Berta Sándor

Már nem a KazaA a legnépszerűbb fájlcserélő

Bár egy kaliforniai cég által közölt piackutatás szerint az immár legnépszerűbb fájlcserélő hálózat, az eDonkey előnye csupán minimális a KazaA-val szemben, ám tény: az utóbbi korábbi fénye napjainkra erősen megkopott.

A magát hivatalosan a Peer-2-Peer (P2P) rendszerek feltérképezésére specializáló BayTSP cég szerint 2004 szeptemberében először választotta az eDonkey-t több felhasználó, mint a KazaA-t. Ez azt jelenti, hogy az idei esztendő kilencedik hónapjában az eDonkey szolgáltatását átlagosan naponta 2,54 millió ember vette igénybe, míg a konkurens rendszerét "csak" 2,48 millió. A BayTSP vezetője, Mark Ishikawa úgy véli: az eredményekből világosan kivehető, hogy a korábbi P2P-folyamatok megváltoztak, illetve megfordultak.

A szakember úgy véli, nem lehet csodálkozni, hogy az eDonkey megelőzte a KazaA-t, és szerinte ennek megtörténte csak idő kérdése volt. Ennek oka az, hogy az eDonkey egy sokkal jobb protokollal rendelkezik a nagyméretű adatok számára, illetve azok letöltésére. Ezzel szemben a KazaA fájlcserélő technológiája mára elavulttá vált, mivel abból az időből származik, amikor még a legtöbb felhasználó csak zeneszámokat csereberélt egymással a világhálón. Az azóta eltelt évek alatt viszont a felhasználók letöltési szokásai jelentősen megváltoztak. Ma már a legtöbb ember nem zeneszámokat vagy zenei albumokat, hanem filmeket csereberél az interneten, a megváltozott felhasználói igényeket pedig a KazaA egész egyszerűen már nem képes kielégíteni.

Az egykor legnépszerűbbnek számító P2P-rendszer trónfosztásában közrejátszik az is, hogy a RIAA vagyis az Amerikai Mozgókép Szövetség és a többi szerzői jogvédő szervezet a perekben a fájlcserélő hálózatok közül leggyakrabban a KazaA-t támadta, illetve támadja. Az eDonkey mellett szintén az egyik legnépszerűbb cég a BitTorrent. Bár Mark Ishikawa szerint ezen vállalat fájlcserélő megoldása teljesen más alapokon nyugszik, mint a KazaA-é vagy az eDonkey-é, és kevésbé felhasználóbarát a szoftver kezelőfelülete, a kiadókra nézve nagyon veszélyes ellenfél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vgez #20
    jó az a DC főleg amióta van TTH :o)
  • Dolphin #19
    ja, ha meg a kocsid elromlik az autószerelő azt mondja hogy ha ennyitse tudsz akkor mennyé busszal igaz?
  • vegallomas #18
    Hát, HUB-unkon az egyik üzi ban mellé: Az ilyen mennyen inkább Kazaázni.... Ez az IQ-t nem igénylő szart sem érő fájl cserélő rendszerek egyik nagy alakja :D, Én szeretem ha azt kapom amit szedek, és eDonkey, Kazaa nem mindig ezt adja.

    Ja, aki nem tud konfigolni egy DC-t, az ne internetezzen. Vegyen elő egy pár könyvet a számítógépről és olvasgassa.

    Nem kifejezetten neked szólt Csaba, ne értsd félre, gondolom azért te betudod állítani a DC-t.
  • Csaba #17
    Mi bajod a Kazaaval? Nekem bevált. Ha néha kell valami, akkor csak benyomom, aztán nemsoká ott figyel a gépemen.:-)
    Már miért lenne elavult? Nem tudom, miért kellene agyonbonyolítani a dolgokat? Amíg te konfigolsz, addig én töltök. Beírom, mi kell, pár perc múlva listák, letölt, kész, ujjong, használ. Ennyi. Ja, hogy azért elavult, mert régi? Hmm. Nem irigylem a feleséged. 5 év múlva "lecseréled" egy újabbra, igaz?
  • vegallomas #16
    torrent rendszer tutibb, minden megjelenés napján, aznap 70-80K-val is jön a cucc, szerintem népszerűbb a szuptyi eDonkey-nál, az egy Fake halom moslék. Na meg a DC, ilyet... Kaza meg edonkey, fel se raknám ezeket a moslékokat.
  • Dolphin #15
    héj, hova lett a hozzászólásom?

    na mind1, szal tud vki segíteni edonkey ügyben?
    miután beraktam aletöltéshez a fájlt mértnem kezdi el tölteni??
  • Yfel #14
    En a Torrent-rol tudtam eddig leszedni a legtobb mukodo file-omat. Lassu, de biztos (majdnem) :o)

    Y
  • arty #13
    a dc++ elavult szutyok, olyan mint a kazaa.

    sajnos itthon az átlag örül, ha dc++.t képes használni, nincs elég gógyi, hogy bekonfigoljon egy edonkeyt, torentet. ez a jövöben sem fog változni ... :( sőt, méginkább hülyül e nemzet is :( (megyüüünk, amerikaaa!!)
  • antijedi #12
    eDonkey gyors?? te se sokat használtad még látom... :P
    kurva sok megoszto kell ahoz hogy normális legyen a sebesség ami elgtöbb proginál amit le akarna az ember szedni nem áll fent... :)
    egyre viszont tényleg jó, fs2004 addonok letöltéséhez :P lassan de bizonytalanul ugyan de majdnem minden lényeges cucc fentvan :P
  • Piscator #11
    Sajnos azért elég sokan kazaaban látják a nagy jogok megsértését, és virtuális lázadásukat.
    Én dc-t szeretem, mert bár nem globális, talán kevesebb szemetet raknak rá. Persze kisebb a választék.