Berta Sándor

A zeneipar megfigyeltette a KazaA vezetőjét

Hiába volt azonban a privátkopók hada, a napi 24 órán tartó megfigyelés, a zeneipar végül nem talált semmilyen törvénysértésre vagy bűncselekményre utaló nyomot vagy bizonyítékot.

Hónapokon keresztül magánnyomozókkal figyeltette meg az ausztrál zenei ipar a KazaA fájlcserélő rendszert üzemeltető Sharman Networks vállalat első emberét. Az ügy akkor pattant ki és okozott óriási felháborodást, amikor az Ausztrál Zeneipari Szövetség kénytelen volt néhány nappal ezelőtt beismerni, hogy igazak azok a korábban napvilágot látott pletykák, amelyek szerint a szervezet egészen az elmúlt napokig megfigyeltette Nikki Hemminget. A hölgy a KazaA fájlcserélő rendszert működtető Sharman Networks ausztrál internetszolgáltató cég vezetője.

Az ügyből időközben per lett, és május 24-én egy magánnyomozó tanúként elmondta, hogy a cél az volt, hogy kiderítsék, kiknek áll érdekében a KazaA továbbfejlesztése. A magánnyomozó szerint a nő megfigyelése teljesen szokványos dolog volt. A nyomozó tanúvallomásában elmondta azt is, hogy a tudomásukra jutott, hogy a KazaA és a FastTrack rendszer fejlesztésének hátterében minden bizonnyal Kevin Bermeister, az Altnet cég vezetője áll. Ezenkívül semmilyen törvénysértésre vagy bűncselekményre utaló jelet nem tapasztaltak. Az ügyben az ausztrál szövetségi bíróság hamarosan ítéletet hirdet.


Nikki Hemming, a KaZaA-t fejlesztő Sharman Networks vezetője

Michael Speck, a Music Industry Piracy Investigations nevű ausztrál zenei ipari jogvédő szervezet korábbi vezetője elismerte Sydneyben a bíróság előtt, hogy hónapokon keresztül számos nyomozást folytattak, amelyek célpontja azonban nem feltétlenül Hemming volt. A férfi közölte, hogy ők a hölgy házát tartották megfigyelés alatt. A telket egyébként idén februárban Nikki Hemming eladta John Myersnek, a Sharman Networks ügyvédjének.

Most már a bíróság feladata eldönteni, hogy történt-e törvénysértés az ügyben, és ha igen, akkor milyen büntetést szab ki a jogvédőkre, akik kissé túllépték a hatáskörüket, amikor úgy döntöttek, ők vadásznak a KazaA-ra nézve terhelő bizonyítékokra a hivatalos szervek helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #28
    Mázlid van!
  • St #27
    nem olvassa a topikot :D
  • gz8 #26
    off
    Bnőd miccól ehhez?
    on

    Amúgy szerintem is.
  • St #25
    jó csaj :)
  • Yv@n #24
    Vizuális megfigyeléssel hogy veszik észre, hogy valamit le vagy feltölt, zenei formában? Kb sehogy, azt max úgy, ha lehallgatják a netes forgalmát, azt viszont egy érdekvédelmi szervezet, vagy egy magánnyomozó milyen jogalapon teszi? Szóval azért érdekes, arra azért tényleg kíváncsi vagyok, hogy a megfigyeléssel mit akartak kihozni, hogy esetlegesen hardcore warezol a csaj?
  • TommoT #23
    Amúgy nem a megfigyelés a gond, maffiát is megfigyelik, hogy legyen ellene bizonyíték. Enélkül nem megy. Ebben az a röhejes, hogy kiállítanak egy rohadt drága nyomozócsoportot, hogy megfigyelhessék a nőt, hátha csinál valamit. Amúgy nemtudom miért figyelték meg, talán volt valami gyanújuk, hogy a maffia a tagja, vagy mi volt ezzel a céluk? Észreveszik, hogy letölt egy mp3-t és büszkék magukra, hogy mi megvédjük az embereket az ilyen bűnözőktől vagy mit akartak ebből kihozni? Valaki mondja már el. :D
  • palika22 #22
    A magánnyomozó szerint a nő megfigyelése "teljesen szokványos dolog volt".
    Meg amerikában a gyerekek meghurcolása P2P-ért az is szokványos. Meg az anyád... az is....
  • [HUN]PAStheLoD #21
    Ez eddig is világos volt . . öltönyös gengszterek. Az ügyvédek amúgy is bűnrészesek, hisz segítik a bűnözőket, adott esetben egy jó ügyvéd, és a kapcsolatai esetleg számíthatnak egy perben.
  • Déta #20
    Mondjuk az se volt semmi, amit a BSA lemuvelt a plakatokkal meg a feliratokkal...
    A jogvedelem azt jelenti,hogy ha allamerdek,akkor kinyirnak,ha nem,akkor le se szarnak.
  • testerlnx #19
    Nem :)
    Itt vannak mas kepek rola (ezek mar nem hasonlitanak annyira:
    http://www.cbsnews.com/stories/2003/02/03/tech/main539104.shtml
    http://www.usatoday.com/tech/news/2003-11-16-kazaa_x.htm
    http://www.theage.com.au/articles/2003/03/04/1046540185222.html?oneclick=true
    http://www.sharmannetworks.com/content/view/full/215