálkoznak, hogy kifolyik a szemük.
  Meg még egy dolog, ami nekem legalábbis bevált : az egér sebességét maximumra állítom, így a kezemet csak egész kicsit kell mozgatnom (a célzás viszont kicsit nehezebb).
  És természetesen mindenképp kell 1-2 óránként 5 perc pihenés.
 • BiroAndras #90
  "Ahogy olvasgatom a hsz-et, végre látok egy Microsoft terméket, ami kifogástalan"

  Ez nem igaz. A win van úgy tervezve, hogy csak MS egérrel tudd kényelmesen használni!
 • AgentKis #89
  Szörnyű!

  Tört már valaki betont vagy követ kalapáccsal. Esetleg kemény talajt ásóval, kapával.
 • HuHa #88
  Előbb ment tönkre 2 egerem diablózásban, mint hogy egy kis fájdalom is lett volna a kezemben. Bár most a cikk hatására elkezdett fájni:D

  Ez valamiféleképp adottság kérdése is. Pl. én nyolc éve ülök a monitorom előtt, és sosem fájt a szemem tőle, más családtag leül elé és 10 perc után már nyekereg fáj a szeme. A hosszan tartó gépelésben elfárad a kezem, ez tény, de hogy egerezés...
 • SZU #87
  Ez volt a nagy igazság ember! Szívemből szóltál!!

  OFF
  Egyébként meg ja. Lehetne fogyatékos is a srác. Bár megérzésem szerint ez itt most nem áll fent, de lehet az olvasó fórumozók között is kerekesszékes, s egyéb mozgásában korlátozott (és itt egy kicsi társadalmi tudatformálás on: ne mondjátok, hogy tolószékes, mert az mást jelent. Kerekes-székes, vagy mozgáskorlátozott).

  És nekik biztos nagyon kellemes lehet, amikor egy ilyen "élet császára" meg is mondja, miből marad ki, a maga tökéletes istenüberdejóqrnimegcsajozni stilisztikájában...

  ON
 • Ma2ska #86
  /merthogy meglátásom szerint nem attól jó fej valaki mit csinál, és hány órában, hanem hogyan viszonyul a dolgokhoz, föleg a többi emberhez, és lehet e rá számitani ha baj van, hogy továbbfüzzem az offtopik gondolkozást kissé/
 • Ma2ska #85
  Nyilván attol is függ hogy az asztal, szék megfelelö e, kényelmes testhelyzetben megy az egérnyomkodás. Tény hogy az fps játékok, föleg ha sokat játszik valaki jobban igénybevesznek mint valami egyéb munka. Persze napi 10 óra fps töl elöbb lesz más baja az embernek mint ujjizületi. Én pl. már egy óra után hülyét kapok a sok csaló kis k.töl., ezért max 2 órát ha kibirok egyfolytában azt se naponta persze. Aki kényelmesen akar játszani, meg jól, az konzolozzon.
  Felmerült ismét offtopik jelleggel egymás minösitgetése a folyton /csucskonfigon játszó kockagamer és az élet császára megbeszélte mi is a helyes életrend. Mindkettö szánalom.
 • dez #84
  Hm, szal csak mert neked még nem volt pl. ilyen inhüvelygyulladásod, már mindenki puhány, akinek előfordult? Én is közel 20 éve nyomom, és bizony 1-2x kijött. Rohadt kellemetlen. Szerencsére egy kis pihentetés jót tett. De ezt pl. egy gépírónő (aki azért talán még többet ír, mint egy programozó) nem teheti meg...

  Ja, és ezt nem igazán lehet a fizikai munkához mérni, mert ez 1-1 adott testrészt erőltet túl, és nem túl természetes.

  Nem kell hülyének lenni, legolcsóbb egeret megvenni, és akkor is sajnálni lecserélni, amikor már érezhető, hogy nem jó. Csak pl. egy munkahelyen ez nem mindíg egyszerű, de az ilyen tanulmányok segítik, hogy a munkaadók ne [email protected] magasról az ergonómiára.
 • lamase #83
  sokan megfogtak a cikk lenyeget, ok tuti eros/kigyurt kocka sracok, hogy ilyen veluk nem fordul elo
 • lamase #81