Gyurkity Péter

Kémprogram lenne a Kazaa?

A Computer Associates International kutatása szerint a Kazaa fájlcserélgető hálózata nem más, mint a világ legnagyobb és leghatékonyabb kémszoftvere, amely veszélyt jelent a védtelen számítógépekre nézve.

A PestPatrol segítségével elvégzett felmérés során a CA szakemberei megállapították, hogy a Kazaa jóval nagyobb veszélyt jelent, mint az öt legismertebb kémszoftver, leginkább azért, mert igen népszerűnek számít az internetezők körében. A Kazaa saját adatai szerint különböző weboldalakról több mint 214 millió alkalommal töltötték le a szoftvert, ami jelzi a program elterjedtségét. Egyesek szerint a CA kijelentése ugyanakkor nem szerencsés, mivel a cég az alapján állította fel a rangsort, hogy az illető program hány felesleges, az operációs rendszer működését lassító bejegyzést eszközöl a Windows rendszerleíró-adatbázisában.

A cég időközben elismerte, hogy a kissé erős kifejezés problémákat okozhat, de továbbra is fenntartja állítását, miszerint a Kazaa egy profin felépített kémszoftver. "A Kazaa bizonyos szempontból kétségtelenül hasznos. Nem állítjuk azt, hogy nem tölt be hasznos funkciókat. Ámde ha megfordítjuk a képletet, mit látunk magunk előtt? Több millió ismeretlen felhasználónak adunk hozzáférést az operációs rendszer egyes területeihez, és ilyen szempontból a Kazaa kétségkívül világelső" - fejtette ki a cég álláspontját Simon Perry, a CA biztonsági részlegének alelnöke.


A cégnek jelentett kémprogramok száma meredeken emelkedik

A cég közleménye hangsúlyozza, hogy számos egyéb fájlcserélgető program - mint a Blubster, a Gnucleus, vagy a WinMX - szintén problémákat okozhat, hiszen számos esetben reklámszóró szoftverrel, vagy akár kémszoftverrel együtt telepednek fel a számítógépre. A rangsorban mégsem ezek a programok végeztek előkelő helyen, hanem az Ezula (reklámszoftver), az Adopt.hotbar.com, illetve a GameSpy Arcade, amely eredetileg az online játékot hivatott megkönnyíteni.

Perry elmondása szerint a felsorolt szoftverek nem minősülnek kivétel nélkül kémszoftvernek, mivel maga a meghatározás is eléggé bizonytalan, és nehezen behatárolható. A vállalat szakemberei éppen ezért a kártevő (pest) megnevezést használták, amelyet mintegy 30 különböző típus összefoglaló neveként használnak. A Kazaa esetében azonban szó sincs értelmezési gondokról, és a szoftvert a vállalat weboldalán az első számú kémszoftverként tüntetik fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CSOCSO #51
    szinten igy van.. csak lanosrol toltok.. es igy is fel tucat gigabajtnyit lehet szakitani.. persze tobb gondom van azzal hogy egyaltalan mit toltsunk?? de szerencsere a kazaa-val ellentetben a Dc ben csak siman turkalhatunk masok gepeben....tehat full celtalanul is mehetsz Dc-zni.. lehivod par LAN os ember listajat es ami tetszik toltesz.. DC ROXXXX
  • archkoven #50
    Gyors a DC ha nézed, hogy kiről töltesz.
    Pl. egy játékot csak Lan-ról töltök (ők nem korlátozhatják a sávszélességet), zenei albumot pedig legalább kábelről. Ha csak egy-egy szám kell akkor az mehet akármiről.
  • CSOCSO #49
    hol a szerkeszt gombom??? nah mindegy. a javitas : hl2 jatekot.. nem filmet:) bocsesz.. meg nem aludtam:)
  • CSOCSO #48
    en tegnap toltottem le a sorted, a mumia es a hl2 filmet.. valahogy nem szakitkattak.. es ha utanna szamolsz akkor ez alapbol 6 giga...+1 giga zene
    elotte levo npon pedig maverick, doktor szoszi 2nekem 8 stb.... nekem a DC bevalt... kazaa pedig nem... a winmx et nem fikaztam az egy jo progi volt csak rauntam.. es nemtok olyat keresni amit ne talalnek meg DC-n... nahja.. ha valaki a mikroszkopikus felveteleket keres amobak beszlegeteserol.. azt lehet hogy a dc-n nem talalja meg.. de filmeket, zeneket, progikat.. szala mindennapi warez megtalalhato a DC-n....es legalabb Chat szeruen dumalsz.. nem ugy mint a kazaa-n
  • Atyus #47
    A Kazaa-val kapcsolatos tapasztalataim :
    - Több mint 30 kémprogi települ helyből installáláskor
    - Jelentős lassulás és instabilitás (a különben atomsabil 3GZ es P4 ASUS-on)
    - Jelszóval védett állományok hada, ami csak akkor derül ki, ha már lejött
    - A törések 80%-a vírusos
    - A kémprogik egy része kiskapukat nyit a vírusok számára, illetve az ellopott e-mail címemre küldenek meindeféle szemetet.
    - Ad-aware tisztítás után nem indul el a progi, cska ha legalább 3 durva kémprogit meghagyok.

    Viszont előnye is van :
    Elég gyors a keresés, s nem olyan sűrün lövik ki alólam a lelöltendő progikat.

    Eddig kétszer használtam, s mindkétszer max. 3 hónapig bírta az oprendeszerem..
  • Yv@n #46
    "dc-n nem szakitkatnak igazan."

    Nem szakítanak, csak fél óránként eltüntek, miután 5 óránként előkerültek. Most olvasgatva a hozzásólásokat, van használható kliens is, nem csak olyan ami 1 szálon töltéshez köt...ezzel már a használható szintre emelkedik a dolog, és kiküszöböli azon problémákat amelyek miatt én hátat fordítottam az egésznek.
  • Yv@n #45
    Itt nem az volt elsősorban a problémám, hogy feltöltök...hanem az hogy cserébe azt kapom, ami a paci hasa alatt lóg... eMule és torrent alatt is töltök fel, letöltés végén jódarabig bent is hagyom elérhető helyen, hog ymásokhoz is eljusson. Számomra azok nagyobb sikerrel bírnak. Túl sokan dc++oznak ahoz, hogy szar legyen, úgyhogy valami jó biztos van benne, csak Én nem találtam meg :)
  • Sityi #44
    A BitTorrent hol marad a vitából? Eddig nekem az jött be a legjobban. Lehet, hogy néha nem olyan gyors, mintha FTP-ről szerezné az ember, de nem ez a jellemző. Nem kell megosztani semmit (ergo nem kell telepakolnom a viccestert "fölösleges" dolgokkal, amiket már kiírtam), csak a klienst kell hagyni futni még egy kicsit a letöltés után.
  • archkoven #43
    "es winmx et sokaig hasznaltam, amivel nem is volt sok bajom csak az hogy a vegen mar mindenkinel 100. voltam a sorban.."
    Akkor az alatt a sok év alatt rájöhettél volna, hogy hogyan kell a WinMX-et használni! Azért voltál századik mindenkinél a sorban, mert nem osztottál meg olyan fájlokat amik azokat érdekelte akikről éppen tölteni akartál és ezért mikor már indult volna a letöltésed mindig kidobtak a sorból és a végére kerültél. A WinMX adok-kapok alapon működik, magyarán csak olyan jellegű fájlokat célszerű megosztanod amiket te is le akarsz tölteni másokról, majd amikor bejelentkeznek nálad uploadra, akkor letöltöd a fájllistájukat és mindenkit kidobsz akinek nincs számodra érdekes fájl a gépén (nem kell az egész listát átnyálazni, ez egy pillanat alatt megállapítható, mivel különböző színnel jelöli azokat a fájlokat amiket le szeretnél tölteni és a már futó letöltéseidet), akinek viszont van annak küldesz egy üzenetet hogy cserélni akarsz (trade) és kölcsönösen elindítjátok egymás letöltéseit és megegyeztek a sebességben (ez a WinMX-ben minden felhasználóra külön beállítható). Ez így lehet, hogy bonyolultan hangzik, de a valóságban pofon egyszerű és van is egy program ami ezt a távollétedben el is végzi helyetted (MXmonitor).
    Nagy előnye a DC-hez képest, hogy érdekelt vagy abban, hogy a legjobb fájljaidat tegyed elérhetővé és hogy azokat a lehető legnagyobb sebességgel hagyjad is letölteni mert te is annál többet kapsz, míg a DC-nél csak az OP-oknak kell megfelelni és nem a felhasználóknak ezért sokkal lassabbak a letöltések.
    Én pl. kb. 40 ALS DVD-t (kb. 55GB) töltöttem le vele egy haveromnak egy hét alatt, miközben DC-n mégcsak találat sincs rájuk, Kazaa-n is alig valami.
    Végezetül még annyit, hogy a WinMX-szel szinte soha nem töltöttem le fakeket és ez nem is nagyon lehetséges mivel a már rákeresett fájlokat nem a nevük alapján azonosítja.
    A WinMX az egyik legjobb fájlcserélő, bár tény, hogy folyamatos odafigyelést igényel. De sok dolgot esélyed sincs mással letölteni és a már futó letöltéseid igen gyorsan jönnek.
    Hétköznapi fájlok letöltésére (pl. albumok, legújabb játékok) sokkal jobb a DC.
  • AL7 #42
    HuH, ez a vita rendesen elfajult
    Egy biztos, mindenki azt a fájlcserélő programot használja, ami bevált neki, és kár ezért fikázni a másikat!
    Én egy StrongDC++ nevű programot használok, ami képes több szálon letölteni. Egyszerre 3 HUB-on vagyok fent és kb 1,5 PB az össz megosztás ezeket a HUBokon. Szóval eddig mindent megtaláltam, amit kerestem. Sima 384/64-es ADSL-el pedig folyamatosan 42-44 K-val jön a letöltés, 11-14 szálon... remélem ezt senki sem keveselli ettől a kapcsolattól :)
    Bittorent, WinMX, kazaa ezek is nagyon jó programok, de nekem még eddig nem volt rájuk szükségem, de ezért még senkit sem fogok amiatt fikázni, mert ezt használja.
    Vannak bizonyos szabályok, amiket mindenkinek kötelező betartani, akármilyen fájlcserélő hálózatot is használ:
    1. Víruskereső rendszeres frissítéssel
    2. Az operációs rendszer állandó frissítése
    3. Tűzfal (szintén rendszeres frissítéssel
    4. Mindig a legutolsó stabilnak kikiáltott fájlcserélő kliens használata
    5. Reklámszoftver eltávolító használata (PL. AdAware, SpyBot Search & Destroy)

    Aki a fenti szabályokat betartja, az nyugodtan tölthet BÁRMELYIK hálózatot is használja!