Gyurkity Péter

Amerikai törvény a szélessáv adómentességéről

Bush elnök aláírta az internet előfizetések adómentességének meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amely szakértők szerint nagyban hozzájárulhat a szélessávú kapcsolatok elterjedéséhez.

A hosszabbításra azért volt szükség, mert az 1998-ban életbe lépett korábbi törvény több mint egy éve lejárt, és egyes államok már fontolgatták az új adók bevezetését. A Kongresszus már korábban elhatározta a törvény meghosszabbítását, de a törvényalkotók nem tudtak megegyezni azon, hogy az adómentesség állandó legyen, vagy - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - újabb három évre szóljon. A törvény támogatói sürgették a megegyezést, mivel szerintük az új adók bevezetése jelentős mértékben lelassíthatja a szélessáv elterjedését - az ellenzők viszont azzal érveltek, hogy az államok más területeken fognak kivetni újabb adókat, mivel a telefonos és egyéb adózó szolgáltatások egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a világhálóra.


Bush az Eisenhower épületben írta alá a törvényt

A Kongresszusban zajló tárgyalások végül kompromisszummal zárultak: a törvényhozók megegyeztek, hogy újabb három évre meghosszabbítják a törvényt, és ezúttal a szélessávú előfizetéseket is bevonják. "Ez egy rendkívül fontos lépés, amellyel áthidalhatjuk a digitális gazdasági szakadékot. A törvény segítségével az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, vagy kisvárosokban, illetve a városoktól távoli vidékeken élő személyek sokkal könnyebben juthatnak internetes kapcsolathoz" - jelentette ki George Allen szenátor, aki maga is a törvény egyik legelszántabb támogatója.

A szélessávú kapcsolatok előfizetési díja az országban jelenleg 30 és 50 dollár között van, míg a hagyományos dial-up előfizetés 10 dollárba kerül. Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 25 százaléka rendelkezik szélessávú kapcsolattal, míg a teljes lakosság mintegy 60 százalékának van hozzáférése az internethez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GABOR16 #19
  Úgytudom, hogy 1Mbit/s-től kezdődik az a fogalom, hogy "szélessáv".
 • BlackRose #18
  Nem, hiszem, hogy ez növelné a szélessávú netezők számát. Akinek kell az már használhatná, hiszen majdnem mindenütt elérhető, de legtöbb embernek nincs rá szüksége. A cégek már mind szélessávon vannak, amúgy az atlag usernek meg csak akkor van rá szüksége ha P2P-zik. Ez egyszerű dolog ha az USA-ból nézed, ott még mobilja is relatív kevés embernek van, mert egyszerűen nem érzi szükségesnek, akinek meg szükséges annak már a 80 években is volt amikor itt mi még nem is tudtuk, hogy létezik. A broadband-al is ez a helyzet, van akinek 6Mbit fut már a szobájából, de soknak a 64K ISDN i untig elég. Na mindegy üdvözlöm ezt a törvényt, szerintem a netet nem kell adóztatni sehol a világon...
 • Cactus #17
  Pozitívum volt ez Bush részéről. Persze nem őt kell dícsérni, de látszik hogy ott törődnek az internetezőkkel. A párt alapítást meg lehet kezdeni, egy szavazótok már van!
 • pemga #16
  UK-ben volt egy érdekes per: vásárlók megtévesztése-e, h. broadband-nek hívjuk az általunk kínált sávszélt.

  Ha jól emlékszem a 256kbps-t még nem tekintették annak.
 • TeszteloPontHu #15
  Általában 256 kbit/s-től már annak számít, de inkább 384 kbit/s.
 • grebber #14
  Szélessáv melyik a legkisebb sebesség ami már szélesáv???
 • skristof #13
  áz
 • Laalee #12
  mint egy fogpaszta reklám :D
 • Zsoldos #11
  itt nalunk sehol nincs net 30 dolcsiert, raadasul gyanitom, pottyet nagyobb csomagok vannak ott
 • HUmanEmber41st #10
  Hogy gyorsabban küldhessék majd szét az aktuális e-mail vírusokat...