Berta Sándor

312 millió szélessávú internethozzáférés lesz 2008-ra

2004 végén még csak 135,9 millió háztartásban volt világszerte szélessávú internetkapcsolat, 2008 végére ez a szám a becslések szerint eléri a 312 milliót.

Az eMarketer ameriai piackutató cég friss felmérése szerint fokozatosan, nagy tempóban nő a szélessávú internetelérések száma szerte a világban. Az első helyen a nagy sávszélességű internethozzáférések tekintetében az Egyesült Államok áll 34,3 millió szélessávú kapcsolattal. A második helyezett Kína 23,2 millió, a harmadik Japán 17,5, míg a negyedik Dél-Koreában 11,5 millió háztartásnak van nagy sávszélességű internetelérése.

Ben Macklin, az eMarketer elemzője szerint a növekedésnek több oka is van. Egyrészt mára nagy általánosságban a szélessávú internetkapcsolatok olcsónak mondhatók, másrészt a sokféle technológia valamelyike gyakorlatilag biztosan kiépíthető, az embereknek rendkívül nagy választék áll a rendelkezésére. Ráadásul egyre több a szolgáltató is, napjainkra ezen a területen igazi piaci és árverseny alakult ki, de persze sok helyen még szükség van az állami szerepvállalásra, támogatásokra is.


A jelenlegi folyamatokat figyelembe véve elmondható, hogy hamarosan Kína ugrik a képzeletbeli dobogó első helyére a szélessávú internethozzáférésekkel rendelkező háztartások számának tekintetében. Ráadásul 2008-ra az ázsiai-csendes-óceáni régióban lesz a legtöbb nagy sávszélességű internetelérés, becslések szerint körülbelül 145,8 millió. A leggyorsabb mértékben Latin-Amerika fog növekedni, de még így sem fogja elérni 2008-ra a tízmilliót (kicsiről lehet nagyot ugrani), Európa és az Egyesült Államok pedig lassan elveszíti korábbi piacvezető szerepét.

A legtöbb nagy sávszélességű internethozzáféréssel rendelkező háztartás Dél-Koreában található (73%). Hongkongban ugyanez az arány 60 százalék, Tajvanon 50,8%, Kanadában 42,7%, Hollandiában 41,3%, míg Japánban 38,6%. Az Egyesült Államok ebben a tekintetben csak a lista tizenegyedik helyére fér fel 30 százalékos értékével, az első húszban van még Svédország (27,2%), Franciaország (23,1%) és Spanyolország (22,4%) is. Érdekesség ugyanakkor, hogy Európa - egy ideje némileg köhécselő - gazdasági motorjának tartott Németországban ez az adat csupán 15%.


Kovács Kálmán a UPC által kitalált utolsó modemes szobrával - az egyre jobban kiszoruló telefonos hozzáférés a szélessávon kapcsolódó országok élvonalába repített minket

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a KSH legfrissebb adatai szerint 284 376 modemes, 36 118 ISDN, 267 240 xDSL, 135 803 kábeltévés, 4384 bérelt vonali, 3515 vezetéknélküli és 10 105 egyéb internethozzáférés van. Ez összesen 741 541 előfizetést és az összes kapcsolat körében 55% körüli szélessávú penetrációt jelent. Általánosságban elmondható, hogy az előző év azonos időszakához képest csökkent a kapcsolt vonali (modemes) internetelőfizetések száma, viszont közel a duplájára nőtt az xDSL- és a kábeltévés, és mintegy másfélszeresére a vezeték nélküli hozzáférések száma.

Mint az adatokból látható, a százalékot roppant mértékben torzítja a hazai modemes internethelyzet ellehetetlenülése, a telefonon netezők felhasználók rendkívül alacsony száma. A 150 Ft-os kedvezmény megszűnése kiváltotta erőszakos áttérítés, mesterséges piacteremtés nem is lenne baj, ha az ország számtalan pontja nem emiatt maradna ki az internethasználat előnyeiből, mivel egyszerűen nincs más, fejlettebb technológiájú szolgáltatásra lehetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • iko #11
    az internet hozzáférést azt különírják
  • arty #10
    ezt meséld el a vidékieknek, ahol a maximum a modem ... lenne, de nem tudják megfizetni, mert botrányosan drága.

    köszönjük a kedves bajszos miniszterúrnak, aki csak pofázik, a tettek az orrpiszkálásban merülnek ki ...
  • clarus #9
    Fel sem tünt! Jogos! :)
  • Yeti #8
    "csökkent (...) a vezeték nélküli internetelőfizetések száma, (...) és mintegy másfélszeresére (nőtt) a vezeték nélküli hozzáférések száma."
    Hogy is van ez?
  • Cat #7
    a probléma ott van, hogy az ország nagyobbik felén SEMMILYEN szélessávú szolgáltatás nincs - csak a drága modem.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    Különben ma már nem éri meg modemre előfizetni, egyből "szélessávra" ott a sok light csomag, ami árban teljesen ugyan ott van, ár/teljesítményben meg fényévekkel a modem előtt..
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Bízzunk benne..
  • shabba #4
    "Ez összesen 741 541 előfizetést és 55% körüli szélessávú penetrációt jelent, ami a fenti lista harmadik helyét jelentené."

    Talán nem kellene almát a körtével összevetni. A fenti lista azt mutatja a háztartások arányában mekkora a szélessávú penetráció, míg ez az adat azt mutatná az össz netezők táborában mekkora a szélessávúak aránya. A kettőnek semmi köze egymáshoz.
  • szombi #3
    A 150 Ft-os kedvezményt a kistelepülések lakói számára jelentett valamiféle könnyítést.
    mivel megszüntették, csak nekik ártottak! Most már drágábban netezhetnek, ugyanazzal a modemes sebességgel...
  • takraj #2
    "Az ország fele még nem látott internetet, de már felavatták az utolsó modemes szobrát..."

    /HIX MÓKA/