MTI

Szélessávú internetnapot tart az IHM

Az internetes széles sáv elterjesztése a versenyképesség növelésének egyik kulcsfontosságú eszköze - mondta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter a mai Szélessáv 2005. konferencián.

A miniszter kiemelte, hogy azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek a legjobban gazdálkodnak az információval, s amelyek a leggyorsabban reagálnak az új kihívásokra. Kovács Kálmán kifejtette céljukat, mely szerint mindenki számára elérhető legyen az internet, és a digitális kultúra minél gyorsabban terjedjen. Ennek érdekében jórészt már kialakították az országos közhálót, egyre több eMagyarország pontot és tartalomtárat hoznak létre. A miniszter szólt arról is, hogy Magyarországon tavaly, szemben az unió 60 százalékos átlagával, 80 százalékkal nőtt széles sávú felhasználók száma, ám még mindig felzárkózó szakaszban van az ország.

A miniszter előadásában elmondta, hogy 2002 és 2005 között a mobiltarifák nominális áron 40 százalékkal csökkentek, s ugyanígy mérséklődött a széles sávú internet elérés ára is. Véleménye szerint nemzetközi összehasonlításban Kelet-Közép-Európában Magyarországon fejlődik a leggyorsabban az információtechnológiai iparág, és a bruttó hazai termékhez (GDP) 3,5 százalékos mértékben járul hozzá. Magyarországon az egy főre jutó éves IT kiadás 200 euró, s a térségben csak Szlovénia és Csehország előzi meg egyformán 250 eurós kiadással.

A konferencián Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke hasonló állításokat fogalmazott meg, miszerint a hatóság kiemelt stratégiai célja annak ösztönzése, hogy a széles sávú hírközlés és internet minél gyorsabban elterjedjen. Elmondása szerint ezen belül fontos feladat, hogy a hálózati infrastruktúra területén megszűnjenek a szűk hozzáférési keresztmetszetek, s mindenki számára megfizethető legyen az internet.

Az elnök az internet elterjedtsége kapcsán elmondta, hogy Magyarországon a lakosság 7,3 százaléka fizet elő az internetre, míg széles sávra 3,8 százaléka. Az unióban a lakosság 8,5 százaléka internetezik, míg az újonnan csatlakozott 10 ország átlagában ez az arány 1,6 százalék. A régebbi tagok, az uniós tizenötök esetében az arány 10,3 százalék.

A konferencián bejelentették, hogy az IHM és az NHH közös fejlesztésében elindult a www.szelessav.hu, amelyen bárki tájékozódhat a széles sávú internet előnyeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • device #18
    En ket evet vartam ADSL re, mert a matav nem akarta bekotni, a hulye helyi onkormanyzat meg nemet mondott egy olyan palyazatra amely egy "helyi" szolgaltatot letrehozva a mar meglevo kabeltevere epitette volna ki az internetet. 105 elofizeto lett volna ra! Igaz kht keretek kozott 10x olcsobban mint az akkori ADSL de hat ugye ok nagyon tudtak miert nem jo az nekunk. Most megpalyaztattak egy muksoval es kihozta 5x dragabbra :D Hala a jo egnek most jon a matav, ha minden igaz. Es lesz device-nek ADSL-je

    Hurra pezsgobontas....
  • szombi #17
    Szerintem hülyeség volt ezt a rendezvényt megtartani. Akinek van szélessávja annak minek,
    aki pedig kistelepülésen lakik, és basznak kiépíteni neki az meg csak káromkodhat(mint én).
    Ahogy Einstein mondta: két dolog végtelen nálunk: a világmindenség és az emberi hülyeség...
    Újabb bizonyíték az utóbbira.
  • s1lkforrent #16
    Igazán lekaphatná már egy fűnyírógép..
  • 12346 #15
    zsír, most pl egy jópár órája kemény 76k a szpíd. de azért 20k-val még mindig jobb, mintha 56os modemmel lennék. és még nem is dupláztak:D akkor biztos meglesz a 152k-s "álomhatár" is...
    írnék ide egy szééép hosszú és cifra káromkodást, de inkább mellőzöm.
    viszont a bajszát igazán lekaphatná. má rég nem divat
  • primmerg #14
    Itt kérem még mindig nem arrol van szó hogy kell a szélessáv vagy nem... hanem hogy miért kerül 4X a német árnak? Mert a költségek lehet hogy kisebbek vagyis a fizetés az biztos az
  • Jinx McHale #13
    Az eMagyarország Pont nem más, mint egy ilyen oszlopszerűség, amiben van egy lapmonitor, hozzá egy elég szarul nyomkodható billengyűzet, egy vasgolyó (egér), és egy böngésző fut rajta, ami héj az IE-hez. Szépen állsz előtte, és netezhetsz
  • fie #12
    "Elmondása szerint ezen belül fontos feladat, hogy a hálózati infrastruktúra területén megszűnjenek a szűk hozzáférési keresztmetszetek, s mindenki számára megfizethető legyen az internet."
    Van egy kistérségi település ahova járok szervizelni. 2 éve adták be az ADSL igénylést, azóta is várak. Volt valamikor egy törvény(tervezet?), hogy ha leadod az igénylést akkor az ADSL havidíjját befizetve korlátlan modemes kapcsolatot adnak, és percdíj sincs. Valami ADSL pótló csomag volt. Ezt időközben szépen elsorvasztották, a megTbojult maváv hallani se akart róla mikor érdeklődtem ez után.
    Szóval lehet itt propagálni a netet, de minek, ha ott ahol szeretne az ember ott nincs. Állami támogatás meg úgsem lesz. De hogy miért nincs benne a sulinetben az rejtély.
    De a kamion dübörög, mintha az emberek nem tudnák mi az a szélessáv.
  • fie #11
    Illetve a falvak lakói profitálhatnának belőle. Csak nem a rászoruló település kapja.
  • fie #10
    Ez úgy néz ki, hogy egy intézményben felállítanak egy internet terminált. Elég design-os, de szerintem a városokban senki nem használja. Legalábbis akárhányszor járok arrafele senki nincs ott. De akkor meg minek? A kezdeményezés jó, de miért kell ezeket a pontokat eldugni? Pl a pályaudvaron, buszváróban, plázákban nincs. Valaki megint jól járt.De az megint nem a civil közösség.
  • gregor #9
    A Budapest Parádéra,nem akarnak kamiont inditani?:)))
    A Televiziók a Hiradóban beszámoltak erről a Internet napról,ma?