Gyurkity Péter

Folytatódik a Kazaa elleni per

A népszerű fájlcserélgető program, és az azt fejlesztő Sharman Networks ellen indított per újabb szakaszába lép, ahol eldőlhet a program további sorsa, és az Ausztráliában használatos fájlcserélgető hálózatok jövője.

A pert a nagyobb kiadók és 25 egyéb észak-amerikai, európai, valamint ausztrál vállalat indította, hogy véget vessenek az illegális letöltéseknek, és a kalózmásolatok terjesztésének. Céljuk továbbá a letöltések által okozott károk megtérítése, amely akár több milliárd dollárra is rúghat. A fő vádlott a Sharman Networks, a Kazaa fejlesztője, de a kiadók a céggel együtt az LEF Interactive, az Altnet, és a Brilliant Digital Entertainment vállalatokat, Nicola Hemminget a Sharman vezérigazgatóját, Kevin Bermeistert az Altnet vezérigazgatóját, és további két technológiai igazgatót is bepereltek.

A per újabb szakasza ma kezdődik, amelyben megállapítják az egyes vádlottak felelősségi körét. Ha a kiadók érvényesíteni tudják akaratukat, az eljárás továbbléphet a kártérítési szakaszba - ugyanakkor egyes félelmek szerint ha a vádlottak sikeresen védekeznek, Ausztrália rövid időn belül a fájlcserélgető hálózatok paradicsomává válhat.

Az ügy egyik érdekessége, hogy a Sharman továbbra sem kívánja megnevezni valódi tulajdonosát. A céget annak idején egy Vanuatu nevű szigeten jegyezték be, amely adómentes terület, és a miniállam szerint a magánkézben lévő vállalatok pénzügyi adatai szentek és sérthetetlenek - ezen információkat nem osztják meg külső hatóságokkal. Az érdeklődők figyelme ezért arra irányul, hogy vajon milyen bizonyítékok jutottak az ausztrál kiadókat tömörítő szövetség kezére a februárban végrehajtott razzia során.

Fontos szempont továbbá, hogy az Altnet által kifejlesztett szoftver pontosan hogyan illeszkedik a fájlcserélgető hálózatba, és a két vállalat mennyiben tudja befolyásolni a megosztások módját. A pernek mindkét oldalon rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak, mivel a kiadók által felmutatott esetleges bizonyítékok, és a bíróság döntése nagyban befolyásolhatja az Egyesült Államokban zajló hasonló pert, amelyben - a Grokster és StreamCast Networks vállalatokkal együtt - szintén a Sharman Networks a fő vádlott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robeast #2
    egy hét alatt megútáltam
  • Mice #1
    lol van aki még használja?